valdis62  Dołączył: 12 Cze 2006
szklane dylematy
Witam
W związku z opiniami , jakie pojawiły się na temat *50-135 chyba wstrzymam się z zakupem ... a żeby nie roztrwonić odłożonej kaski, pomyślałem o zakupie czegoś w okolicy 70 - 85mm.
Czytałem wątek: Stare Limitedy vs. nowe Limitedy, czytałem też porównanie:
http://digital-slr-review...x-da-70mm.html.
Nie znalazłem jednak potwierdzenia informacji czy 70/2,4 kryje pełną klatkę ?(Tref w cytowanym wątku rzucił takim przypuszczeniem). Co prawda ostatnio najczęściej sięgam po K10, ale nie zamierzam wyzbywać się analogów i pewnie nadal od czasu do czasu wypstrykam jakąś rolkę slajdu. Szukam raczej czegoś z AF-em, przy statycznych scenach wystarcza mi Tamron 90/2,5 lub SMC-A 50/1,7, ale przy fotografowaniu osób w ruchu mam już problem z "nadążaniem" z ostrością i albo scena mi ucieka, albo zdjęcie wychodzi lekko nieostre.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie Wasze przemyślenia w temacie

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Rzucam pierwszą myśl:
Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro.
Ogniskowa, jaką chcesz, ma AF, całkiem jasny, jest Di (za Fotopolis: Oznacza on obiektywy zaprojektowane z myślą o lustrzankach cyfrowych, ale mające pole krycia pełnej klatki małoobrazkowej. Dzięki temu mogą być one stosowane w aparatach cyfrowych z matrycą niepełnoklatkową i w tradycyjnych lustrzankach na film małoobrazkowy.), świetna jakość i makro (naprawdę, fajne, tu trochę zdjęć z niego).

Sam bym miał chrapkę na takie szkiełko...

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Ów Tamron ma trochę wolny AF.
"70" ma między innymi Jarosław. Zapewne gdy tylko wystawi swe przylepce z wigwamu, to odezwie się w tym temacie, chociaż mi się kojarzy coś, że już strzelał tym szkłem na analogu i zastrzeżeń nie miał.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
valdis62 napisał/a:
Nie znalazłem jednak potwierdzenia informacji czy 70/2,4 kryje pełną klatkę ?
Kryje.
Michu napisał/a:
Zapewne gdy tylko wystawi swe przylepce
Sam jesteś przylepiec.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
DA70 kryje pełną klatkę, ale nie ma pierścienia przysłon, więc nie z każdym analogiem zadziała... Ma też QSF i lepiej radzi sobie z aberracjami... FA77 ma lepsze światło, ale ma też dość wolny AF, większe aberracje, no i jest trochę droższy. Z obiektywów podobnej długości strasznie podoba mi się też Sigma 70/2.8 Macro - miałbyś 2 w 1, chociaż również brakuje pierścienia przysłon...

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
jaad75 wspomiałeś sigmę więc ja zapytam przy okazji. W kategori stałka do portretu ogniskowa coś 70 -85mm. W Pentaxie do wyboru są 4 szkła Sigma 70/2.8 macro, Tamron 90/2.8 macro i pentax 70/2.4 Ltd i 77/1.8. Trzy pierwsze są w podobnej cenie około 1600zł czwart sporo droższy i teraz pytanie co najlepiej kupić :?: Sigma i taron kuszą trybem macro (bardziej wszechstronne). Zaletą 70 jest QSF a 77 jeasność i legenda. IMHO 77 odpada ze względyuu na cenę a co dalej zostaja trzy szkła do wyboru?

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
awakqwq, mi to się wydaje, ze w portrecie pomimo kropa 70mm to jednak ciut za krotkie jest. Dlatego moim zdaniem jeśli 77 odrzucasz to zainteresuj sie tamronkiem 90 2.8. BTW to taz świetne makro. A jeśli chcesz mieć coś tylk odo portretu to 77 jest z tego co wymieniłeś bezkonkurencyjne

70mm daje kąt widzenia jak 105mm, więc wcale nie uważam, że za krótko/szeroko - moim zdaniem idealnie, ale zależy co kto lubi... Gdybym miał wybierać między DA70, a Sigmą, to chyba wziąłbym Sigmę, choć brzmi to jak bluźnierstwo... :-)

Gringo cena też jest bezkonkurencyjna :mrgreen: . Szkło i tak kupie w 2008 roku na razie walczę sam z sobą czy wolę 35/2 czy raczej coś portretowego i tu myślę że właśnie ów Tamron będzie najkorzystniejszym zakupem jak uda się go kupić z bagnetem Pentaxa.
Musze mieć jeszcze zgodę żony a to wymaga czasu. Jak na razie często chodzimy na śluby i żona zauważyła brak i konieczność zakupu zewnętrznej lampy błyskowej więc jest dobrze :mrgreen:

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
jaad75, zgadza sie, ze kąt widzenia takie 70mm ma jak 105 na małym obrazku, ale perspektywa wciaz z 70mm. Jeśli się nieumiejętnie posługuje to moze byc zonk delikatny i przerywowania

awakqwq, trzymam w takim razie kciuki. Ten tamron również zacny sprzęt.

BTW Nie rozważałeś sprowadzania 77 z ameryki?? Może jakiegoś znajomego masz, ktos leci albo wraca do ameryki? 77 wyszłoby koło (?) 560 $ wiec cenowo konkurowałoby chyba z resztą ;-)

Gringo napisał/a:
jaad75, zgadza sie, ze kąt widzenia takie 70mm ma jak 105 na małym obrazku, ale perspektywa wciaz z 70mm. Jeśli się nieumiejętnie posługuje to moze byc zonk delikatny i przerywowania...

Proszę Cię, tylko nie ten temat... Perspektywa zależy wyłącznie od odległości od fotografowanego przedmiotu, więc w przypadku fotografii, związana jest z kątem widzenia obiektywu, a nie jego ogniskową. Koniec. Kropka.

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
Gringo napisał/a:
77 wyszłoby koło (?) 560 $ wiec cenowo konkurowałoby chyba z resztą

ale reszte tez moznaby wtedy sprowadzic z usa... i byloby jeszcze taniej :mrgreen:

btw mam dokladnie takie dylematy jak awakqwq

Gringo nie miałem świadomości że on tyle w USA kosztuje toż to na nasze jakieś 1600zł.
Gringo napisał/a:
Może jakiegoś znajomego masz, ktos leci albo wraca do ameryki?
właśnieże mam różnych znajomych i w ty roku były już ze 4 wyprawy do USA. Z tamtąd jest moja 50, a wiem że w przyszłum roku tez będą więc możliwosci zakupowe są. Tylko że ja wcale nie jestem przekonany do 77 bo ja używam tylko cyfry i nie mam analoga :oops: (bo miałem ale ukradli i już nie kupiłem następnego, a poza tym to była Minolta i to Taty :mrgreen: ) ani puki co nie planuje mieć. Z tego co wiem 77 ma wolny AF i problemy z CA. Ja wiem że ma świetna opinię i jest to szkło legenda, ale przepraszam za bluźnierstwo Sigma 70/2.8 i Tamron 90/2.8 wydaja mi się bardziej uniwersalne ze względu na macro. IMHO głowna zaleta 77 jest f1.8 co bardzo mi się podoba ale nie wiem czy funkcja macro nie bardziej :mrgreen:

[ Dodano: 2007-09-02, 23:52 ]
zy napisał/a:
btw mam dokladnie takie dylematy jak awakqwq
tak ale mój dylemat jest z gatunku przyszłorocznych :mrgreen:

[ Dodano: 2007-09-02, 23:53 ]
Cytat
ale reszte tez moznaby wtedy sprowadzic z usa... i byloby jeszcze taniej
nie wiem jak Sigma i Tamron ale 70 Ltd kosztuje w USA mniej więcej tyle co u nas

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
awakqwq napisał/a:
tak ale mój dylemat jest z gatunku przyszłorocznych :mrgreen:

wydaje mi sie ze moj jest ponadczasowy :mrgreen:

awakqwq napisał/a:
Z tego co wiem 77 ma wolny AF i problemy z CA...

Stwierdzenie "problemy z CA", to zdecydowana przesada...
Cytat
nie wiem jak Sigma i Tamron ale 70 Ltd kosztuje w USA mniej więcej tyle co u nas
Różnica między DA70, a FA77 to około $100...

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
A gdzie się podział zainteresowany? :-)

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
ja dwa tygodnie temu takze stalem przed wyborem 70 czy 77. Wybralem 70 gdyz byla raptem troche krotsza, tansza, i jakosciowo prawie to samo co 77. Co do plusow 77 zaliczyłbym bokeh (wydaje mi sie ze lepszy niez 70) no i te 1.8.
Co prawda 70 i tak jak dla mnie jest troche za dlugi (idealnie mi lezy 50, choc i tak są momenty kiedy nawet te 50 to dla mnie za duzo) ale jak narazie podeptalem jednego goscia cofając sie do tyłu z 70.

90 do portretu to wg mnie juz przepasc, mam sigme 105 (lepsza od tamrona :lol: ) ale wszystko jest kwestią co kto lubi i w czym się czuje najlepiej. Wydaje mi sie ze najlepiej bedzie jak udasz sie do sklepu gdzie będą mieli np tamrona 90, 70/2.4 i 50/1.4 (jak nie masz) tylko gdzie taki sklep w polsce znalesc ?. Ewentualnie zawsze mozesz udac sie do kogos z forum na :-B kto posiada w/w szkla, wtedy sprawdzisz w czym sie czujesz najlepiej.

Ja np w chwili obecnej zaczynam zbierac kase na 31 Ltd, choc nie wiem czy lepiej wydac 800$ na 31 czy 300-400$ na 35/2

valdis62  Dołączył: 12 Cze 2006
Samp,
Samp napisał/a:
A gdzie się podział zainteresowany? :-)

Zainteresowany bardzo uważnie przeczytał to wszystko co byliście tak mili napisać, dziesięć razy przemyślał i ostatecznie przed chwilą wyciągnął z ebaya 77-kę.

Teraz pozostaje tylko czekać na przesyłkę z Kanady.

Bardzo dziękuję za wszystkie Wasze uwagi.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
gator napisał/a:
90 do portretu to wg mnie juz przepasc, mam sigme 105 (lepsza od tamrona :lol: )
Przede wszystkim Tamron jest szkłem macro. Do portretów się nadaje, ale to macro. A Sigma jest gorsza od Tamrona :-P

valdis62 gratuluj i I hate you :!:

gator napisał/a:
sigme 105 (lepsza od tamrona )

argawen napisał/a:
A Sigma jest gorsza od Tamrona

Kocham to :mrgreen:

Skocz do: