grapys  Dołączył: 03 Wrz 2007
Kupowanie aparatu w USA
Witam Brać Pentaxowską,
W odpowiedzi na zapytanie w pewnym wątku postanowiłem, zgodnie z prośbą, zamieścić temat w którym opisywalibyśmy swoje doświadczenia odnośnie kupowania sprzętu daleko za granicami naszego Państwa.
Nieskromnie zacznę od siebie.
Po wcześniejszych doświadczeniach z Zenith`ami i zakochaniu się w analogu Pentax`a ( którego miałem przyjemność potrzymać z 5 min i nawet nie wiem jaki model) postanowiłem zakupić właśnie aparat tej marki. Padło na K10D.
Przegląd testów i rankingów (lekkie niezdecydowanie czy może nie lepiej Nikona D80) i decyzja K10D w USA.
Przegląd ofert i wybór zestawu K10D + SMC DA 18-55 + Tamron DI LD 70-300 + dodatkowa bateria + karta 4gb + torba i inne śmieszne dodatki. Cena 999.95 $ Sprzedawca Cameta Camera spotkany na EBay.com ( http://cgi.ebay.com/ws/eB...:MEWA:IT&ih=006 )
Telefon i zapytanie o koszty przesyłki. Okazuje się, że do polski nie wysyłają UPS-em, bo .... kradną, Pani grzecznie mnie pocieszyła, że do Brazylii też nie. Zostaje FedEX z pełnym ubezpieczeniem, koszt 184 $ .
Zagryzienie warg i decyzja wysyłać.
Zapłata, kolejna trudna decyzja. Chcę zapłacić kartą kredytową, dowiaduję się że nie ma problemu i tylko proszą mnie o podanie nr karty właściciela i kodu potwierdzającego. Kolejny szok jak można być tak zacofanym, żadnego linku do strony zakupowej itp.? Szybkie sprawdzenie komentarzy na Ebay, czy ktoś się nie uskarżał na wyczyszczenie kont i podaję dane, dodatkowo proszony jestem o przesłanie kopii wyciągu z karty, po co , nie wiem, ale wysyłam. Po chwili przychodzi mail z prośbą o wysłanie kopii dowodu osobistego bądź prawa jazdy gdzie widniałby adres zamieszkania i moje dane. Zaczyna mnie to irytować, ale wysyłam.
Po 15 min. dostałem z banku potwierdzenie obciążenia rachunku, wszystko się zgadza.
Niestety z Cameta Camera nie dostałem żadnego potwierdzenia zawartej transakcji. Na drugi dzień znowu dzwonię do sklepu i Pani informuje mnie, że wysłali wczoraj potwierdzenie, ale wyślą jeszcze raz. Czekam, znowu nic, więc dzwonię trzeci raz. Pani jest zaskoczona. Podaje mi numer nadania przesyłki FedEx`em. Sprawdzam, jest w drodze. Uspokoiłem się nieco. Planowane dostarczenie w 8 dni, co miło mnie zaskoczyło. Codziennie gapię się w monitor i śledzę moją przesyłkę, jest w Europie, w Paryżu, po 3 dniach. Super. Po kolejnym dniu już jest w Warszawie. Po kolejnym dniu, dalej w Warszawie, telefon. Połączyłem się z kolejną miłą Panią w FedEx Polska która zapytała, " a nie poinformowano Pana że potrzebujemy zgodę na załatwianie odprawy celnej w Pana imieniu?" Nie, qurna, nikt mnie nie poinformował, w końcu mamy cholerną globalizację, więc myślałem, że kupuję i basta ( z Hong Kongu karta przyszła bez problemów). Dostałem formularze do wypełnienia i prośbę o wysłanie faxem. Wykonane w 10 min i wysłane.
Kolejny dzień, dalej w Warszawie. Zaczyna mi to grać na stykach, więc dzwonię powtórnie. Tym razem Pan, sprawdza... " musi Pan wpłacić cło i Vat, to zwolnimy z odprawy, wysyłam informację mailem o kwocie i numerze konta " CO????? Cło???? VAT ???? O co chodzi????
Szybkie grzebanie po necie znalazłem podstawę zwolnienia z cła i wysyłam do gościa. Przychodzi odpowiedź, że mam zapłacić 714 PLN tytułem Vat-u. No jak tu się nie wnerwić ???
Niestety tu już się nie ma wyjścia, trzeba zapłacić, inaczej zwrócą do nadawcy. Po zapłaceniu i przesłaniu faxem potwierdzenia ( przelewu ) przesyłka wyszła i dotarła po 2 dniach.
Otwarcie przesyłki i kontrola. Prawie wszystko się zgadza. Prawie robi jednak różnicę !!! Zamiast karty 150x dostałem zwykłą klasy 6. Zamiast baterii dodatkowej 1500 mAh dostałem 1340. Reszta... chyba oki. Odpalam aparat, działa. Kontrola szkieł, oki. Na dzień dzisiejszy wszystko hula, tylko ja nie wiem jak się do tego dobrze zabrać, więc, wpisuję się do Klubu Pentax`a.

Życzę powodzenia reszcie sprowadzaczy, czy warto? Oceńcie sami.

jerz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Gratuluje zakupu :)

A sprowadzac warto, zwlaszcza jak mozna sprawdzic sprzet przy zakupie i sobie przywiezc. Ja niestety mialem mniej szczescia i kupilem aparat z wada ukryta. Gdybym kupil w USA to pewnie mialebym z tym jeszcze wiecej klopotow niz w tej chwili. Pytanie brzmi tak - czy warto oszczedzac na gwarancji, bo to tak na prawde jedyna roznica.

sauat  Dołączył: 25 Sie 2007
A czy Pentax Polska honoruję gwarancję amerykańską? Bo mam okazję kupić lampę 360 i się zastanawiam, czy warto za 700zł.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Owszem honoruje http://pentax.pl/serwis.php
sauat napisał/a:
czy warto za 700zł

Różnica jest nie duża, w podobnej cenie kupisz w Polsce.

Poniżej 845zł nie spotkałem.

Tu jest niższa, a po za Allegro powinno być jeszcze taniej http://www.allegro.pl/ite...a_tygodnia.html

jerz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Zdano napisał/a:
Owszem honoruje http://pentax.pl/serwis.php
sauat napisał/a:
czy warto za 700zł

Różnica jest nie duża, w podobnej cenie kupisz w Polsce.

A jak to jest z dokumentami? Czy przywieziony na wlsanej szyji aparat z USA ale bez oplaconego cla i VAT tez mozna u nas naprawic?

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
sauat napisał/a:
Poniżej 845zł nie spotkałem.

Tu był link, ale znikł.

grapys  Dołączył: 03 Wrz 2007
jerz napisał/a:
Gratuluje zakupu :)

Dziękuję,
Mimo wszystko, nie żałuję zakupu w USA. Gwarancja 12 miesięczna mnie satysfakcjonuje.

Ten link na allegro to taka podpucha - "aukcja została wystawiona dla naszego klienta" - takie info na maila dostałem; nie odpowiedzieli, co zrobić, żeby taką kupić. Wcześniej chyba mieli za ponad 800 dla wszystkich.

sauat, rzeczywiście, mi scuzi. Nie zauważyłem, że to aukcja prywatna. Szczerze mówiąc poważnie wku...ą mnie te aukcje prywatne. Podobnie robi kilku sprzedawców kart goodram.
Link z poprzedniego posta usuwam.

jerz napisał/a:
bez oplaconego cla i VAT tez mozna u nas naprawic

Musisz posiadać gwarancję i dowód zakupu, to wystarczy.

muodzian  Dołączył: 19 Sie 2007
Re: Kupowanie aparatu w USA
grapys napisał/a:
Po kolejnym dniu już jest w Warszawie. Po kolejnym dniu, dalej w Warszawie..

oo tak.! :mrgreen:

ja jednak zdecydowałem się na zakup w pl. macałem k10d, ale trochę niebardzo mi leży w łapach, jakiś przyduży. k100d bajka. no i nie wiem czy się męczyć i przyzwyczaić, czy wziąść kasetke. a może k100d super? opłaca się brać ten nowy wymysł? na matrycy 10mpx mi nie zależy, 6.1 w zupełności wystarczy.

muodzian napisał/a:
na matrycy 10mpx mi nie zależy

K100D Super nie ma matrycy 10 mpx
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=5371

muodzian  Dołączył: 19 Sie 2007
Zdano napisał/a:
muodzian napisał/a:
na matrycy 10mpx mi nie zależy

K100D Super nie ma matrycy 10 mpx
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=5371

ale k10d ma. może troche chaotycznie sofrmułowałem swoją wypowiedź. :>

sauat, chciałeś kupić 360 za 700 zł w USA to proszę w Polsce (zmyłka nie chcący) :oops:

Zdano, ja tez podałem ten link wcześniej, ale jak słusznie zauważył sauat to jest aukcja prywatna, znaczy sprzedawca się reklamuje ... no w kulki sobie leci.

Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
PiotruśP napisał/a:
Zdano, ja tez podałem ten link wcześniej, ale jak słusznie zauważył sauat to jest aukcja prywatna, znaczy sprzedawca się reklamuje ... no w kulki sobie leci.

Mnie też odpisali że to aukcja specjalnie dla ich klienta 'i tylko dla niego'...ciekawe co to za delikwent wyimaginowany... i dlaczego nie kupuje, tylko aukcja 'wisi' już kilka dni...

Może robią sondę 'ilu by kupiło gdyby było po tyle' ;-)

Chyba się do nich przejadę w weekend...mam niedaleko.

A tak na marginesie... to w ogóle jest legalne? Ja przyjmuje ich ofertę handlową, a oni powinni być zobowiązani do sprzedaży, po takiej cenie jaką oferują... :-?

Skocz do: