b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
  Drukarka laserowa ze skanerem do domu
Pytanie do użytkowników, rady mile widziane.

Mam zamiar kupić drukarkę laserową do domu.
cechy:
- laser - koniecznie bo nie zasycha a ja drukuję co 2-4 misiące
- mono
- skaner/kopiarka
- wifi - żadnych kabli, drukarka docelowo wyląduje na półce w szafie
- jakość/niezawodność
- toner - żadnej partaniny z sypaniem, ogólna dostępność zamienników i oryginałów, cena drugorzędna.
- niewielkie rozmiary, patrz pkt. wifi.
o drukarkach laserowych wiem tyle że używam w pracy, klikam "drukuj" i jest.

po wstępnym przeglądzie w internecie moje typy:

Brother Dcp-1610We
Samsung SL-M2078W
Xerox WorkCentre 3025BI

Hermes  Dołączył: 04 Lut 2008
Od kilku lat eksploatuję Samsunga CLP315W, z ciekawostek po przejściu z oryginalnych tonerów na zamienniki poprawiła się kolorystyka fotek na wydrukach. Oryginalne tonery są koszmarnie drogie ok 550 zł kpl (drukarka kosztowała 600) i mają montowane chipy zliczające ilość wydrukowanych stron, a nie pokazują ilość dostępnego toneru. Wifi hula bez problemu. Ciekaw jestem jak będzie działał skaner po wifi? O porównaniu z drukarkami biurowymi zapomnij, to zupełnie inna liga cenowo/gabarytowa. Domowa drukarka laserowa ze skanerem to 400-600 zł, biurowe z kolorem to ceny znaczni powyżej 2000

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Hermes napisał/a:
mają montowane chipy zliczające ilość wydrukowanych stron, a nie pokazują ilość dostępnego toneru

U mnie Samsung od dawna pokazuje 0% ale nadal drukuje.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Ja tam polecam HP LaserJet Pro M125nw, odrobinę droższa ale najłatwiej dostępne tonery oryginalne i zamienniki oraz ew. części do napraw po gwarancji i bardzo dobry serwis gwarancyjny.
Xerox to prawdopodobnie jest ten wymieniony przez Ciebie samsung lub podobny tylko w innej obudowie :-) i bardziej egzotyczny.

harys  Dołączył: 14 Wrz 2012
Też się zastanawiam nad zakupem laserówki, mój typ na dzień dzisiejszy to Kyocera M2035DN, relatywnie niska cena za wydruk jednej strony, wytrzymałość bębna 100 000 stron, niestety nie ma w standardzie wifi lecz tylko jako opcja (pracuje za to w sieci). Jeśli nie będę brał Kyocera to zastanowię się nad HP.

radek_m  Dołączył: 21 Lis 2007
mój staruszek Samsung SCX-4100 od pół roku twierdzi że nie ma toneru (zliczanie), ale drukuje ładnie. Ma skaner. Tylko coś ostatnio podajnik papieru "się wiesza".

Niestety.
1. momo (ale to akurat jest w wymaganiach)
2. moja wymaga kolori
3, toner oryginał koło 300 PLN (za to kupiłem dopiero 2 poza startowym i nadal czeka w szafie).

Drukarkę mam od 6.5 roku,

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Od dekady "mam" w użytkowaniu 3 takie same Brothery, DCP7010. Jeśli za kolejne 10 lat padnie, to w ciemno biorę tę firmę. W moim egzemplarzu toner wymieniałem raz, po jakichś 2500 stron. Teraz mam nastukane ponad 3000.

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
plwk napisał/a:
Hermes napisał/a:
mają montowane chipy zliczające ilość wydrukowanych stron, a nie pokazują ilość dostępnego toneru

U mnie Samsung od dawna pokazuje 0% ale nadal drukuje.

Mam to samo - lampki przy wszystkich tonerach migają jak dyskoteka, inne swiecą się na czerwono zaraz po rozgrzaniu grata a drukuje w kolorze jak ta lala :-)
Używam od jakiegoś czasu zamienników tonerów i jakośc jest swietna. Ogólnie drukarka jest ostro uzytkowana już ze trzy lata i zero problemów.
Zdarzało mi sie drukować za jednym zamachem po 400 stron w kolorze, praca naukowa: tekst plus sporo grafiki (zdjęcia, wykresy) i poza zapachem ozonu w powietrzu wszystko śmigało :-)
No ale to jest CLP więc kolorowa i model bez skanera.

M.K  Dołączył: 26 Sie 2007
Widzę, że niektórzy używają lasera do wydruku fotografii. Pozwólcie, że się wtrącę i zapytam jaka jest jakość?

M.K napisał/a:
Widzę, że niektórzy używają lasera do wydruku fotografii. Pozwólcie, że się wtrącę i zapytam jaka jest jakość?

Nie używam lasera do wydruku fotografii, tylko ilustracji w pracy naukowej, które to ilustracje sa zdjęciami. Ale to inne byty niz fotografie, takie, które trafiają do klienta, który zamowił zdjęcia lub w ramki i do galerii czy na ścianę w mieszkaniu. Te drukuję albo moim Epsonem P50, albo ktorymś z firmowych Epsonów Stylusów Pro 4900/7900/9900.
Różnica jest taka, jak między zdjęciem drukowanym w gazecie a tym z labu, na papierze foto. Nie znaczy to, ze fotki z lasera kolorowego nie nadają się do niczego - jako ilustracje w tekście sprawdzają się doskonale, choc oczywiście bywaja w tej materii lasery lepsze i gorsze. W firmie mam jakis kombajn laserowy od Ricoha i musze przyznac, że obrazy fotograficzne z niego wygladają znacznie lepiej, niż te z mojego Samsunga CLP, ale tez ten Ricoh chyba około 2 tysięcy Euro kosztował, Sama kupiłem za 200 euraków...
Tak czy inaczej dla całej gamy zastosowań jakość zdjęc drukowanych z kolorowego lasera jest wystarczająca, choć gdy mam komus zaprezentowac fotografię jako produkt - zdecydowanie nie.

Apas, Powiedz mi jeszcze jak wygląda sprawa jakości drukarek właśnie 6 kolorowych takich jak Twój p50 w stosunku do wymienionych stylusów pro.

M.K napisał/a:
Apas, Powiedz mi jeszcze jak wygląda sprawa jakości drukarek właśnie 6 kolorowych takich jak Twój p50 w stosunku do wymienionych stylusów pro.

Stylusy Pro to sprzęt profesjonalny i świadczy o tym zarowno cena, jak i możliwości - a także jakość uzyskiwanych wydruków. Sam fakt, że wydruki są tworzone z 11 pigmentów oraz że masz mozliwość wyboru czerni osobnej dla papierów matowych i fotograficznych - mowi sam za siebie.
P50 nie jest zła, choć ma kilka wad: wydruki czarno-białe mają niepokojący zafarb, najbardziej widoczny na świeżych wydrukach, potem jakby 'blednący', ale dlugo zauważalny. Przejścia tonalne są mniej subtelne, gubi więceej szczegołów w cieniach.
Stylusy Pro, jeśli dobrać odpowiednie profile do papieru - dają o wiele lepsze rezultaty. Zdarzało mi się prezentowac publicznie i sprzedawać zdjęcia drukowane na P50 i powodu do wstydu nie było zadnego, to wciaż świetny sprzęt dla amatora do domu (oraz jej późniejsze 'mutacje'), jednak kiedy tylko mogę, drukuję na Stylusach Pro. Ale wiąże się to z jednym aspektem - mam dostęp do tych drukarek za darmo, nie płacę także za same wydruki zaś szeroki wybór papierów mam dotowany w większości przez firmę (na prywatny użytek). Gdybym miał sam zapłacic za pojemnik z tuszem prawie 300 funtow (a tyle kosztuje JEDEN o pojemności 700 ml), do tego za samą drukarkę te 5 - 6 tysięcy euro plus rachunki za prąd, jaki to pobiera przy pracy (papier jest trzymany odkurzaczem, więc swoje żre :-) ) - to rzcaej bym się chyba nie zdecydował :mrgreen:

Apas, pozazdrościć Tobie pracy. Pytam, ponieważ w studio używam 6 kolorowych epsonów, ale formatu a3 - 1400 i 1500. One mają te same możliwości co p50. Ciekaw byłem Twojej opinii.

[ Dodano: 2015-03-06, 13:32 ]
Dziękuję za odpowiedź

Ależ nie ma za co. Gdyby nie problemy logistyczne to mogłbym Ci w wolnej chwili zrobic testowy wydruk, żebyś sam ocenił jakosć. Ale z doświadczenia wiem, ze foty A3 wysyłane pocztą do Polski, nawet zabezpieczone odpowiednio, i tak bywają niszczone, a kuriera dla jednej fotki, zwłaszcza testowej nie opłaca się chba brać, nie?

Apas, zupełnie nie potrzebuję, bardzo dziękuję za propozycję. Wystarczy mi Twój opis.

badworm  Dołączył: 21 Lut 2009
Hermes napisał/a:
Domowa drukarka laserowa ze skanerem to 400-600 zł, biurowe z kolorem to ceny znaczni powyżej 2000

O ile mowa o nowych urządzeniach. Drukarki kategorii biurowej można śmiało brać jako używki. 20 letnia HP 4+ przeszła u mnie niedawno na emeryturę bo padła kaseta drukująca a biorąc pod uwagę wiek urządzenia (a co za tym idzie problemy przy przetwarzaniu złożonych PDFów) i zbliżającą się nieuchronnie konieczność wymiany rolek to zdecydowałem się na wymianę urządzenia. HP 2055dn też ma już kilka lat a śmiga jak nówka. Wedle licznika przebieg ma na poziomie kilku tysięcy stron czyli śmiesznie mały.

mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
Od 4 lat używam Panasonic KX-MB 2000. Kosztowała mnie coś ok. 200 zł. Toner wymieniałem aż jeden raz i zapłaciłem za niego coś ok. 40 zł. Nie ma tylko WiFi, ale podłączenie Ethernet już tak (nawet jak drukarka idzie na szafę, to podłączenie kabla nie jest problemem). Naprawdę to takiego użytkowania nadaje się idealnie. Model już ma swoje lata, ale na pewno coś się znajdzie w ich ofercie i to chyba już z WiFi.

harys  Dołączył: 14 Wrz 2012
Z Panasoniciem mam nie miłe doświadczenia. Dwie sztuki leżą nie do użytku w piwnicy. Pierwszego modelu nie pamiętam, drugi to KX-P7100. Wymiana jednostki drukującej w niej kosztuje tyle co inna nowa drukarka. Więc nigdy więcej. Jak Panasonica to telewizor bo na tym się znają dobrze. Zobaczę jak się będzie sprawowała Kyocera, już zamówiłem.

Skocz do: