gkeb  Dołączył: 28 Lut 2012
Sigma 24-70 czy Tamron 28-75
Chciałbym uzupelnic moją sigmę 10-20 o dłuższy zoom. Powiedzmy taki uniwersalny zestaw na wyjazdy, by brac tylko 2 obiektywy ajednocześnie miec i ładnie szeroko i jednak coś wąskiego. Zakres 24 (28) - 70 (75) wydaje mi się najbardziej sensowny. Czy cos poza tymi dwoma, wymienionymi w tytule, jest warte uwagi?
Przejrzałem tematy związane z tymi obiektywami, zdjęcia w samplach (część już niestety niedostępna) a i tak mam dylemat, który z nich jest lepszy. Tamron wypada taniej o jakieś 500 PLN, więc to jakiś plus, chociaz i tak właściwości szkła są najważniejsze. Coś doradzicie?

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
gkeb jeżeli nie zamierzasz inwestować w FF to taki zakup moim zdaniem nie ma sensu. Lepiej kupić odpowiedniki pod aps-c czyli 17-50/2.8. 28 czy 24 mm na APS to nie jest szeroko.

x4rd wiem, tylko ja już mam 10-20 i nie potrzebuje nic szerokiego. Chciałbym to uzupełnić drugim zoomem. Wydaje mi się, że zestaw 10-20 i 24-70 (lub 28-75) byłby w takim przypadku sensowny.

Fenol  Dołączył: 31 Sie 2010
x4rd, ale szeroko ma 10-20. A czasem trzeba mieć długo.

gkeb co kto lubi. Sam mam 28-75 T i rzeczoną S 10-20 i po dłuższym czasie dochodzę do wniosku, że pierwsza część zestawu nie jest dla mnie dobra. Będę pewnie zamieniał właśnie na 17-50.

Wybór pomiędzy S a T zależy od tego, czy priorytetem jest dla Ciebie cena per szkło. Jeśli nie, to bierz 24-70.

Ja też mam T28-75 i w wielu wypadkach on sam jeden w zupełności mi wystarczał. Ale ja preferuje ogniskowe w zakresie 50-100, więc dla mnie był on bardzo dobrym wyborem ;-)

x4rd to szkło Sigmy aż tak bardzo odstaje jakością od Tamrona? Waga Tamrona jak widzę też mniejsza, więc więcej plastiku chyba ma.

Jakość wykonania Tamrona pozostawia nieco do życzenia. Jest mocno plastikowy. Aczkolwiek na jakość zdjęć z niego nigdy nie narzekałem.

Fenol napisał/a:
Jakość wykonania Tamrona pozostawia nieco do życzenia. Jest mocno plastikowy. Aczkolwiek na jakość zdjęć z niego nigdy nie narzekałem.

Optycznie T to dobre szkło, bardzo dobry budżetowy wybór. Plastikowa jest w nim obudowa, jest za to metalowy bagnet. Poza tym jest głośny co mi osobiście przeszkadza.

gkeb napisał/a:
x4rd to szkło Sigmy aż tak bardzo odstaje jakością od Tamrona?

Nie miałem S w rękach ani nią nie fociłem więc trudno jest mi się wypowiedzieć. Na pewno jest lepiej zbudowana no i posiada HSM.

x4rd napisał/a:
Plastikowa jest w nim obudowa

To wystarczy do tego, by po jakimś czasie pojawiły się luzy. Ponadto w moim egzemplarzu np. pękł gwint mocowania filtrów. Do tego guma na pierścieniu zooma się brzydko pofałdowała ;-) mimo to nadal uważam, że w tej cenie to świetne szkło.

x4rd napisał/a:
Poza tym jest głośny co mi osobiście przeszkadza.

Mnie akurat to kompletnie obojętne. Nie mam żądnego szkła z cichym silnikiem :-)

schelest  Dołączył: 09 Sie 2010
Z Tamrona jestem zadowolony, ostry, generalnie jakość obrazka na dobrym poziomie. AF wymagał mikroregulacji w korpusie. "Mocno plastikowy" to chyba lekka przesada.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Mój T 28-75 był w Gdańsku bo bez tego rozczarowywał celnością AF i ostrością.
Teraz jest ok. chociaż stara Sigma 17-70 i tak wydaje się solidniejsza od T...

rafal_ski  Dołączył: 09 Maj 2009
Osobiscie kupilbym sigme, stare sigmy są solidnie wykonane, mam ten model http://www.pentaxforums.c...f2-8-ex-dg.html i jest rzeczywiscie pancerna. Tak w ogole to mozesz poszukac na platformie aukcyjnej tego starego modelu. Ja sam niedawno dokonalem wlasnie takiego zakupu i jestem zadowolony. Co prawda przymykam ja do 3.2 ale mito nie przeszkadza :evilsmile:

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Miałem oba, tyle że pod ff. Tamron znakomity, ale Sigma lepsza. Dodatkowym atutem jest hsm. Jeśli możesz dołożyć kilka słówek, bierz Sigmę - szersze, lepiej wykonane szkło o fantastycznej ostrości i ładnym bokeh.

saxon  Dołączył: 30 Cze 2007
Również miałem te dwa obiektywy i dodam na korzyść sigmy szybkość i pewność AF. Ten obiektyw ma zdecydowanie najlepszy autofokus ze wszystkich sigm z HSM jakie posiadam lub posiadałem.

Z chęcią bym wziął tą Sigmę (bo podoba mi sie obrazek z 10-20 którą mam) ale trochę ta różnica w cenie mnie przeraża. Tamron kosztuje jakieś 1560 a Sigma jak widzę to aż 2840. Prawie 1300 różnicy. Możliwe, że jakby jakość zdjęć z tej Sigmy była dobra to może pozbyłbym się dwóch stałek (DA35 i DA 50). Pewnie za te szkiełka miałbym na tą różnicę :)
saxon widzę że masz S10-20. Jakbyś porównał obrazek z niego właśnie do tej Sigmy? Wiem, że to tak ciężko porównać bo i inna ogniskowa i jasność :)

SlicaR  Dołączył: 28 Kwi 2013
gkeb napisał/a:
Z chęcią bym wziął tą Sigmę (bo podoba mi sie obrazek z 10-20

Jeżeli "tą"= 24-70 to chyba jest jakiś błąd w założeniu. To trochę tak jakbyś napisał że chciałbyś kupić aparat canona bo podobała Ci się kamera canona, którą posiadasz. :?:

DanielZ  Dołączył: 07 Lut 2012
Jeżeli nie będziesz planował w przyszłości robienia zdjęć w ruchu to bierz Tamrona :)

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Ja nie narzekam na Tamrona. Ostatnio najczęściej na korpusie, kupiony z drugiej ręki, a jakże na giełdzie.

Ale ja nie sprawdzam BF i FF, więc nie wiem czy mam którąś z tych przypadłości.

plis  Dołączył: 12 Paź 2011
+1 na Tamrona. Tzn. nie mam ani nie miałem Sigmy, ale jakość zdjęć z Tamrona jest więcej niż zadowalająca, a jeśli dodasz do tego cenę, to jest naprawdę dobrze.
Ja używam go niemal wyłącznie w pomieszczeniach. Już kilka ray próbowałem go zastąpić jakąś stałką, ale nadal jak nie chcę ryzykować, że nie da się podejść bliżej lub oddalić to biorę Tamrona. AF nie jest jakiś specjalnie wolny. Ot, nie jest to szkło do sportu. No ale chyba nie do tego jest ci potrzebny?

Skocz do: