argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Polar napisał/a:
dywagacje na temat oddawania kolorow przez dane szklo itp. w przypadku fotek do rodzinnego albumu jest bez sensu
Dlaczego ? Album rodzinny musi się składać z byle jakich zdjęć pod względem kolorystycznym?

lukeluke  Dołączył: 13 Lip 2007
argawen napisał/a:
Polar napisał/a:
dywagacje na temat oddawania kolorow przez dane szklo itp. w przypadku fotek do rodzinnego albumu jest bez sensu
Dlaczego ? Album rodzinny musi się składać z byle jakich zdjęć pod względem kolorystycznym?

a mnie sie wydaje, ze
a) roznice sa na niskim poziomie
b) powiedzenie album rodzinny sugeruje fotki 10x15 czy cos blisko tego
c) ogladajacy sa malo wyrobieni
i a+b+c = sie, ze nikt tego nie zauwazy i nikt tak naprawde nie bedzie sie przypatrywal. tym bardziej po x latach nikt nie bedzie dochodzil czy ciocia krysia, czy drzewo przed domem mialo tak naprawde odrobine inny kolor. z tym odrobine to to tez przesada, bo to nie sa przeciez AZ takie roznice.
wczoraj na air show mialem okazje zrobic pare zdjec pentaxem 50-200 i porownac do zdjec z sigmy 70-300 apo (k100d). ja tam roznic nie widze normalnie ogladajac zdjecie, ktore mi sie podoba i wyglada ok. nawet sie ciesze, ze jak chcialem kupic tele zooma to akurat tych pentaxow nie bylo. dzieki temu mialem okazje zrobic zdjecia na ogniskowej 300, ktora i tak byla za mala na to co chcialem osiagnac, ale na ogniskowej 200 w ogole nic by nie wyszlo.
btw zaczynam chyba zbierac na jakas staloogniskowa 400 czy 500. czegos takiego mi brakowalo i z zazdroscia patrzylem na co niektorych posiadaczy podobnego sprzetu :)

Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
awakqwq napisał/a:
Daleki jestem od twierdzenia że Sigma 70-300 to jakiś super obiektyw ale jednak oceniając zdjęcia uważam że jest lepszy od Pentaxa 50-200

awakqwq, obawiam się że możesz być w swoich ocenach nie obiektywny. Sam jesteś od jakiegoś czasu posiadaczem tele Sigmy i jeszcze przed momentem, kiedy pożyczyłeś tele Pentaxa do domowych testów, nie dałeś złego słowa na Sigmę powiedzieć.

Swoją drogą ciekaw jestem już tych zdjęć, które zapowiadasz od jakiegoś czasu. Myślę, że sporo osób na nie czeka. Wtedy każdy oceni fotki samodzielnie i obiektywizm weźmie górę... mam nadzieję ;-)

muodzian  Dołączył: 19 Sie 2007
Arczibandit napisał/a:
i obiektywizm weźmie górę... mam nadzieję ;-)

że co?! :mrgreen:

Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
muodzian napisał/a:
Arczibandit napisał/a:
i obiektywizm weźmie górę... mam nadzieję ;-)

że co?! :mrgreen:

postawa człowieka w ocenie zjawisk, ludzkich zachowań i systemów wartości, oparta na równoważeniu pierwiastka racjonalnego i emocjonalnego, na kierowaniu się racjami zarówno dobra ogólnego, jak i własnego

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Pierwsze fotki są już na mojej stronie. Sukcesywnie wrzucę tam wszystkie.
Każdy będzie mogł ocenić samodzielnie i wybrać co mu bardziej pasuje.

W tych zdjęciach zostawiłe exify i opisałem fotki bo i tak każdy pozna które z którego szkła bo Pentax nie ma ogniskowej 210mm a wszystkie foty ze statywu z tego samego miejsca. Zjęcia z ogniskowej 135mm dam nieopisane wtedy zobaczymy jak zostana ocenione :mrgreen:

pozdrawiam

Skocz do: