adamusklb  Dołączył: 21 Cze 2014
Pentax k-r problem z matrycą.
Cześć. Wczoraj zacząłem zabawę moją k-rką z time lapsami. Wyszło pięknie itp itd, aż tu nagle dziś spróbowałem znów i się załamałem, w połowie serii jakoś po 200 zdjęciach na zdjęciu pojawiło się "plama, cień" nie wiem nawet jak to nazwać. Czy jest to problem z lustrem, matrycą? Zmieniałem szkła, początkowo myślałem, że to problem z obiektywem, ale na obu które posiadam jest ten sam problem. Proszę pomóżcie.

Zdjęcie pokazujące problem:
http://pl.tinypic.com/r/219up88/8

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Paproch na matrycy. Należy podnieść lustro (w menu powinna opcja w menu "Czyszczenie czujnika", czy jakoś podobnie, nie wiem jak wygląda menu w K-r) i przedmuchać matrycę gruszką (taką bez talku) lub użyć zestawu do czyszczenia matryc (gruszka tańsza).

Nie posiadam w domu gruszki i nigdy nie czyściłem gruszką lustra oprócz usuwania kurzu poprzez wibracje. Mogę go gdzieś zanieść do czyszczenia? Ile może takie czyszczenie kosztować?

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
adamusklb napisał/a:
Mogę go gdzieś zanieść do czyszczenia?
tak
adamusklb napisał/a:
Ile może takie czyszczenie kosztować?
ca. 70-100zł czyszczenie komory lustra i matrycy

taniej wyjdzie zakup dobrej gruszki, bo nie licz, że to ostatni paproch jaki będziesz mieć... jak szkoda PLN-ów to możesz po prostu dmuchnąć - tylko uważaj, żebyś nie opluł matrycy :mrgreen: (jak ja onegdaj, dopiero się najadłem stresu)

M.K  Dołączył: 26 Sie 2007
nauka suchego dmuchnięcia - potrzebujesz lustereczko kieszonkowe. Tak długo dmuchaj, aż nauczysz się dmuchnąć z dużą siłą nie wypluwając grama śliny...ćwiczenie dobrze wpływa na płuca i dotlenienie organizmu.

Podmuchałem i po paprochu ani śladu :D Dzięki wielkie za pomoc! ;)

Skocz do: