silkypix  Dołączył: 12 Sie 2012
[K-r] uszkodzone pliki
Cześć,

swój problem opisywałem już wcześniej tutaj
jednak rozpoczynam go na nowo, ponieważ poprzednia diagnoza nie okazała się prawdziwa.
Opiszę problem:
raz na kilkadziesiąt-kilkaset zdjęć pojawiają sie takie pliki (zarówno JPG jak i RAW):

Do otworzenia plików próbowałem używać różnych programów - z tym samym efektem.

Ponadto, dwa razy wystąpiła sytuacja, w której niemożliwy był dostęp np. do jednego z folderów na karcie, a obraz folderu wyglądał tak:

Po wystąpieniu takiej sytuacji aparat nie wyświetla już zdjęć pochodzących z tego folderu.

Dodam, że sytuacja występuje niezależnie od:
-zamocowanych obiektywów
-użytych kart pamięci (4 różne sztuki, różnych firm)
-czytnika użytego do zgrywania zdjęć.

Problem był zgłaszany w serwisie Pentaxa, wymieniono:
-taśmę bloku obwodu
-płytę PCB
-ponadto aparat był generalnie sprawdzony.

Niestety po ww. naprawie problem występuje dalej, a minął mi już okres gwarancji.
W body mam wgrany aktualny soft.

Chciałbym zapytać, czy ktoś z was spotkał się z podobnym problemem i co może być przyczyną?

pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi

MixerB  Dołączył: 16 Sty 2010
U mnie winne były karty (np TOSHIBA 8GB). Nie pomagało formatowanie w korpusie ani specjalnym programem. Po prostu korpusy K200D (sprawdziłem te same karty w kilku, z różnymi wersjami FW) mają taką przypadłość, że raz na jakiś czas psują system plików na niektórych typach kart. Może K-r też ?
W innych korpusach Pentaxa/Sa...ga te same karty pracowały poprawnie.
M.

PS
U mnie (w K200D) pomogła zmiana kart TOSHIBA->ADATA.

ciekawe. ja używałem różnych kart - Hama, Sony, Sandisk i Kingston. Na każdej z nich występowało to zjawisko, dlatego uznałem, że nie ma to związku z kartą.

Fenol  Dołączył: 31 Sie 2010
silkypix napisał/a:
Po wystąpieniu takiej sytuacji aparat nie wyświetla już zdjęć pochodzących z tego folderu.

Rozumiem, że przed podpięciem aparatu do komputera, aparat czyta i wyświetla zdjęcia normalnie? Może więc problemu trzeba szukać w... komputerze?

Może przyplątało Ci się jakieś niechciane oprogramowanie dodatkowe? Może infekuje karty i dlatego na każdej dzieje się to samo?

Rozważałeś taki scenariusz? :-)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Wczytujesz zdjęcia z aparatu przez kabel, czy wyjmujesz kartę i używasz czytnika ?

Fenol:
też się nad tym w pewnym momencie zacząłem zastanawiać, ale mam sprawdzony komputer pod kątem wirusów i niechcianego oprogramowania przez dwa osobne programy. niby nic nie ma.

Dada:
używałem kart przez czytniki - pierwszy wbudowany w komputer, a drugi dokupiony zewnętrzny pod port USB. Od ostatniego pojawienia się sytuacji używam kabla żeby sprawdzić jeszcze tę drogę.

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
silkypix, na karcie masz blokadę zapisu,
przed przełożeniem do czytnika, lub podpięciem puszki przewodem,
zablokuj tym "suwaczkiem" zapis na karcie,
wyeliminuje to wątpliwości leżące po stronie komputera..

RPM  Dołączył: 28 Lip 2010
Utlenione styki w aparacie. Jeśli aparat z otwartą komorą na kartę był poddany wilgoci mogła się tam osadzić woda i styki czasem kontaktują, czasem nie. Mam pendrive który muszę docisnąć do gniazda USB bo inaczej nie działa - w tym wypadku wada fabryczna. W Twoim typuję styki. Wystarczyłoby je jakoś przeczyścić.

Sid Gotama  Dołączył: 10 Paź 2013
A co to za plik USBCpus i drugi z datą 2095-09-02
Dwa foldery i dwa pliki ?
Masz cały czas na karcie firmware, czy to może pliki samoistnie utworzone?

dzięki za wskazówki.
Pyrek, zablokowanie zapisu suwakiem faktycznie może być dobrym pomysłem, będę próbował.

Sid Gotama, tak właśnie wygląda w środku folder, który zostaje uszkodzony w całości (jak pisałem czasem nie można odczytać pojedynczych plików, a czasem całych folderów).
Pliki i podfoldery o dziwnych nazwach, które widać na screenie tworzą się samoistnie i są nie do użytku.

jumbo8  Dołączył: 04 Lut 2013
Suwak nie zawsze zabezpiecza kartę, bo to tylko informacja dla czytnika,że użytkownik nie chce modyfikacji, a nie faktyczne zabezpieczenie karty przed zapisem! W niektórych czytnikach (czyt. tanich) położenie suwaka nie ma znaczenia! Dla pewności najlepiej zgrywać przez kabel z aparatu!

Skocz do: