kosafwc  Dołączył: 24 Lut 2007
k100d i filtry do fotografii b&w
No właśnie, z tego co widzę k100d nie potrafi od razu wykonac zdjecia b&w, trzeba zastosowac cyfrowy filtr w aparacie juz po wykonaniu zdjecia, czy wiec niemozliwe jest uzywanie filtrow do fotografii b&w? Troche szkoda bo mam ich masę :)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Możliwe, po przykręceniu aparat dalej będzie robił zdjęcia ;-) . A na serio to chyba ciekawe efekty można osiągnąć, stosując takie filtry do fotografii barwnej. A jeśli chodzi o B&W to to samo co za pomocą filtrów uzyskasz przy konwersji z koloru na PC.

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
Stachu napisał/a:
A jeśli chodzi o B&W to to samo co za pomocą filtrów uzyskasz przy konwersji z koloru na PC.
Wydaje mi się że nie - założenie np. filtra czerwonego przed obiektyw zamaluje wszystko na czerwono i zwiększy ilość informacji o kolorze czerwonym - zmniejszając ilość informacji o pozostałych kolorach. Zabawa mikserem kanałów nie da takich efektów, ale oczywiście jest możliwe zasymulowanie każdego filtra kolorowego w komputerze.

Zaznaczam, że powyższe to moje gdybania, nie sprawdzałem tego doświadczalnie.

http://www.jr-worldwi.de/photo/ - nie sprawdzałem, ale wygląda ciekawie.

wiktor33  Dołączył: 19 Kwi 2006
Robienie od razu BW na K100 wydaje mi sie troche bez sensu! Na cyfrze najlepiej zrobic poprawnie w kolorze, nastepnie wszystko co sie chce to mozna osiagnac w PS (channel mixer). Jesli sie chce bawic w BW, najlepiej po prostu powrocic do analoga.

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
wiktor33 napisał/a:
Jesli sie chce bawic w BW, najlepiej po prostu powrocic do analoga.

Tak, swiezo zakupiona lustrzanka nie robi w B&W, no coz, sprzedaje i foce Zenitem :mrgreen: nie kumam tego

Czy rzeczywiscie zdjecie zrobione cyfranka i skonwertowane na B&W jest takie porazkowe w porownaniu z tym zrobionym analogiem? Moze sie nie znam, z checia bym zobaczyl jakis przyklad ale czy nie wracamy do ogladania kropow i onanizmu pixelowego ?

Nie wiem czym się różnią zdjęcia czarno białe z cyfry i z analoga, bo nigdy się temu zagadnieniu nie przyglądałem i nie robiłem zdjęć na filmie b&w. Wiem za to, że dobrze skonwertowane do odcieni szarości zdjęcie cyfrowe może wyglądać baaardzo dobrze.
Jest na forum osoba, która robiła wystawę. Były tam zdjęcia (b&w) i z cyfry, i z analoga, i chyba reklamacji nie było.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
kierdel napisał/a:
Czy rzeczywiscie zdjecie zrobione cyfranka i skonwertowane na B&W jest takie porazkowe w porownaniu z tym zrobionym analogiem?

Były przykłady konwersji z koloru na B/W w wątku http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=5234

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
plwk napisał/a:
Były przykłady konwersji z koloru na B/W w wątku http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=5234

Melduje, ze przeczytano. Moje wnioski - z cyfra nie jest tak zle, tez sie da. Nawet w tamtym watku pojawia sie link do innego watku, w ktorym mozna pobrac warstwy imitujace ziarno kliszy.
Wiem, kompaktem tez sie da, to po co lustrzanka, ktos moglby powiedziec. Tylko zdjecia z kompaktu nie latwo (jezeli nie mozliwe) podciagnac do takiego lustrzankowego. A takim lustrzankowym mozna starac sie imitowac czarno biala klisze - moim zdaniem - z super efektem (zdjecia alkosia w w/w watku).

Skocz do: