Andrew  Dołączył: 16 Mar 2014
Kr + 28-105 AL IF
Witam.
Mam pytanie:
Jeżeli podepne SMC 28-105 AL IF do Pentaxa KR, to ostrość w puszce powinna zostać na ustawieniach fabrycznych, czy trzeba jej szukać w precyzyjnym ustawieniu ostrości, a jeżeli już, to w + czy w -. Przy testach ostrość jest niby OK w kilku miejscach, ale w praktyce głębia ucieka w tył lub w przód i wtedy nie wiem, czy AF sie gubi, czy jest źle ustawione. Napewno coś źle robie i może ktoś mnie oświeci jak ustawić puszke, przynajmniej w przybliżeniu, i jakiś sposób na poprawne testowanie.
Z góry dzięki...!!!

Robson  Dołączył: 21 Maj 2013
Przeczytaj to co napisałeś i napisz jeszcze raz zrozumiałym językiem dla wszystkich.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Andrew, to zależy od pary obiektyw - aparat. Nie ma reguły.

Kot72  Dołączył: 15 Paź 2014
Andrew, jeśli chcesz przetestować parę body + obiektyw to nic nie kombinuj z ustawieniami w aparacie . Parametry powinny być ustawione neutralnie . Aparat na statywie , dobre warunki oświetleniowe , stabilizacja wyłączona . Ostrzysz na płaski obiekt ( plansza , kalendarz itp. ) Wykonujesz serię zdjęć na różnych przysłonach i sprawdzasz jaka jest ostrość . Z tego co pamiętam opcja ,, precyzyjna ostrość ,, służy do wyostrzania jpegów a nie do korekcji systemu autofokusa . Jeśli raz Ci trafia a raz nie to już raczej błędy operatora a nie aparatu . Zwiększ wartość iso do np. 800 , przysłona wstępnie pomiędzy 5.6 a max 8 i zobaczysz że na pewno ostrość się poprawi ...

[ Dodano: 2015-03-29, 23:12 ]
A autofocus to jak masz ustawiony ? Punkt pojedynczy , centralny czy wielopunktowy ? To może być przyczyna że różnie ustawia ostrość ...

arob  Dołączył: 01 Gru 2009
Nie chce Cie martwić miałem dokładnie taki sam zestaw i po miesiącu sprzedałem obiektyw. Właśnie cały czas miałem problemy z ostrością. Ten obiektyw po prostu lepiej nadaje się do kliszy chyba. Rozważ lepiej 18-135 WR o niebo lepiej.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Najpierw musiałbyś zrozumieć jak działa czujnik AF, jak się to zrozumie problemów jest mniej.
Tu znajdziesz trochę podstaw http://www.pierretoscani.com/echo_focus.html
Czujka AF to takie urządzenie które ustawia ostrość na tym co jest ostre dla niej, a to wcale nie znaczy, że Ty tego chcesz.
A Pentax-FA 28-105 IF to bardzo dobre szkło.

AF był ustawiony na punkt, przesłona 5.6 i 7.1, ISO 200 + statyw.
Najlepsza ostrość z ok. 3m. wychodzi na -4 i +4, ale głębia ostrzy albo w przód albo w tył. Jeżeli wyśrodkuje to na "0" to głębia jest OK, ale trace ostrość. Po prostu czym bliżej "0" tym lepsza głębia, a gorsza ostrość. Ta gorsza ostrość nie jest taka całkiem zła, ale różni sie od tych dwóch pozostałych. Na neutralnym ustawieniu jest gorzej niż na "0".
Jest też możliwe, że sam sobie stwarzam problemy.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
A stabilizacja włączona?

Kot72  Dołączył: 15 Paź 2014
Mam nadzieję że testy przeprowadzasz ostrząc na kontrastowy obiekt znajdujący się na płaskiej powierzchni przy dobrych warunkach oświetleniowych i bez włączonej stabilizacji ...Głąbia ostrości jest zależna od odległości od obiektu , użytej przysłony , uzytej ogniskowej obiektywu i przy pudłującym af będzie się oczywiście przesuwać . Zrób jeszcze taką próbę aby wyostrzyć przy użyciu LV zarówno ustawiając ostrość ręcznie na powiększeniu podglądu jak też przy pomocy autofocusa .

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Najlepiej zrobisz jak pokażesz przykładową fotkę z problemem. Miałem to szkło - na filmie super, podobnie jak na mało upakowanej matrycy (K100D, 6Mpx). Po zmianie na K10D (10Mpx) już tak fajnie nie było.

Stabilizacja była włączona... :evil:
Po wyłączeniu stabilizacji aparat został cudownie uzdrowiony...!!!
Nie miałem pojęcia, że to może mieć jakiś wpływ. Wszystko ostrzy jak należy i głębia jest OK.
Próbowałem robić na 6 i 10 Mpx, ale jakiejś większej różnicy nie widze...może tylko w powiększeniu. Myśle, że może w różnych typach puszek jest inaczej.
Dzięki za rozwiązanie mojego problemu...!!!... :-B
Pozdr...
Andrzej

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Ja tam nigdy jej nie włączam, przynajmniej wiem że brak ostrości jest winą mego drżenia.
Ale jeszcze daje się włączyć, bo LV już przestało mi się włączać. :mrgreen: .

Skocz do: