tengo  Dołączył: 16 Lis 2014
  Tamron 70-200mm f/2.8 nie-macro vs. macro
Cześć wszystkim pytanie jest krótkie: czym różni się Tamron 70-200mm f/2.8 od wersji macro? Prócz tego, że (co oczywiste) drugi ma macro i jest delikatnie lżejszy to czy optycznie w jakiś sposób się różnią czy jest to ten sam obiektyw tylko z w/w macro?

Fenol  Dołączył: 31 Sie 2010
Obstawiam, że głównie tym, iż przy nie-makro ktoś zapomniał napisać, ze jest makro :-P

O ile wiem to ten obiektyw ma dwie wersje - ze stabilizacją i bez. Z czego do Pentaksa jest tylko ten bez ;-)

Edit: żeby niedomówień nie bylo : wersja ze stabilizacją i bez niej to dwa zupełnie różne obiektywy.

Mhm... dzięki za odpowiedź :)
Swoją drogą trochę szkoda, bo strasznie napaliłem się na ten obiektyw, a bez stabilizacji aż tak mnie nie "pociąga" tym bardziej, że nigdy nie miałem teleobiektywu i nie wiem na ile można sobie pozwolić bez rozmazanego obrazka.

Fenol  Dołączył: 31 Sie 2010
Przecież masz stabilizację w korpusie :-)

To wiem, tylko ja mam tego typu problem, że nie wiem jak dobrze się ta stabilizacja spisze przy np. 200mm :p czy będzie wystarczająca, żeby w średnich warunkach świetlnych zrobić nieporuszone zdjęcie

Duszek  Dołączył: 05 Maj 2012
no to musisz poszukać jakiś inny teleobiektyw z mocowaniem Pentaxa i wbudowaną stabilizacją ;)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie ma czego szukać bo nie znajdzie. Trzeba uwierzyć w stabilizację w puszce.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
tengo napisał/a:
w średnich warunkach świetlnych zrobić nieporuszone zdjęcie
Co to oznacza ? A nieporuszone zdjęcie to uzyskuje się podstawowo krótkim czasem, a nie stabilizacją.

Sid Gotama  Dołączył: 10 Paź 2013
plwk napisał/a:

Oj tam, nadziej umiera ostatnia a w "internetach" cokolwiek można znaleźć. Na optycznych jest np.
smc DA HD 55-300 mm f/4.0-5.8 ED WR który w rzeczywistości nie istnieje. Chyba że znowu się mylę :-P

Swego czasu chciałem porównać tamrona do sigmy 70-200 2,8 ileż to modeli tych sigm można było znaleźć w naszych sklepach... niestety okazało się że sprzedawcy robili w opisach zwyczajny kopiuj/wklej i podmieniali tylko model z nikona czy canona na petaxa i później różne kwiatki z tego wychodziły.

Tak że przed zakupem zawsze trzeba się upewnić.

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
Aptecznym pozajączkowało się SMC z HD w tytułach (na obrazku mają dobrze). Stąd jest u nich Pentax smc DA HD 55-300 mm f/4.0-5.8 ED WR (którego nie ma) a brak HD Pentax-DA 55-300mm F4-5.8 ED WR (który jest).

Sid Gotama  Dołączył: 10 Paź 2013
mr.ra66it napisał/a:
Aptecznym pozajączkowało się SMC z HD w tytułach (na obrazku mają dobrze). Stąd jest u nich Pentax smc DA HD 55-300 mm f/4.0-5.8 ED WR (którego nie ma) a brak HD Pentax-DA 55-300mm F4-5.8 ED WR (który jest).

Wiem i dlatego skoro "aptecznym" to się pozajączkowało to co tu pisać o sklepach wielobranżowych, tam są normalnie cuda na kiju...

Frost  Dołączył: 13 Lut 2010
tengo napisał/a:
To wiem, tylko ja mam tego typu problem, że nie wiem jak dobrze się ta stabilizacja spisze przy np. 200mm :p czy będzie wystarczająca, żeby w średnich warunkach świetlnych zrobić nieporuszone zdjęcie

Wystarczy trochę wprawy. Jeśli mi się udaje na 300mm zrobić bez poruszenia fotę na 1/8 s to na 200mm z pentaxową stabilizacją tym bardziej się da. Osobna sprawa czy często robisz zdjęcia na długich czasach.

Frost, Do długich czasów mam statyw, także o to się nie martwię, zastanawia mnie jednak czy będę w stanie sfotografować np. sokoła lecącego trochę dalej ode mnie.

Tak czy inaczej przekonam się w przyszłym tygodniu, ponieważ dzisiaj dorwałem okazję - obiektyw wystawowy z niemieckiego Saturna za 530€ (pełny zestaw). Stan jak nówka (chociaż to okaże się jak dostanę paczkę). Dzięki za odpowiedzi ;)

pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
Przy 70-200 nie ma się co martwić, po to ma 77mm przedniego szkła aby korzystać z tego.
Otwierasz na maxa i focisz dalej .... ja głównie z ręki pstrykam i nie mam problemów na 200 i 300mm więc nie ma dramatyzować. Stabilizacja jest taka że na 300mm 1/40s z ręki zachwyca ....

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
tengo napisał/a:
zastanawia mnie jednak czy będę w stanie sfotografować np. sokoła lecącego trochę dalej ode mnie.
To te marne 200mm jest tu problemem raczej niż brak stabilizacji w szkle. Na 200mm i f/2.8 można bez najmniejszego problemu robić zdjęcia bez stabilizacji, a co dopiero ze stabilizowanym korpusem, który daje spokojnie 2-3EV. Zresztą, przy czasach, które są potrzebne do ptaków w locie, żadna stabilizacja nie jest potrzebna, chyba, że do niwelowania drgań w wizjerze.

seboc  Dołączył: 09 Sie 2008
plwk napisał/a:

A Sigma? Ostatnia wersja ma stabilizcje nawet w wersji dla Pentaksa.
Obiektyw w wersji dla Pentaksa nie jest juz produkowany, ale kupic pewnie sie uda.

irek83  Dołączył: 10 Paź 2014
tengo, masz już ten obiektyw? Jakie wrażenia?

Owszem, mam obiektyw i wrażenia super! Jedyne co troszkę mnie boli to fakt, że na f/2.8 nie jest tak ostry jak na f/4.5, ale nie jest to dla mnie wielkim problemem. Od f/4 w dół robi się bardzo ostro. Autofocus nie jest może jakoś piekielnie szybki, ale mi wystarcza. Jakość wykonania też jak dla mnie dobra - ja o rzeczy bardzo dbam, także jeżeli nie będzie żadnego wypadku to obiektyw wiele ze mną przeżyje ;) Zaraz wrzucę parę sampli z niego tutaj to sobie obejrzysz :p

[ Dodano: 2015-05-22, 18:19 ]
Fotka z dzisiaj
200mm, f/4.5, ISO 800, 1/2500s

A tutaj crop 100%

irek83  Dołączył: 10 Paź 2014
Na niemieckim amazonie jest za €521 i mocno się zastanawiam nad tą opcją, chyba że trafię gdzieś używany egzemplarz. W tym przedziale cenowym to nic lepszego raczej nie ma, można trafić używaną gwiazdkę 50-135 ale ten jest znacznie krótszy.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
irek83 napisał/a:
jest znacznie krótszy

Ale znacznie ostrzejszy.

Skocz do: