Bruce_Willis  Dołączył: 10 Mar 2015
Adapter Pentax k100d m42 - problem z przysłoną.
Cześć,
mam taki problem ponieważ kupiłem taki anapter http://allegro.pl/adapter...4915243401.html wszystko działa pięknie, ale niestety nie da się w żaden sposób ustawić wartości przysłony. Moje pytanie brzmi, czy to jest wina adaptera czy aparatu ?
pozdrawiam.

Fenol  Dołączył: 31 Sie 2010
Bruce_Willis napisał/a:
Moje pytanie brzmi, czy to jest wina adaptera czy aparatu ?

W jaki sposób próbujesz ustawić wartość przysłony?

W obiektywach M42 przysłona domykana jest za pomocą bolca popychacza przysłony, który znajduje się z tyłu obiektywu. Aparaty z gwintem M42 mechanicznie go popychały, domykając tym samym przysłonę.

Po podpięciu do Pentaksa nie ma takiej możliwości. Także opcje są dwie:
1. Albo masz szczęście i obiektyw ma przełącznik Auto/Manual do kontroli przysłony - wtedy przełączasz na Manual i domykasz przysłonę razem z ruchem pierścienia (tak działają też obiektywy M42 z preselekcyjną przysłoną).

2. Blokujesz bolec z tyłu obiektywu w pozycji wciśniętej - wtedy też możesz domykać przysłonę ruchem pierścienia.

W każdym z tych wypadków przysłonę ustawiasz na obiektywie, nie na korpusie. Dodatkowo pomiar światła musisz wykonać po domknięciu przysłony, aparat nie zrobi tego automatycznie, jak w szkłach z bagnetem K.

Z jakim obiektywem jest kłopot?

Bruce_Willis  Dołączył: 10 Mar 2015
wartość próbuje ustawić ręcznie, bo automatycznie się nie da.
Obiektyw to helios 44m-4, czyli zostaje mi tylko, w jakiś sposób, ręczne zablokowanie bolca.

SlicaR  Dołączył: 28 Kwi 2013
Gdzieś znajdziesz jak to zrobić. Patyczek do uszu jest potrzebny i działa.

[ Dodano: 2015-03-11, 14:00 ]
Albo wklad do dlugopisu.

Bruce_Willis napisał/a:
czyli zostaje mi tylko, w jakiś sposób, ręczne zablokowanie bolca.

Dokładnie - albo na stałe (co kropelka sklei sklei...), albo jak pisze SlicaR - odkręcić dupkę obiektywu, na bolec założyć kawałek wkładu od długopisu, przykręcić ponownie dupkę obiektywu.

;-)

AJ  Dołączył: 03 Paź 2013
Warto dodać, że ten adapter nie pozwoli na ostrzenie na nieskończoność.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Fenol napisał/a:
Dokładnie - albo na stałe (co kropelka sklei sklei...)
a kysz siło nieczysta :!: kropelka i inne cyjanoakrylany nie lubią matówek.

Bruce_Willis, to naprawdę zacne szkło do takiej przeróbki, tu masz jeden http://alphacorner.eu/ind...-heliosie-44m-4 osobiście polecam nieco inny sposób ale obrazki przydadzą Ci się :

1) zmierz długość bolca który wystaje zza bagnetu (polecam dość dokładnie)
2) znajdź wypisany wkład od długopisu/ patyczek do uszu
3) utnij odpowiednio pomierzonej długości wkład/patyczek, a potem lekko zduś kombinerkami (dzięki temu "patentowi" nie będzie się przemieszczał
4) odkręć śrubki widoczne z tyłu bagnetu
5) wyjmij ten metalowy bolec zakończony grzybkiem (szpilka)
6) włóż od wewnętrznej strony ucięty wkład/patyczek w ten sposób, że po włożeniu na swoje miejsce z bagnetu (nie będzie, o ile dokładnie zmierzyłeś długość wkładu/patyczka NIC wystawać)

ncursowym stylem :mrgreen:

before: ------()
after : ====()

7) złóż z powrotem
8) ciesz się pracą w trybie A (oraz ew. M)

AJ napisał/a:
Warto dodać, że ten adapter nie pozwoli na ostrzenie na nieskończoność.
przez swój kołnierz działa jak pierścień pośredni, żeby mieć pełen zakres trzeba adapter z tzw. blaszką ale BEZ kołnierza... i na prawdę (przerobiłem kilka) WARTO polować na oryginał, mimo że tani nie jest - a unikniesz wielu problemów z (byle) jakością i ew zakleszczeniem się obiektywu czy wyłamaniem blaszki

PS. i "użycie pierścienia przysłony" na "dozwolone" ustaw w Custom Menu - przyda się :D

kwrom  Dołączył: 17 Lis 2009
arQ napisał/a:
(przerobiłam kilka)
?

Czy ten adapter z kołnierzem sam nie zablokuje bolca? bo te bez kołnierz tzw. z blaszką wiadomo że nie blokują i potrzeba
Fenol napisał/a:
odkręcić dupkę obiektywu, na bolec założyć kawałek wkładu od długopisu, przykręcić ponownie dupkę obiektywu.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Bruce_Willis napisał/a:
Czy ten adapter z kołnierzem sam nie zablokuje bolca?

Nie, ale ograniczy zakres ostrzenia do kilku metrów.

arQ napisał/a:
a kysz siło nieczysta :!: kropelka i inne cyjanoakrylany nie lubią matówek.

:-B

Zawsze jestem za rozwiązaniami małoinwazyjnymi ;-)

BTW: kiedyś, lata temu kupiłem Pentaksa k-m w którym ktoś... przykleił obiektyw do bagnetu :mrgreen: trochę niechcący chyba, bo chciał bagnet skleić, ale podłączył obiektyw za szybko i odparowujący cyjanoakryl przykleił go do bagnetu :-D

Skocz do: