rysiacz  Dołączył: 04 Sie 2008
[K200D] Lampa prześwietla. Popychacz przysłony?
Witam,
Mam problem z moim k200d. Od dłuższego czasu wbudowana lampa jak święci to świeci tylko z maksymalną mocą. Dzięki czemu wszystkie zdjęcia z lampą w nocy wyglądają tam samo - są białe.

Po zresetowaniu wszystkich ustawień aparat w ogóle nie reagował na spust migawki. Jedynie zapalała się lampka od stabilizacji. Dopiero po włączeniu w zakładce C "użycie pierścienia przysłony" na dozwolone. Ponownie mogę robić zdjęcia.

Sprawdzałem na dwóch obiektywach ze stykami - to samo. Jest coś co mogę sam sprawdzić/naprawić? Czy już tylko serwis?

Pozdrawiam,
Patryk

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
Jeśli masz szkło bez styków to zawsze będzie waliło pełną mocą :( niestety... uroki p-TTL. Jeśli to samo dzieje się ze szkłem ze stykami to sam nie wiem...
Mój pomysł na sprawdzenie popychacza:
- na szkle manualnym użyj "zielonego" i sprawdź czy domyka do pomiaru
- ze szkłem ze stykami w Av ustaw dużą przesłonę (16?) i patrząc w obiektyw sprawdź czy domyka (ale jeśli zdjęcia bez lampy wychodzą ok to powinno działać)
- na szkle ze stykami w Av ustaw minimalną przesłonę i sprawdź na różne (sensowne) odległości czy dobrze naświetli z lampą (wtedy byłby problem ze strowaniem jej mocą)

nie masz przypadkiem w menu ustawionej kompensacji błysku na +1 a do tego korekta ekspozycji na +?

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
pyciar napisał/a:
niestety... uroki p-TTL.
To nie ma nic wspólnego z "urokami P-TTL", tylko z brakiem informacji o użytej przysłonie. Żaden przedbłysk nie zadziała tu prawidłowo.

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
jaad75, Dlaczego nie zadziała? Przecież mógłby "przedbłysnąć" mierząc "zielonym"? Przy błysku na 2 kurtynę (ze stykami) tak to właśnie działa. Zresztą brak możliwości regulacji siły błysku z manualami też jest winą/polityką/widzimisię firmy.

rysiacz  Dołączył: 04 Sie 2008
Chyba problem rozwiązany tzn. potwierdziło się że to popychacz przesłony. Poniżej jedno zdjęcie dla f 3.5 a drugie dla f 16. No to czeka mnie serwis. Dzięki bardzo za pomoc.

Skocz do: