BartBzymek  Dołączył: 01 Mar 2015
Używam TP-Linka TL-3420 takiego jak tu http://allegro.pl/tp-link...5065190473.html

Działa u mnie bez zarzutów, pracował także z Modemem 4G PLUS-a.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie spełnia wszystkich wymagań pytającego.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
plwk napisał/a:
zuka68 napisał/a:
Trzeciego punktu chyba nie rozumiem

Chodzi zapewne o coś takiego http://www.pcformat.pl/USB-w-routerze,a,2397
Tak, o coś takiego. Mam dysk przenośny, który używam w pracy. Po powrocie do domu chcę mieć możliwość podpięcia go do routera i oglądania zdjęć/filmów/słuchania muzyki na wszystkich urządzeniach w sieci domowej.
Nie używałem nigdy routera z USB, nie wiem czy trzeba robić konfigurację dostępów za każdym razem, czy urządzenie ją "pamięta".

BartBzymek  Dołączył: 01 Mar 2015
plwk napisał/a:
Nie spełnia wszystkich wymagań pytającego.

Masz rację, wychodzi na to iż USB wyłącznie do modemów, a dysk zewnętrzny jedynie poprzez Ethernet.

ThinLizzy  Dołączył: 21 Gru 2014
Gwiazdor napisał/a:

Nie używałem nigdy routera z USB, nie wiem czy trzeba robić konfigurację dostępów za każdym razem, czy urządzenie ją "pamięta".

Dziala to tak ze jesli jest wlaczona opcja udostepniania dyskow usb w sieci to po podlaczeniu dysku jest on automatycznie "montowany" i udostepniany. Przed wyjeciem nalezy go "odmontowac". Ja do odmontowania uzywam odpowiednio skonfigurowanego przycisku reset. Mozna tez przez interfejs administracyjny Tomato (mam Asusa RT-N66U + Tomato. ) ale wole resetem bo zeby wypiac dysk i tak musze podejsc do routera. Moj Asus ma dwa porty usb i moga sluzyc do podpiecia modemu usb, drukarki albo dysku. Router pozadny ale jednak do tanich nie nalezy.
Mozesz pomyslec o Asus RT-N10U. Kupisz za ok 100 zl. Bedzie dzialal z Tomato wiec bedziesz mogl odpalic sambe i udostepniac dyski podpiete pod usb w sieci.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Gwiazdor napisał/a:
Tak, o coś takiego. Mam dysk przenośny, który używam w pracy. Po powrocie do domu chcę mieć możliwość podpięcia go do routera i oglądania zdjęć/filmów/słuchania muzyki na wszystkich urządzeniach w sieci domowej.

Moim zdaniem to nie jest do zrealizowania - mam na myśli, że nie ma na rynku takich prostych domowych routerów, do których wystarczy tylko przypiąć dysk a wszystko się "samo" udostępni - czyli bez konieczności logowania się i ręcznego uruchamiania odpowiednich usług etc.

tomasi  Dołączył: 16 Wrz 2009
To nie są wcale łatwe wymagania do spełnienia.
Router mimo wszystko nie jest maszynką do podpinania dysków USB. Można, ale wydajność nie będzie za rewelacyjna- no chyba, że wydasz kilkaset złotych na dobre urządzenie najlepiej z portem USB 3.0 i dwurdzeniowym prockiem. No jeszcze zależy jak bardzo intensywnie będziesz używał tych plików.
A może po prostu jakiś router i NAS oddzielnie?
Pytanie też jakie masz łącze. Czy to będzie internet tylko z sieci komórkowej czy też również z innych źródeł?

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
izbkp napisał/a:
Moim zdaniem to nie jest do zrealizowania - mam na myśli, że nie ma na rynku takich prostych domowych routerów, do których wystarczy tylko przypiąć dysk a wszystko się "samo" udostępni - czyli bez konieczności logowania się i ręcznego uruchamiania odpowiednich usług etc.

Przecież usługę w routerze włączasz raz. I oczywiście, że są w prostych domowych routerach.
Chociaż przyznam, że nie sprawdzałem jak to jest z podłączaniem i odłączaniem. Znając urządzenia tego typu wystarczy odłączyć zasilanie, podłączyć nośnik i włączyć zasilanie.

Escaflowne  Dołączył: 29 Kwi 2014
Gwiazdor napisał/a:
Trochę odkopuje temat, ale pytanie nadal o wybór routera.

Wymagania mam (chyba) proste:
- router wifi z minimum 1 portem kablowym
- obsługa modemów 3G/4G (play/multimedia)
- obsługa dysków USB tak, żeby były bez żadnych trików widoczne w sieci po podpięciu.

Co możecie polecić/odradzić?

Ma to udostępniać internet LTE po Wi-Fi? Jeśli tak to:
Zdecydowanie Huawei B593 jeśli ma być dobrze.
Jeśli po taniości to cokolwiek z 8MB lub więcej flash i 2 portami USB + grane open WRT np polecam gargoyle.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Dzięki za podpowiedzi. Wychodzi na to, że jednak nie powinno być specjalnych problemów z dyskiem.

tomasi napisał/a:
Można, ale wydajność nie będzie za rewelacyjna
Do oglądania filmu wystarczy, do słuchania muzyki z dysku tym bardziej. :->
tomasi napisał/a:
A może po prostu jakiś router i NAS oddzielnie?
NAS jest jednak droższy i większy niż dysk 2,5"@USB. Do tego dodatkowe zasilanie i robi się kombajn. :-/
Dysk nie ma tam być na co dzień, raczej na weekendy itp.
Cytat
Pytanie też jakie masz łącze. Czy to będzie internet tylko z sieci komórkowej czy też również z innych źródeł?
To ma znaczenie? Serio pytam.

tomasi  Dołączył: 16 Wrz 2009
Gwiazdor napisał/a:

Cytat:
To ma znaczenie? Serio pytam.

Hej, no tak. Jeśli masz więcej jak 100Mb, to wtedy i wejście i wszystkie wyjścia w routerze powinny raczej mieć Gbit. Oprócz tego jak masz o wiele więcej, to wtedy kwestia wykorzystania tego przez Wifi.

Ogólnie do zwykłego oglądania filmów, to powinno być ok. No i dużo osób w tym samym czasie też nie będzie korzystać.

Ja mam N66 Asusa i mi starcza, ale mam tylko 100Mbitów łącze. Dopiero przy powyżej 200Mbitów bym myślał o zmianię na standard ac.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Też potrzebuję kupić router, bo się okazało, że ten co mam to tylko b/g a na dodatek już nawala.
W domu całe stado urządzeń, które się będą do sieci logować. Jeśli jest możliwość (nie wiem, nie znam się) to żeby dało się ustawić dwie sieci (jedną dla siebie +TV, odtwarzacz medialny itp, druga dla dzieci - żeby można było łatwo wyłączyć). Ma działać stabilnie i obsługiwać trzykondygnacyjne mieszkanie. Internet ze światłowodu, więc nie potrzebuję modemów żadnych. No i w ogóle, żeby fajny był i niedrogi. I może żeby nawet ewentualnie podłączę do niego drukarkę?

Poproszę więc znających się na rzeczy, żeby doradzili "co kupić"?

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Cytat
druga dla dzieci - żeby można było łatwo wyłączyć

To można rozwiązać albo przez osobną sieć gościnną, jak piszesz, albo też przez opcję kontroli rodzicielskiej, gdzie możesz np. ustalić godziny w których urządzenia z danymi numerami MAC mają lub nie mają dostępu do sieci.
Tylko zastanów się, czy dzieci w komórkach nie mają dość gigabajtów transferu, żeby mieć w nosie to, że im odłączysz sieć domową, jeśli będą chciały korzystać wbrew Twoim zakazom. (Opcja "posłuszne dzieci" sprawdzi tu się znacznie lepiej).

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007
matb, zerknij na ASUS RT-AC55U lub inne z tej serii niekoniecznie tańsze np asus rt-ac68u. Masz wszystko czego potrzebujesz + stabilna praca z zasięgiem w budynku. Możesz włączyć filtr rodzinny, serwer plików, serwer druku itp itd. We Wrocławiu w dobrej cenie.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Zbyszek_, dzięki. Wskazany sprzedawca nawet u mnie we wsi ma sklep :-D

Z moich doświadczeń wynika, że jeśli masz ściany i piętra to jeden router to za mało. Taki Asus RT-AC68U jest świetny ale jeśli masz laptopa metr od routera. Kiedy użyjesz go 10 metrów od routera prędkość spada o połowę, jeśli po drodze jest ściana to jeszcze o połowę...

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007
izbkp napisał/a:
Z moich doświadczeń wynika, że jeśli masz ściany i piętra to jeden router to za mało. Taki Asus RT-AC68U jest świetny ale jeśli masz laptopa metr od routera. Kiedy użyjesz go 10 metrów od routera prędkość spada o połowę, jeśli po drodze jest ściana to jeszcze o połowę...

Wszystkie routery mają problem najbardziej w blokowiskach z żelbetonowymi ścianami. Akurat z tymi Asusami nie jest źle bo mają mocne nadajniki. Wiadomo, że im wyższa częstotliwość tym większe tłumienie nawet powietrzem. Ma to swoje dobre strony bo spowalnia internet tak, że jeden odbiornik nie zajmie całego pasma (prędkości) i nie trzeba reglamentować sztucznie netu ;-) . W przypadku problemów z sygnałem można zawsze dodać na piętrze wzmacniacz np Asus RP-N12. :mrgreen:

Tylko efekt jest potem taki, że niby masz do domu łącze światłowodowe i super router za 6 stów a dzieci ciągle marudzą, że nie da się grać po sieci, filmy z YTube się zacinają a kopiowanie plików po WiFi to mordęga... ;)

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Ja u siebie w mieszkaniu z żelbetu mam dwa routery by pokryć całe lokum.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
jak podłączyć dwa routery do jednego kabelka dostępowego ? mam podobny problem na dwóch kondygnacjach.

Skocz do: