siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Na tropie następcy kita, po nieudanej randce z DA* 16-50mm.
Po krótkiej przygodzie z DA* 16-50mm Pentaxa szukam jego następcy, czym będe mógł zastąpić kita...
Dziś wpadłem przestrzelić sobie szkiełko sigmy 18-50 f/2.8 EX DC Macro.
Oto efekty;
Srodek kadru;

brzeg;

Extremalny brzeg;

Wszystko robione z ręki, z tego co widzę to na F2.8 można focić gdy braknie światła, nie jest to żyleta, ale mydła nie ma :-/
AF mnie zdziwił bo dość szybki i cichy, lepiej jak w kicie... i chyba szybciej jak w DA*, choć już nie tak cicho ;-)

Aberacja chyba mniejsza niż niż u pentaxa...

Chyba jutro zakupię to szkiełko :-) nie ma to co prawda 16mm, ale i tak myślę że pod choinke sobie kupię 10-20 sigmy :mrgreen:

muodzian  Dołączył: 19 Sie 2007
no na 1/40s brzeg jest już ok, bo widać pana z parasolem. :mrgreen:

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
Według mnie mniejsza ostrość w DA 16-50 to nadinterpretacja. Sigmie 18-50 brak 16mm więc nie ma co porównywać a sigma 10-20 nie ma f/2.8. Canonierzy mają kultowy 16-35 ale cena tak samo wysoka jak DA.

wkt napisał/a:
Według mnie mniejsza ostrość w DA 16-50 to nadinterpretacja.

popatrz na sample, wg. mnie mówią same za siebie, w wątku 16-50 pentaxa wklejałem też cropy gwiazdki

wkt napisał/a:
Sigmie 18-50 brak 16mm więc nie ma co porównywać

To z czym mam porównać, nowe szkło pentaxa :?:

wkt napisał/a:
a sigma 10-20 nie ma f/2.8

A znajdź szkło tak szerokie i tak jasne :shock: ... chodzi mi o F2.8
10-20 nie potrzebuje f/2.8 i chyba nikt nie nadaje na jego brak :evilsmile:

wkt napisał/a:
Canonierzy mają kultowy 16-35 ale cena tak samo wysoka jak DA.

Wybrałem inny system ;-) No i w szkle canona brak ogniskowych 36-50 więc jak tu porównaywać :evilsmile:

Ps. Gdyby 16-50 pentaxa było warte swej ceny to nie odesłałym go dziś do sklepu... a zamawiając to szkło chciałem je naprawwde zatrzymać ;-)

sauat  Dołączył: 25 Sie 2007
Używałem Sigmy 18-50/2.8 bez makro z nikonem i bardzo mi pasowała. Poza winietą na szerokim kącie (znikała po przymknięciu) i aberacjami na otwartej przesłonie - nie były nigdy takie, jak na optyczne.pl - same plusy. Była ostra i kontrastowa, af działał bardzo pewnie i szybko (pewniej, niż w Tamronie 28-75/2.8). Z żalem sprzedałem.

Własnie nabyłem...
Cena nawet niezła bo 1620zł. ;-)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
siwyyy77 jak rozumiem nabyłeś Sigmy 18-50/2.8 makro ? Może jakiś teścik lub porównanie z kitem

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
siwyyy77, koniecznie teścik

awakqwq napisał/a:
siwyyy77 jak rozumiem nabyłeś Sigmy 18-50/2.8 makro

A no... nabyłem drogą kupna ;-)
Co do teściuku, to się postaram... ale jak znajdę czas :evil: którego ostatnio mi strasznie brakuje. :-(

Ice  Dołączył: 25 Sie 2007
siwyyy77 chyba dobrze targowałeś - też myślałem nad tą sigmą w zastępstwie kita ale ponizej 1850 PLN nigdzie nie znalazłem.

W d-photo... zlukałem dobrą cene, zamówiłem tak z głupia (nie sądząc że to będzie cena pod pentaxa), i odpisali, że mają akurat na stanie jedną szt.
Troszkę się zdziwiłem :shock:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
pewnie stąd ta cena, leżała im, nikt nie chciał kupić, to przecenili, żeby opchnąć. Innymi słowy siwyyy77, sfarciłeś ;-)

Ice  Dołączył: 25 Sie 2007
Pentagram napisał/a:
pewnie stąd ta cena, leżała im, nikt nie chciał kupić, to przecenili, żeby opchnąć. Innymi słowy siwyyy77, sfarciłeś ;-)

Z tego co widzę mają sporo ciekawych obiektywów w dobrych cenach m.in. Sigma 105 f/2.8 EX DG Macro za 1640 PLN !! Niestety nie mieszkam w Krakowie, a sprzedaży wysyłkowej nie ufam (zawsze jakieś problemy są, a to obiektyw za grubą kasę a nie pompowana żyrafa za 12 zł :)

olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
Z tych właśnie przyczyn nigdy nie kupuję w sklepach internetowych płacąc przelewem - wyłącznie karta kredytowa. Jakby co to nie moje pieniądze - niech się bank martwi ;-)

PS przedwczoraj pozbyłem się kita, człowiek, który ode mnie go kupił (kontakt osobisty) opowiadał, że najpierw kupił na Allegro K100D (okazja - 1600 zł), posłał kasę i ani pieniędzy, ani aparatu, ani też policja nigdy już człowieka nie znalazła; a później sprzedał starego swojego kompakta, a że nabywcy zależało na czasie, posłał aparat jak dostał pedeefa z potwierdzeniem przelewu.
I znów: ani kasy, ani aparatu, ani też człowieka.

Ten drugi przypadek to dowód jego naiwności, ale ten pierwszy to oczywiście dowód na to, że trzeba uważać.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Kupuje bardzo dużo w sklepach internetowych płacąc przelewem i nigdy mi się nie zdarzyło nic przykrego. Po prostu trzeba kupować w znanych sklepach.

Ja się raz naciąłem... kupiłem dysk twardy do fotobanku i koleś ze sklepu mnie wydymał, jak się dowiedziałem, nie mnie jednego.
Dwie wizyty na policji, jedna w prokuraturze (chcieli zamknąć sprawe, bo gość zreflektował się oddać, czego nie uczynił) następnie sprawa w sądzie...
Ostatecznie po 11 miesiącach otrzymałem 193zł (tyle wart był dysk twardy)
Gość poza tym zapłacił koszta sądowe, i dostał wyrok w zawieszeniu... najbardziej mnie cieszy że już raczej ni9e będzie kombinował, ew dwa razy się zastanowi czy warto.

Ale to była chwila słabości, po prostu zakup bez większego zastanowienia...
Niejednokrotnie, kupuję na allegro i w sklepach internetowych płacąc z góry przelewem, jak ktoś jest sprawdzony to nie ma obawy

Skocz do: