argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
vivooo napisał/a:
jak jest z łapaniem punktów ostrości, też tak często się myli że lepiej robić na punktowym centralnym lub samemu wybrać punkt ostrości...?
Myli się ? A skąd ma wiedzieć, co chcesz by było ostro ? Czasami bawiłem się tym trybem, gdy łapałem ptaki na AF-C. Nawet było w porządku.

Andresito  Dołączył: 02 Lip 2007
Po zakupie GX10, nie mając czasu w tygodniu pierwszy raz bawiłem się nim właśnie na weselu.
Kościół malutki, ciemniutki
Moje umiejętności jeszcze mniejsze i "ciemniejsze"
Zdjęcia z kościoła, bez lampy tragiczne ;-) Może ze 2 mi wyszły na 15 ;-)
Z lampą (oczywiście wbudowaną, bo na razie na inną mnie nie stać) różnie.
Niektóre prześwietlone jak twarz premiera, inne całkiem ładne (mój osąd hehe)

Ogólnie kolega robił obok alfą, bardziej doświadczony ode mnie, też niewiele zwojował.

Jak ktoś potrafi robić zdjęcia to pewnie by sobie i w tych warunkach poradził.
Ja nawet z lampą bym nic nie zwojował.

pozdro.

muciaq  Dołączył: 01 Wrz 2007
hymm.. jak sprawdzalem (do reki ;P) w Auchanie w Bialymstoku d80+18-135 ?, k10d i gx-10 z kitami (2 ostatnie to bez roznicy, taka sama predkosc, taki sam odglos ;P) przy swietle zarowym stalem i testowalem wszystkie 3 po 10-15 minut na jednego i zadnego problemu nie zauwazylem. Podczas, gdy moj fuji s6500 zgubil sie z af kilka razy, to te 3 lustrzanki ani razu i caly czas trafialy idealnie w punkt ktory chcialem. Moze dla tego, ze na fujiku nie ma dokladnego punkciku tylko jest krzyzyk na pol wyswietlacza (bo wizjer to to nie jest :P) i nie dokladnie celowalem. Tak czy tak wszystkim 3 lustrzankom nie moglem nic zarzucic odnosnie af :P

ps. w sklepie bylo dosc ciemno :p

PilowBox  Dołączył: 09 Lut 2007
Witam.
Postanowiłem wtrącić swoje dwa grosze z dotyczące robienia zdjęć na ślubach.
Mam K10D /co widać w opisie/. I tak:
1) Aparat sprawuje się całkiem przyzwoicie. AF może nie zbyt szybki - miałem problem ze dwa trzy razy w kościele. Nioby jasno ale dla aparatu już nie tak zupełnie. Pomaga wysoka czułość. Fakt trzeba odszumić ale jest oki.
2) Niestety balans bieli w kościele do niczego. Nawet zdefiniowanie nie pomogło. Wszystkie zdjęcia mocno ocieplone. Ale CS robi cuda :-P
3) Lampa błyskowa wbudowana to może i mało - ale na małej sali nawet, nawet się dobrze sprawdziła, powiem więcej bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła /tylko że dałem jej +1 do mocy :lol: /
4) Co do obiektywu kitowego - niestety jest ciemny - ale ładnie ostrzy /pod warunkiem że się go przymknie/.
5) 10 mln. pix. to jest to - można potem ładnie wykadrować na kompie bez zbędnej straty jakości. A na weselu czasem brak czasu aby dobrze wypracować ujęcie - szczególnie podczas zabawy.

Teraz siedzę i obrabiam foty i jak na wrażenia na gorąco to jest oki.
:-B

MarcinG  Dołączył: 03 Lip 2007
Na ślubach się nie znam, ale wtrącę co nieco na temat automatycznego wybierania punktu ustawiania ostrości przez aparat. Używałem tego może na kilku pierwszych zdjęciach po zakupie aparatu. A to z tej przyczyny, że aparat zawsze okazywał się inteligentniejszy i wiedział lepiej ode mnie w której cześci kadru ustawiać osrtrość. Od tej pory wolę samemu wybrać punkt ustawiania ostrości za pomocą wybieraka. Czasem niestety jest problem z zauważeniem, który punkt jest wybrany. W niektórych sytuacjach po prostu nie widać podświetalnia aktywnego punktu AF. Bywa tak gdy słońce jest przede mną.

Grzegorz  Dołączył: 01 Sie 2006
Witam,
Ostatnio robilem slub. Byl to dla mnie dodatek do olbrzymiej ilosci reportazy jakie normalnie robie. Wszystko na jednym zestawie sprzetu: K100D + krotki kit + M50/2 + METZ 36-C2. Zawsze!!! robie wszystko na pelnym manualu + spot, lampa niby ma swoja automatyke ale dziala w waskim zakresie wiec tez prawie wali ze stala moca regulowana w 3 polozeniach. Sprawdzam swiatlo - wykonuje 3 foty probne i lece z koksem jak to sie mowi. jesli ktos mi w trakcie nie zgasi swiatla to szansa na to ze warunki oswiwetleniowe w pomieszczeniu zmienia sie nagle jest znikoma. Czyli wale dla przykladu na ISO800 f5,6 i t1/40 a jak cos sie zciemni albo rozjasni to sobie dodaje badz ujmuje troche z czasu. wszysko robie w RAWach, lampa jest max prosta bez wodotryskow i nie zdazaja mi sie zdjecia zle naswietlone!!! Co do AF to jak uzywam M50/2 to sprawa jest jasna (brak - z czym tez daje sobie rade) co do kita to jeszcze nie zdazylo mi sie miec problemy chyba ze zdecyduje sie na skrajne (nie krzyzowe) pola AF. Musicie pamietac ze w polu AF moze wam sie znalezc obiekt ktory chcecie zeby byl ostry i kawalek tla a wtedy to juz tylko loteria na co zlapie sie ostrosc i trzeba sobie zdawac z tego sprawe i w miare mozliwosci nie ustawiac punktow AF na granicy dwoch planow. Ostatnio sie smialem ze swiatlomierz to mi wogole przestal byc potrzebny bo i tak zawsze przed jkas sesja wykonuje ze 3 zdjecia testowe i dogrywam paramery a pozniej to juz jade on-line korygujac nie zdajac sie na jakiekolwiek pomiary :) Kwestia upodobania i przyzwyczajenia ale w trakcie robienia reportazu jakiegokolwiek to ja nawet nie mam czasu sledzic parametrow w wizjerze wiec nawet automatyka przyslony dla mnie jest w zbyt duzym stopniu zautomatyzowana i zbyt duzo mogloby mi umknac.

tidus art  Dołączył: 09 Paź 2006
ja odkad mam K10D sprawwdzalem AF w wielu warunkach i w sumie to mnie nie zawiodl... jedynie kiedy mial problemy to w calkowitym mroku,doslownie, pozna noc, swiatlo z drugiego pokoju wiec nawet nie polmrok no i bylo ciezko z wspomaganiem AF,ale raczej w normalnych warunkach otoczeniowych jest ok.
Jedynie co mnie meczy to pomiar swiatla... na punkcie nei jest tak jak chce, centralny jest lepszy ale w duzych kontrastach tez sobie nie radzi a matryca to ....niby jak lapie na punktowym na osobe to tez czesto jest ciemna... jak mozecie pomozcie... wiem ze to zaleta lustrzanek i trzeba sie nauczyc focic ale chcialbym w miare szybko sobie poradzic z tym.

pozdrawiam

Grzegorz  Dołączył: 01 Sie 2006
Matryca to nie slajd. Robiac zdjecia w RAWach mozna wogole nie zauwazyc ze aparat cos niedoswietla badz przesiwetla sam z siebie. Pomiar punktowy jest moim zdaniem najlepszy tylko musimy sobie zdawac sprawe jakie jest w rzeczywistosci pole dzialania (nie patrzec na te kreski na matowce) i z czasem i doswiadczeniem wprowadzac odpowiednie korekty do jego pomiaru w zaleznosci od tego co chcemy uzyskac. Ja pracuje caly czas na manualu M (osobiscie uwazam ze jest najszybciej - co kompletnie nie ma zastosowania w analogu). Mozna sobie ustawic pod AE-L taki wyzwalany priorytet przyslony i tego uzywam. Zaczynam focic w nowych warunkach kieruje spota na zadane swiatlo i wciskam AE-L i w manualu dostraja mi sie czas robie szybko podglad cyfrowy, ewentualna korekte i juz na 100% nastepne zdjecie mam dobrze naswietlone. Ta metoda na bank nie sprawdza sie jesli warunki swietlne zmieniaja sie co chwile ale w rzeczywistosci sie nie zmieniaja :) Nawet jesli wychodze przed para mlada z kosciola (diametralna zmiana warunow) to przed slubem robie pomiary na dworze i w kosciele i po sprawie. Zanim wyjde z budynku juz mam zmniejszone ISO i dograny czas naswietlania. Wydaje sie ze metoda niby bardziej skomplikowana niz proirytet przyslony czy tez czasu ale w ostatecznym rozrachunku jest szybciej bo jak jest wlasciwy moment to juz sie nie zastanawiam na co mi chwycil swiatlomierz i czy wprowadzic korekte tylko robie zdjecia :) Co kto woli.

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
Jakies nowe doswiadczenia z focenia w kosciolach Pentaksem/samsem posiada ktos? Chetnie poczytam :)
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

maVen  Dołączył: 14 Sty 2008
A co chcialbys wiedziec ??

seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
Witam ja właśnie posiadam gx-10 + kit + sigma 500 ST + dyfuzor, i wzasadzie taki zestaw od biedy wystarcza. Trzeba pamiętać by przymknąć trochę obiektyw, na auto będzie ustawiał na maxymalne otwarcie a tu już czasem Af może nie trafić. Wspomaganie Sigmy jest wystarczające af też śluby są raczej statyczne, chyba, że panna młoda ucieka :mrgreen: Oczywiście jak jest możliwe to dobrze mieć jakieś jaśniejsze szkło ja na dniach zamierzam kupić Tamrona 17-50 /2.8 jak tylko się pokaże. Podsumowując moje niewielkie doświadczenie podpowiada, że lampą nie można walić na wprost ale błyskiem osbitym najlepiej od sufitu i z założonym dyfuzorem (ja mam Delta Dyfuzor T3 580EX/Sigma 500 ok. 50zł), a różnica kolosalna, Niweluje trudności jakie powstają w świetle mieszanym. Często zwykłe żarówki, a także świetlówki włażą w kadr i nie da się ich pominąć, dyfuzor pomaga. Ode mnie to tyle ja doświadczenie mam niewielkie, ale dzielę się tym co mam i liczę na mądrzejszych bym ja też się mógł douczyć. Pzdr.[/quote]

maVen  Dołączył: 14 Sty 2008
z tym przymykaniem to bym nie przesadzal, u mnie f robocze to 3,5 - 4,5 (niestety posiadam jak na razie jedynie kita) co do dyfuzora posiadam pokladowy na lampie i to mi wystarczy, nie wspomne juz o karteczce (przydalaby sie wieksza)

frodymator  Dołączył: 27 Maj 2007
Witajcie!

To i może mi coś podpowiecie w wolnej chwili :) Sytuacja wygląda tak:

Mam do dyspozycji: K10D + grip (2 baterie), KIT 18-55 3.5-5.6, KIT 50-200 4-5.6, M50 1.4, Metz 58AF-1P.

Fotografią zajmuje się niecałe 2 lata, Pentaxa mam niecały rok, więc powiedzmy, że "podstawowe podstawy" mam :P

Brat narzeczonej polecił mnie swojemu przyjacielowi, który bierze ślub pod koniec maja jako fotografa (wcześniej on miał robić zdjęcia). Żadnej kasy za to nie biorę, ale zależy mi na tym żeby oni byli zadowoleni (i ja też - taka ambicja ;) ). Ślubu ani komunii nigdy wcześniej nie robiłem, stąd kilka moich pytań do doświadczonych kolegów i profesjonalistów:

1. Który obiektyw najlepiej stosować? (Kościół na wsi, dosyć mały, nowe budownictwo, jasne ściany, a gdzie impreza to jeszcze nie wiem...)
2. Jaki dyfuzor? (nie mam żadnego, i chcę jakiś kupić, tylko nie wiem jaki - Stofen dosyć drogi, a te uniwersalne z allegro to nie wiem czy są godne polecenia czy nie... Jak uważacie?)
3. Czy 2 naładowane baterie mi starczą, czy lepiej zainwestować jeszcze w trzecią?
4. RAW czy JPEG? (Mam 2 karty x 2GB, ewentualnie będę w przerwach wypalał płyty na lapie :P).
5. Czy kiedy używacie lampy, i kierujecie palnik pionowo w górę i używacie białej kartki wbudowanej w lampę do odbicia światła, wychodzą wam niedoświetlone zdjęcia (jeśli nie ma przy tym względnie nisko jasnego sufitu)?? Bo u mnie prawie zawsze... A kiedyś widziałem fotografa z D200 i tak samo lampa w górę + biała karteczka - super mu fotki wychodziły...

Na razie tyle (i tak za dużo :P) - mam małego stresa, i chcę się dobrze przygotować na tę okoliczność...

Dzięki serdeczne za pomoc i poświęcony czas, pozdrawiam!
Mikołaj F.

maVen napisał/a:
z tym przymykaniem to bym nie przesadzal, u mnie f robocze to 3,5 - 4,5 (niestety posiadam jak na razie jedynie kita)

to albo moj kit przy takich przyslonach nedzne fotki robi, albo moje oko jakies wyczulone...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat
to albo moj kit przy takich przyslonach nedzne fotki robi, albo moje oko jakies wyczulone...

Ja tam z kita@18@3.5 strzeliłem fote, ktora wydrukowalem na A3 i wszyscy ochali-achali :-P

alkos napisał/a:
Cytat

Ja tam z kita@18@3.5 strzeliłem fote, ktora wydrukowalem na A3 i wszyscy ochali-achali :-P

pochwal sie nia :)

respekt jak byk :)

seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
Gdy słów brakuje
Alkos szacuneczek.

:oops:

;-) dziex :-)

Skocz do: