Jan  Dołączył: 09 Cze 2007
szybko wyłączające się Menu w K10D
Może ktoś z użytkowników K10D spotkał się z takim problemem. Po przypięciu Sigmy 24-135mm (dokładniej opisany w stopce) nie mogę cokolwiek ustawić w Menu, bo tuż po naciśnięciu przycisku wyświetlacz gaśnie. Wcześniej tego nie miałem. Z innymi szkłami nie ma problemu, nawet z zapiętym przez konwerter gwintowym Heliosem. Po kilkakrotnym przełączeniu pierścienia na końcu obiektywu i ustawieniu na A znów zaczęło być OK. Ale na krótko. Teraz chcąc zmienić cokolwiek w Menu muszę odpiąć obiektyw, albo założyć inny. Uszkodzenia w aparacie nie podejrzewam, bo z obiektywem kitowym i kilkoma innymi wszystko jest OK. Problem jest tylko z tą Sigmą. Mam ważną gwarancję i dowód zakupu, ale niestety w USA.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Miałem cos podobnego z Tamronem 90 macro. Szkło było uszkodzone. Po wymianie Tamrona wszystko zaczęło grać.

Dzięki, masz rację, że to problem szkła lub jego kontaktów z body. Dzisiaj przypiąłem manualnego Rikenona i dłużej bawiłem się Menu i o dziwo, po ponownym zapięciu Sigmy wszystko wróciło do normy, tylko nie wiem na jak długo. Spróbuję jeszcze przeczyścic styki na kontaktach obiektywu, może są zaoliwione. Pozdrawiam

Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
Pocieszę Cię.... miałem ten obiektyw z DSem ; ) i miałem to samo ; )
czasem się pojawiał ten problem... a czasem wszystko śmigało super ; )

przy zmianie obiektywu (a raczej jego odpięciu i podpięciu ponownie.... problem znikał)
mimo tego małego problemu.... kochałem ten obiektyw : ) jest naprawde super!

emes47  Dołączył: 08 Lip 2007
A ja pocieszę i zmartwię. Mam taki sam obiektyw i jak widać w stopce dwa korpusy. Z kasetką jest dokładnie jak u ciebie, czyli gaśnie menu. Z DL2 jest absolutnie OK. Obiektyw mam też ze Stanów i nawet chciałem reklamować, ale dowiedziałem się, że trafił mnie problem kompatybilności Sigmy z nowymi korpusami. Elektronika obiektywu ma problemy z dogadaniem się z elektroniką korpusu. Dotyczy to współpracy starszych obiektywów z nowszymi korpusami (K100 jest młodsze od tej Sigmy, a DL2 jako ostatni z linii *ist-ów starszy). Zapinałem ten obiektyw do *ista DS i też było OK. Gdyby można było aktualizować firmware obiektywu, problem by nie istniał. Nowe Sigmy pracują bez zarzutu, ale są rówieślnikami lub młodsze od K100 i K10. Radzę sobie w ten sposób, że zmiany w menu robię na innym, dowolnym szkle, a potem wkręcam Sigmę i focę. Jest to trochę niewygodne ale trzeba polubić. Poza tym jako spacer-zoom sprawuje się zupełnie przyzwoicie.
Pozdrawiam :lol: emes47

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Sigma miała jakieś problemy z chipami. Ale sądziłem, że to przypadłość głównie u Canonowców. Jak widać, u nas też.

Żeby ustawić w Menu nawet nie trzeba zapinać obiektywu. Sprawdziłem, że wystarczy odpiąć (założyć pokrywkę na korpus, żeby później matrycy nie czyścić) tę nieszczęsną Sigmę, ustawić co trzeba i zapiąć z powrotem. Jest to dosyć upierdliwe, ale co robić. Sprzedam komuś obiektyw, to będzie miał pretensje, że coś z nim nie tak. Poza tym wszystko z nim OK. Normalnie ostrzy, ustawia przesłonę, itd. Ja mam wrażenie, że zaczęło się tak robić po wpisaniu ostatniego firmware 1.30, ale też może to być zbieg okoliczności. Najlepsze jest w tym wszystkim to, że gadzina wyczuła, że mam ja na oku i zaczęła pozwalać na grzebanie w Menu. Ciekawe, na jak długo. Pozdrawiam.

Skocz do: