mikolaj  Dołączył: 26 Kwi 2014
Zdjęcia zaćmienia
Witajcie!

Wielkimi krokami zbliża się zaćmienie Słońca. Mam obiektyw 55-300 i zastanawiam się czy czymś takim da się cokolwiek zrobić? Wszędzie piszą o dużo większych ogniskowych i jeszcze dodatkowych akcesoriach, co powoduje, że mój entuzjazm spada. :-( Jeśli da się coś z tego wyciągnąć to prosiłbym o praktyczne porady.

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
Kiedy to :?: O obiektyw się nie martw :-) Zaćmienie Słońca zrobisz każda ogniskową :!:

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
tu coś znajdziesz:
https://www.szerokikadr.p...slonca_20150316

Od obiektywu zależy powiększenie i ponoć od 300mm można już coś zobaczyć, najważniejszy jednak jest odpowiedni filtr słoneczny. W Krakowie powinien być do kupienia przynajmniej w dwóch sklepach.

[ Dodano: 2015-03-18, 18:50 ]
drawa napisał/a:
Kiedy to :?:
w piątek :roll: ;-)

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
Szczyt ok.9:57. Może być też filtr ND1000 :-)

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
squonk napisał/a:
Szczyt ok.9:57
coś nie bardzo.
Będzie widoczne od około 9:40 do około 12:06 a maksimum około 10:50.

squonk napisał/a:
Może być też filtr ND1000 :-)
;-) i to pewnie jakościowo będzie lepszy z tym że folia Baader "odrobinę" tańsza :-P

fakt miało być 10:57 :-) Czujny :-)

A bez filtra absolutnie nie da rady? Troche malo czasu na zakup i niekoniecznie chce kupowac cos, czego uzyje raz na kilka lat (chyba, ze sa jeszcze inne zastosowania).

zloty_2000  Dołączył: 27 Wrz 2010
mikolaj napisał/a:
A bez filtra absolutnie nie da rady? Troche malo czasu na zakup i niekoniecznie chce kupowac cos, czego uzyje raz na kilka lat (chyba, ze sa jeszcze inne zastosowania).

Można i bez... ALE!!!!! Kup białą laskę bo jakakolwiek próba ostrzenia raczej na pewno uszkodzi Ci wzrok.

Jak pisali koledzy TYLKO folia Baader ND5 albo filterki dedykowane na obiektyw i wtedy możesz robić zdjęcia inaczej uszkodzisz i wzrok i możliwe, że elektronikę aparatu

A filterek można później wykorzystać do długich ekspozycji :-)

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Możesz założyć szkiełko z maski spawalniczej, do kupienia za parę złotych. Daje paskudny zielony zafarb, podobnie zresztą jak filtr ND. Ale w sumie to nie problem w erze cyfry.

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Tak się podniecacie tym zaćmieniem piątkowym, a to straszliwa ściema jest. Podobno tego zacmienia Słońca wcale nie bedzie widać, bo... Ksiezyc prawie wszysto zasłoni :evilsmile:

kerad  Dołączył: 02 Sie 2006
A czy dyskietka 5,25" nie może tej folii Baader zastąpić?

kazio  Dołączył: 31 Paź 2011
Doraźnie można zastąpić folię również kawałkiem zdjęcia rtg, wypróbowałem przy poprzednim zaćmieniu :lol:

Dobra, stanęło na tym, że kupię folię Baader. Pytanie tylko jak to bezpiecznie zamontować na obiektywie?

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
mikolaj napisał/a:
jak to bezpiecznie zamontować na obiektywie

http://teleskopy.pl/filtrsloneczny.html

TM_Mich  Dołączył: 08 Wrz 2009
Nie ma co się spinać.
Da się zrobić zdjęcie nawet takim zestawem jak Pentax K10D + SMC M 200 mm f/4.0 + Hoya ND X4.
Zdjęcie zrobiłem 04-01-2011r.

Robur  Dołączył: 12 Cze 2011
mikolaj napisał/a:

....kawałek folii kosztuje 8 PLN. Nie jest to wygórowane żądanie za kawałek zabawy (a w domyśle- ochronę sprzętu).

[ Dodano: 2015-03-19, 12:53 ]
mikolaj napisał/a:
Dobra, stanęło na tym, że kupię folię Baader. Pytanie tylko jak to bezpiecznie zamontować na obiektywie?

...jak masz czas, to w Astrokraku na Mogilskiej dwóch sympatycznych gadułów zrobi ci szkolenie na miejscu :-D

kerad  Dołączył: 02 Sie 2006
No i masz, teraz w robocie wszyscy biegają i szukają dyskietek 8-) ehh piątek, piątunio, piąteczek :mrgreen:

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
To w ZUSie pewno przez 2 godziny laba ;)

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
gezeb, nie, nie, pomyliłeś gwiazdy. Tu miały zdjęcia zaćmienia. Gwiazda Śmierci w innym wątku.

[ Dodano: 2015-03-20, 10:49 ]
Ja sobie na szybko z tego, co znalazłem pod ręką, skleciłem w gabinecie camara obscura (no, semi-obscura, ale w przypadku słońca wiele zaciemniać nie trzeba).

O tak:

A na podłodze:

I mam podgląd zjawiska na żywo w czasie pracy.

Skocz do: