darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
Mi przełożenie do zwykłej ładowarki nie pomogło, natomiast pomogło wielokrotne ładowanie. Wkładałem do bc, czekałem aż będzie naładowane, wyjmowałem, wykładałem i tak parę razy i jakoś powróciło. Potem zrobiłem rozładowanie i naładowanie i teraz działają normalnie. Szkoda tylko że tak im leżenie działa bo nie mam teraz czasu robić zdjęć :-(

RPM  Dołączył: 28 Lip 2010
Ja z kolei takiego rozładowywanego do cna Eneelopa zostawiłem na noc w ładowarce. Przez przypadek.

Następnego dnia okazało się, że mimo, że ładowarka nie pokazywała że ładuje, to podładowała go do napięcia granicznego.

Potem już poszło normalnie - z wyświetleniem czasu i ładunku. Akumulator działa bez zarzutu.

Prakticant  Dołączył: 12 Gru 2014
  Ładowarki do Eneloopów.
Panasonic wypuścił trzy modele ładowarek do Eneloopów: powolną, standardową i szybką (5-godzinna przy 4 ogniwach AA po 2500 mAh).
Myślę, że dla fotografujących to im ładowarka szybsza tym lepsza - jak na jakimś weselu padną nam baterie do lampy lub gripa, to trochę zdążymy podładować ;-)
Szkoda, że te ładowarki Panasonica nie pracują na napięciu 12 V dla ewentualnego ładowania w samochodzie, na jachcie itp.

-----[quote="Sprężyn"Ale odnosze wrazenie, ze oryginalna ladowarka do enloopow choc powolna (16h) lepiej laduje.[/quote]

Sid Gotama  Dołączył: 10 Paź 2013
Mam nadzieję że nie piszesz o tych dodawanych do enelopów?

Nie umniejszając nic Panasonicowi ale jeżeli ktoś często ładuje akumulatorki i jednocześnie dba o ich sprawność to jednak najlepszym rozwiązaniem jest ładowarka procesorowa. Tu już nawet nie chodzi o to że ma funkcję tzw. odświeżania czy formatowania.

- wkładam komplet czyli cztery akumulatorki do ładowarki... po naładowaniu wystarczy "rzucić okiem" na wyświetlacz by zobaczyć czy któryś aku nie odbiega od normy (zbyt dużo władowanej energii albo napięcie powyżej normy).

Przy złej kondycji jednego ogniowa aparat może działać "prawie dobrze" do czasu, bo przy większym obciążeniu np.śrubokręt czy LV będą problemy i poszukiwanie przyczyny. A problemem będzie właśnie to jedno ogniwo które zamiast dawać energie, ją odbiera.

Havoc  Dołączył: 24 Lip 2009
Prakticant, jak ktoś na weselach ma problem z zasilaniem to lepiej niech kupi kolejny komplet. Poza tym BC też jak trzeba może podnieść prąd ładowania i ogarnąć szybko temat. Co nie zmienia faktu, że tego typu ładowanie aku degraduje je w super tempie.

Skocz do: