maser  Dołączył: 15 Lut 2009
Commodore C64c
Wczoraj udało mi się wskrzesić niemal już pogrzebanego przez innego właściciela starego C64 (wersja C). Od kilku lat leżał sobie w spokojnej mej piwnicy i tak mnie tknęło by obaczyć czy to działa.
Po wytrzepaniu z niego złotówki (i to sprzed denominacji!!!) odkurzeniu, odszukaniu magnetofonu, wykonaniu kabla RF podłączam dziadka pod TV. Wykazuje ślady życia, dobra nasza - myślę, - zgłasza się basic. Wykopuję magnetofon, reanimuję black box'a. Niestety magnetofon jest za stary i mechanika odmawia w nim posłuszeństwa (zwalnia i zatrzymuje się... szkoda).
Przetrząsam internet i odkrywam pudełko SD-BOX - kartridż który pozwala na operacje plikami zmagazynowanymi na karcie SD. Zamawiam.
Po bojach z TV (42 nowoczesny LCD z netem i bajerami nie pozwoli tak łatwo się obłaskawić C64 - muszę do niego dorobić przejściówkę DIN - EUROSCART - TV odmawia współpracy po łaczu antenowym. Przerwę na głos przy tak dziwacznym sygnale interpretuje jako zejście z częstotliwości i wyłącza wizję...) udaje mi się odpalić C64 z dostępem do magazynu gier i innego softu z INTERNETU. :evilsmile: Teraz jeszcze czeka mnie reanimacja joysticków i będzie się działo RIVER RAID czeka...
Muszę jeszcze pokombinować nad podobnym sprzętem (jak SD-BOX) do Amigi (jest już zreanimowana ale coraz więcej dyskietek odmawia posłuszeństwa)...
Frajda podobna jak przy podłączaniu starego obiektywu do Pentax-a :)

python28  Dołączył: 09 Lis 2009
Po przeczytaniu twojego postu sprawdziłem ceny Amig na allegro i jestem w ciężkim szoku już dawno zbierałem się z tym żeby posprzątać strych i wyrzucić śmieci zbierane tam przez lata i do niczego nie potrzebne. Na allegro sprzęt który zalega mi na strychu jest trochę wart mam cały zestaw amigi 600 1200, myślałem że to już szrot a tu niezły obiektyw za to będzie. :)

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Gratulacje! Ja miałem C64 w wersji mydelniczkowej, magol też był mydelniczka. Opchnąłem go niestety kupę lat temu kuzynowi, i teraz nie mogę nostalgicznie zadziałać.

lordshaitis  Dołączył: 05 Kwi 2012
To musi być coś zagrać na takim staruszku, ja swego czasu przerobiłem magnetofon tak że zamiast śrubokrętem ustawiać głowice to miałem na stałe wkręcone pokrętło do regulacji, wrażenie na kolegach zrobiło wielkie :mrgreen:

akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
a ja miałem przeróbkę magnetofonu na wersję turbo - część sygnału szła przez port joysticka :-) to był dopiero dym - normalnie submarine commander na mojego atari wgrywał się ca 20 minut ( często na koniec komunikat błedu ) a po przeróbce coś z 2-3 min :-) I miałem wypasioną wersję z 256 kB RAM :-) A jak się znało tayemne komendy PEEK i POKE to każda gra była do przejścia :D Dopiero jak kolega kupił Amstrada ze stacją dyskietek zrozumiałem , że właśnie zostałem z tyłu :D

Motyl  Dołączył: 05 Paź 2010
Atarowca kop z gumowca ;-)

Motyl napisał/a:
Atarowca kop z gumowca ;-)

Tylko spokojnie! ;-) zaczynałem od 65XE :mrgreen:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Uwaga, włączamy fazę.
Więcej węgla!
OKej!

No to wygląda to tak :

:-B
Dla niewtajemniczonych z wysokimi numerami PESEL:
http://polygamia.pl/Polyg...erowa.html?bo=1

[ Dodano: 2015-02-07, 20:42 ]
python28 napisał/a:
już dawno zbierałem się z tym żeby posprzątać strych i wyrzucić śmieci zbierane tam przez lat i do niczego nie potrzebne. )

Jakbyś znalazł przypadkiem to:
http://pclab.pl/news60200.html
To proszę, daj mi znać gdzie to leży (wcześniej wzywając do pilnowania policję - co by mi tego drewniaka złomiarze nie podprowadzili zanim przyjadę) :mrgreen:

laaval  Dołączył: 07 Paź 2011
C64 to mój pierwszy komp. Uwielbiałam go. Kartridż z turbo, grzebanie śrubokręcikiem przy głowicy, to było to. Jeszcze było tzw. TSL, czyli auto turbo. O czymś takim atarowcy mogli pomarzyć :-)

Wielki szacun za wskrzeszenie komodorka :-)

python28  Dołączył: 09 Lis 2009
maser napisał/a:

python28 napisał/a:
już dawno zbierałem się z tym żeby posprzątać strych i wyrzucić śmieci zbierane tam przez lat i do niczego nie potrzebne. )

Jakbyś znalazł przypadkiem to:
http://pclab.pl/news60200.html
To proszę, daj mi znać gdzie to leży (wcześniej wzywając do pilnowania policję - co by mi tego drewniaka złomiarze nie podprowadzili zanim przyjadę) :mrgreen:

Kto wie może jak poleży jeszcze trochę czasu będzie warte jeszcze więcej :)

Mirro  Dołączył: 03 Sty 2013
Ja zaczynałem od "gumiaka" ale to była krótka przygoda. Na dłużej zagościł u mnie Atari 800XL... też z magnetofonem. Zbierałem, zbierałem, zbieeeeeeeeeerałem, aż w końcu nazbierałem na stację dyskietek 5,25". Jaka to była wtedy rakieta. Nawiasem mówiąc, stacja dyskietek do Atari kosztowała w Pewexie więcej niż sam komputer... Przestańcie... łezka w oku się kreci :)

mh2012  Dołączył: 05 Wrz 2012
Nie mam co sprawdzać w piwnicy - niestety.
Co prawda i tak nie szukałbym tego Apple, ale moja wierna pamięć
odzwierciedla takie fakty jak pozbywanie się po kolei
wspaniałości:
Timex (klon ZX Spectrum czyli już z interfejsem Kempston)
C-64
C-128D
Amiga

aż szkoda...

Zbyszek  Dołączył: 19 Paź 2006
Atarowcy korzystali ze stacji FDD 5 i 1/4 cala z 800 XL :). Nie bawili się magnetofonami. Oryginalny magnetofon czytał 48KB w czasie nieco około 12 minut, nie dało się z tym żyć, szybko się tego pozbyłem i zamieniłem na FDD. Później pokazał się majstrowany interfejs do zwykłego kaseciaka który czytał rewelacyjnie szybciej. Ze stacją chyba FDD 1050 robił się w miarę normalny komp z odczyt /zapis z dyskietki. Moje poczciwe Atari TT 030 dalej żyje i ma się dobrze :) (przynajmniej pół roku temu) . Komodorek jeżeli mnie pamięć nie myli był mocno ułomny ze stacją FDD podobnie jak Atari z magnetofonem. Ale tutaj niech się wypowiedzą właściciele Commodorków.
Nawiasem mówiąc obie konstrukcje zawdzięczają byt jednemu człowiekowi: Jack Tramiel
czyli zwyczajnie Jacek Trzmiel
PS. Opłacało się jechać do Hamburga i tam kupić w Vobisie, z kosztami wychodziła i tak taniej niż w Pewexie.

laaval napisał/a:
Jeszcze było tzw. TSL, czyli auto turbo. O czymś takim atarowcy mogli pomarzyć :-)

Wielki szacun za wskrzeszenie komodorka :-)

A dziękuję!
W Atari też było turbo. :) Atari też lepiej współpracowało z stacjami dysków.
Muzyka była lepsza w C64, choć szczerze przyznam że nic, absolutnie nic nie przebije (wg mnie) Atari ST sprzężonego MIDI z syntezatorami. Takie ustrojstwo do dziś jeszcze gdzieniegdzie pracuje w studiach nagraniowych.
https://www.youtube.com/watch?v=H7j8pfcxTO0
https://www.youtube.com/watch?v=ypthLgY4dTY
Obiecanego mam od kolegi Atari65XE do wskrzeszenia... i będzie mój :mrgreen:
Zastanawiam się czy nie idąc za ciosem nie reanimować Neptuna 505D
http://pl.wikipedia.org/wiki/Neptun_(telewizor)
Bo kiedyś lekko odrestaurowałem to:

Radioodbiornik Klawesyn - ostatni w technologii polskich lampowych radioodbiorników (ten jest z 1972 roku...)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
No dobra... a kto z was wklepywał gry na zx81 ? :evilsmile:

akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
ja :) a programowanie w basicu z każdą komendą na innym klawiszu , opisanym ze wszystkich stron ? :)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Fafniak napisał/a:
kto z was wklepywał gry na zx81 ?
A na Timexa też się liczy ? :evilsmile:
akagi66 napisał/a:
a programowanie w basicu z każdą komendą na innym klawiszu , opisanym ze wszystkich stron
Też. Ale już zapomniałem jak to się robiło i chyba od nowa bym się musiał uczyć. I Timex i A1200 są, leżą, chyba nadal sprawne. Amiga była z wypasem, bo i HDD miała (całe 270 MB) i koprocesor z turbo. 8-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Timex sie nie liczy ... i już :-P
"z każdej strony" ? Nie pamiętam... :roll:

Atari ST i pierwszy twardy dysk (30 megabajtów !!!!!) ależ to był "wypas"
(nie stać mnie było na dwustronną stację fdd) - a to jakos taniej wyszło.

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
Pamiętam jak do szkoły przyszedł pan z politechniki łódzkiej i pokazywał nam zx spektrum. Mało tego, nawet mogliśmy go dotknąć :-D (komputera, nie pana).
U mnie do dzisiaj działa amiga cdtv. Służy głównie do odtwarzania muzyki, bo ostatnia dyskietka z workbenchem padła. Może kiedyś wezmę się za wskrzeszenie jej jako konsoli do gier :-D

Skocz do: