Roso  Dołączył: 25 Kwi 2012
Pentax F70-210 - nie ostrzy na nieskończoność
Witam. Jakiś czas temu kupiłem używanego Pentaxa F70-210. Pierwsze próby ostrości w domu wypadły pomyślnie, ale nie pomyślałem o tym, żeby sprawdzić jak ostrzy na nieskończoność. Teraz okazało się, że ma z tym problem, dodatkowo pierścień ostrości jest dość luźny. Czy to częsty przypadek i czy jest to do naprawienia ?

Kot72  Dołączył: 15 Paź 2014
Roso, pierścień ostrości w zoomach Af jest przeważnie luźny . Może być już mocno zużyty mechanicznie lub są luzy w powstałe w wyniku braku smarowania . Najlepiej zapytaj kolegę Grzechotnika . To co masz to wersja SMC ?

[ Dodano: 2015-02-12, 19:24 ]
Z ciekawości sprawdziłem w moim i pewien luz występuje a mam praktycznie nówkę sztukę . Porównując z da 55-300 luzy są podobne ( też mam niewyeksplatowany ) . F 70-210 to ciemne szkło na ładną pogodę ( dobre światło )
Przy ciemnicy Af nie jest zbyt celny , często poluje i przez to możesz odnieść wrażenie że nie ostrzy na nieskończoność . Sprawdziłaś na różnych ogniskowych ?

[ Dodano: 2015-02-12, 19:30 ]
Zresztą widzę że masz w stopce inne obiektywy F więc luz możesz porównać . Sprawdziłem jeszcze 70-210 vis 28/8 i luz pierścienia ostrości jest identyczny .

Wersja SMC. Pierwsze co zrobiłem to napisałem do kolegi Grzechotnika :) Mam nadzieję, że odczyta. Luz na pierścieniu jest większy niż w pozostałych eFkach. Sprawdzę jeszcze rano przy lepszym świetle, może będzie lepiej.

Roso, jak będziesz robić testy to jeszcze z ciekawości zrób na Lv .

Robiłem testy przy dobrym świetle i na LV. Niestety nie ostrzy na nieskończoność. Im dłuższa ogniskowa tym mu ciężej. Mam nadzieję, że znajdę kogoś kto się z tym upora.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
SMC Pentax-F 70-210 jest przystępnie zbudowany.
Cała regulacja to poluzowanie trzech śrubek wyostrzenie i zblokowanie ponownie. Z nasmarowaniem niewiele więcej problemów - da się zrobić samodzielnie.
Z tym, że luz może być jeszcze na ślizgach tubusów, w prowadnicach chodzą takie teflonowe ślizgi, z czasem w każdym zoomie się wycierają.

Tak z ciekawości przestrzeliłem dziś eF-kę i na odległych obiektach wydaje się być O.K.

1) Odległość do budynków ok. 1 km

2) odległość ok 100 metrów

Z pomocą i poradą Grzechornika udało mi się samodzielnie wszystko przestawić :) Miałem chwile zwątpienia, ale ostatecznie wzystko poszło OK.

Roso, to może napisz dla ,, potomności ,, jak przeregulować żeby ostrzyło na nieskończoność .

- Pierścień ostrości na nieskończoność
- Poluzowujesz 3 śrubki
- odłączasz w ten sposób pierścień ostrości od zespołu soczewek które za ostrość odpowiadają
- potem cofasz pierścień ostrości o centymetr i blokujesz,
- sprawdzasz czy już ostrzy, jak nie powtarzasz operację,
- jeśli ostrzy ponownie poluzowujesz, ustawiasz pierścień ostrości we właściwej pozycji, czyli nieskończoność minus troszkę, i blokujesz.
- gotowe :)

Mam nadzieję, że Grzechotnik się nie obrazi, że udostępniam jego instruukcję :)

Roso, dzięki wielkie :-B . Nigdy nie wiadomo kiedy może się rozregulować ;-)

Skocz do: