Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
SMC-A 24/2.8
http://www.allegro.pl/ite...zo_rzadki_.html

Rzadki obiektyw... Tylko czy wart aż tyle?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
5 stówek to tanio.

na ebayu chodzą po ~$250

[ Dodano: 2007-09-05, 09:20 ]
A, i jako, że go nie sprzedajesz - to nie jest temat do Giełdy.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Niestety ale chyba taniej ciężko znaleść :-/ 500zł IMHO to cena do przełknięcia za to szkło.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Za 500 to parę miesięcy temu poszło na allegro M 24/2,8. Pamiętam, bo chciałem je mieć, ale nie miałem na zbyciu 5 stówek, więc odpuściłem. "A" zazwyczaj chodzą drożej od podobnych "M" więc tu spodziewałbym się, że raczej za 500 nie kupisz.

kwarc  Dołączył: 25 Kwi 2006
Nie M tylko K 24/2.8 (wersii M nie było)
-wiem bo je nabyłem i nie żałuję uważam ze spokojnie jest to cena do zaakceptowania
Pozdrawiam

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Ja z lenistwa nie przepadam za Mkami. Miałem 50/1.7 M i wiem że wolę obiektywy z automatyka przysłony. Dlatego tez w mojej opinii warto dołożyć i kupić wersje A a nie M. Generalnie pełnoklatkowa szerokokątną stałka za 500zł to nie tak dużo choć
PiotrR napisał/a:
Pamiętam, bo chciałem je mieć, ale nie miałem na zbyciu 5 stówek, więc odpuściłem. "A" zazwyczaj chodzą drożej od podobnych "M" więc tu spodziewałbym się, że raczej za 500 nie kupisz.
biorąc pod uwagę może się okazać że trzeba sie przygotowac na sporo więcej.

Na allegro ostatnio jak przymierzałem się do 28/2.8 AF szkło poszło za 800zł. Niby to 28 a nie 24 ale za to było AF. Wnioskuję stąd że 24/2.8A może kosztować około 600-700zł choć to różni bywa i na allegro różne już absurdy odchodziły.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
kwarc napisał/a:
wiem bo je nabyłem i nie żałuję uważam ze spokojnie jest to cena do zaakceptowania

Też tak uważam i bym ją spokojnie zaakceptował, gdybym akurat dysponował taką kwotą do wydania na hobby.

Ice  Dołączył: 25 Sie 2007
A może mi ktoś wyjaśnić do jakich zastosowań taka ogniskowa? Do portretu za mało, do krajobrazu za dużo, macro odpada... nie wiem do czego można zastosować taki obiektyw :?: , ale może za mało jeszcze wiem

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ice, - nie wszyscy musza robic na syfrze....

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Ice, a jaka według Ciebie jest "dobra" ogniskowa do krajobrazu? ALbo do architektury?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ice napisał/a:
A może mi ktoś wyjaśnić do jakich zastosowań taka ogniskowa? Do portretu za mało, do krajobrazu za dużo, macro odpada... nie wiem do czego można zastosować taki obiektyw
Na przykład do fotografowania stereotypów.

Ice  Dołączył: 25 Sie 2007
matb napisał/a:
Ice, a jaka według Ciebie jest "dobra" ogniskowa do krajobrazu? ALbo do architektury?

Wg mnie do krajobrazu 16-20 góra, a do architektury to zależy jakiej bo 24mm w wysokim kościele skończy się na żyrandolach, ale jak już mówiłem : ja tam nie wiem, ja tu sprzątam - chodziło mi właśnie żeby ktoś mnie uświadomił że taki obiektyw też do czegoś może się przydać.

Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
Ice, dla mnie ten obiektyw jest właśnie idealny. Szukałem czegoś szerokiego, ale szerszego niż klasyczne 28mm - i nie mam w głowie cropa x1.5. Long live the Analogue SLR!!!

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Ice, i taką szesnastką chcesz nóżki statywu fotografować? :lol:
Ultraszerokokątne obiektywy są owszem, fajne, ale swoje wady też mają. Sam sobie pooglądaj zdjęcia robione przez fachowców - takie ultra wide ujęcia to raczej wyjątki są. A taka 24 jest bardzo fajna - ciut szerzej, niż 28 to zazwyczaj jest bardzo OK. A jeśli nie ma problemów z niedoświetlaniem brzegów kadru to i w cyfrze się przyda - z ekwiwalentem daje coś koło 36mm. czyli taki "szerszy" standard. Mnie się wydaje ciekawsze, niż 28 po kropie.

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
Ice napisał/a:

Wg mnie do krajobrazu 16-20 góra

Ice, nie martw się, przejdzie Ci :-P (znaczy te plfotowe dogmaty "do krajobrazu 16-20 góra"). To naprawdę jest uleczalne :mrgreen: .

Mój znajomy, który specjalizuje się w fotografii krajobrazu i miał już nawet kilka wystaw, bardzo chce sobie kupić szkło 400mm, bo 70-200 często jest za krótkie, właśnie do fotografowania krajobrazów.

A 16-20 ? Owszem ten zakres też się przydaje, ale równie przydatne są ogniskowe rzędu 300-600mm :-) , wszysto zależy co i jak chcesz pokazać.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Ja na ebay'u kilka miesięcy temu kupiłem SMC-K 24mm za około 500zł. Na Allegro widziałem potem jeszcze tylko 1 egzemplarz serii K za 499zł więc można powiedzieć, że ta cena na serię A jest "okazyjna" jak na współczesne czasy ;-) .

pawelb  Dołączył: 20 Lut 2007
Wiecie, może ja jestem dziwny, ale jak czytam - a czytam często w wielu aukcjach - że sprzedawany sprzęt właśnie kilka miesięcy temu był na czyszczeniu, smarowaniu i ogólnie konserwacji, to robię się trochę podejrzliwy. Zastanawiam się, czemu tak często zdarza się, że ludzie sprzedają sprzęt, na którego konserwację dopiero co wydali niemałe pieniądze?

Paweł

Skocz do: