bierute  Dołączył: 26 Lis 2014
pipeman napisał/a:
Jak FA50 śmiga ?

no właśnie mam z tym problem - może ktoś będzie potrafił doradzić.

zrobiłem porównanie A50/1.7 i FA50/1.4. przsłona 2.8, ISO100, ostrzenie z okoł 45cm, statyw, Livewiev ostrzenie ręczne.

A50 ostrzy tam gdzie chcę - w tym przypadku na "+" w centrum kadru. a FA50 - mimo, ze ustawiłem ostrość idealnie na ten sam "+" podczas ostrzenia na LV - wyostrzył w rezultacie znacznie wyżej. Porównanie poniżej:

co z tym fantem zrobić? serwis? da się to mechanicznie skorygować?

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
bierute, jeśli oba ostrzyleś ręcznie w LV, to nie da się z tym nic zrobić, trzeba wyostrzyć prawidłowo. :-P

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Testy robi się na tablicy, która jest równoległa do matrycy.

Benek, ale akurat przy ostrzeniu ręcznym na LV, nie ma to żadnego znaczenia.

jaad75 napisał/a:
Benek, ale akurat przy ostrzeniu ręcznym na LV, nie ma to żadnego znaczenia.

Jasne! skoro na LV na maksymalnym powiekszeniu obydwoma obiektywami celowałem na znak "+" to efekt na zdjęciach powinien byc identyczny. a tu w FA50 ostrzy znacznie powyżej tego znaku...

poniżej kolejne dwa przykłady:

tu ostrzone było na "g" w wyrazie Kingston na karcie

a tu na "0" pod wyrazem "Flash"

mniej więcej stale przesuwa o tyle samo...

barmiska  Dołączył: 27 Sie 2014
A nie chodzi tutaj o aberrację sferyczną i "Focus Shift" ?
LV czy system AF pracuje przy pełnej dziurze, a zdjęcie wykonujesz przy przymkniętej do F2.8 przysłonie.
Nie wiem czy to wprowadza aż taką zmianę płaszczyzny ostrości, ale w sumie to jest ok 1% odległości (0,5m/50cm).

barmiska napisał/a:
A nie chodzi tutaj o aberrację sferyczną i "Focus Shift" ?
Może (łatwo to sprawdzić robiąc tak samo wyostrzone zdjęcie na f/1.4 i przymykając stopniowo przysłonę), ale obstawiałbym tu raczej niską precyzję ostrzenia manualnego FA50 i luzy tego szkła.

Fajnie jakby sie mógł w temacie wypowiedzieć jakis uzytkownik FA50 i podzielic się doświadczeniami...

bierute, patrz stopka. :roll:
Nie mam takiego problemu, a pływanie ogniska (focus shift) jest chyba raczej wadą konstrukcji niż poszczególnych egzemplarzy.

:mrgreen:

przejąłem się i trochę mi rozum odebrało.

czyli możesz potwierdzić, że u Ciebie tez nie da się wyostrzyć w punkt na LV przy manualnym ostrzeniu? Bo jeśli tak to będę w szoku, że nikt do tej pory nie opisywał tego problemu - raczej bym wtedy nie kupował tego szkła... Wogóle jak na LV wyostrzam manualem to A50/1.7 bije FA50/1.4 na głowę... aż mi się nie chce wierzyć... co prawda przekłamuje ciut kolory (jest zimniej) ale znacznie lepiej ostrzy...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jaki tryb ostrzenia masz ustawiony dla LV?

bierute napisał/a:
czyli możesz potwierdzić, że u Ciebie tez nie da się wyostrzyć w punkt na LV przy manualnym ostrzeniu?
Wręcz przeciwnie - napisałem wyżej. Ostrzę w punkt na powiększeniu i niezależnie od użytej przysłony ten sam punkt jest najostrzejszy (nie występuje focus shift).
plwk napisał/a:
Jaki tryb ostrzenia masz ustawiony dla LV?
To jest nieistotne, przecież pisze, że ostrzy manualnie.

chciałem porównac optycznie A50/1.7 i FA50/1.4 więc obydwa ostrzyłem ręcznie na LV na maksymalnym zbliżeniu z użyciem statywu. jetem zdziwiony, bo to pierwsze szkło z jakim mam do czynienia, które po wyostrzeniu na statywie na LV i powiększeniu daje w efekcie co innego na focie niż było widac na podglądzie...

bierute, sprawdziłeś, czy nie zmienia Ci się punkt ostrości z przymykaniem przysłony?

jaad, nie za bardzo zrozumiałem o co chodzi? punkt ostrości jest wciąz ten sam, bo sam ostrzę ręcznie...

Antoni  Dołączył: 27 Maj 2014
bierute, ostrzenie odbywa się przy maksymalnym otworze, jaad75 chyba chce wiedzieć czy w trakcie robienia zdjęć, np na F2 przymykająca się przysłona ma wpływ na punkt ostrzenia.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Rozumiem, że to jest robione ze statywu i wyzwalane pilotem lub wężykiem.

apemantus  Dołączył: 08 Maj 2013
Pisałeś, że ostrzyłeś z minimalnej odległości, może obiektywy różnią się tym właśnie parametrem. Spróbuj z trochę większej odległości.

bierute, chodzi o to, żebyś wyostrzył i zrobił zdjęcie na f/1.4 (powinno być w punkt), a potem bez przeostrzenia przymykał przysłonę i sprawdzał, czy to przymknięcie przesuwa płaszczyznę ostrości. Czyli sprawdził, czy masz focus shift.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Nie lepiej robić zdjęcia ?? :mrgreen:

Skocz do: