horsey  Dołączył: 02 Wrz 2007
  Tamron SP 17mm 1:3.5
Na początku chciałbym się z Wami wszystkimi przywitać drodzy forumowicze ;-)
Nie znalazłem takiego wątku więc czynię to w tym miejscu :-B

Od razu przejdę do rzeczy, a więc wpadł mi w ręce, a raczej dostałem starsze stałoogniskowe szkło Tamrona SP 17mm 1:3.5 wraz z Pentaxem Super A i kilkoma innymi gadżetami ;-) W chwili obecnej czekam na zamówionego K100D Super i jestem ciekaw czy szkiełko to może się mi do czegoś przydać ;-) jakie ma parametry itp. Dopiero wkraczam w świat lustrzanek dlatego ludzi znających ten obiektyw lub mogących coś niecoś powiedzieć na jego temat proszę o odpowiedź.

Trochę poszperałem w necie za tym obiektywem ale za dużo nie znalazłem...
Jeżeli ktoś chciałby zobaczyć ten obiektyw niech kliknie linka

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
jesli to jest dokladnie to szklo z linka to Ci sie nie przyda bo ma bagnet Olympusa, a przejscowki do P nie ma. A jesli ma bagnet Pentaxa to nada sie jak najbardziej a i ogniskowa bedzie calkiem fajna.

horsey  Dołączył: 02 Wrz 2007
Szkło z linka jest szkłem poglądowym ;-) Moje wygląda identycznie ale ma bagnet P/KA bo pracowało w Pentaxie Super A ;-) No ogniskowa będzie całkiem OK. coś koło 26mm Mnie interesuje raczej czy to dobre szkło, jakie zdjęcia można z niego uzyskać (dobre jakościowo czy złe) , w jakich sytuacjach może się sprawdzić itp.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Czy Ci będzie fajnie z cyfrą współpracować to się przekonasz pewnie w praniu. Bo z szerokimi kątami od analogu jest często problem, co się nazywa telecentryczność. ZObacz sobie brzegi czy rogi kadru na zdjęciach z cyfry robionych tym szkłem. Jak CI będzie odpowiadać, to OK, a jak nie to.... to nie ;-)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Watpie zeby bylo lepsze niz 18mm z kita.... ale na analogu - to juz cos :-)

Skocz do: