marians  Dołączył: 07 Sie 2007
Obiektw Beroflex 500 -M 42
Do Pentaxa K100D Za pomocą przejściówki K-M42 zamocowałem Manualny obiektyw Beroflex 500 -M 42 .Jestem początkujący więc mogę coś pokręcić w opisie .W tym momencie przestała działać stabilizacja ,i nie mam potwierdzenia ostrości.W meni w tym czasie funkcja ręcznego ustawienia ogniskowej nie jest aktywna.Włączenie lub wyłączenie w meni pozycji Using aperture ring niczego nie zmienia

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
A nie jest tak, ze jezeli masz wlaczona stabilizacje + masz nakrecony w/w obiektyw, to w momencie wlaczania aparatu pojawia ci sie na LCD pasek do ustawiania ogniskowej aparatu (zeby stabilizacja mogla dzialac prawidlowo)?

Nie pamietam jak to jest z tym "Using aperture ring". Byc moze niczego nie zmienia jezeli masz obiektyw M42, czyli nie na bagnet K i bez "A", czyli bez stykow do przyslony. Nie mam teraz puszki przy sobie i nie jestem na 100% pewien, ale raczej ja mam ustawiana ta opcje na ON.

Nie ma opcji, zebys nie mial potwierdzania ostrosci. Musi potwierdzac.

[ Dodano: 2007-08-31, 14:57 ]
Sprowadzam to wszytko do mojego GX-10, ale mysle ze te sprawy wygladaja na obu aparatach identycznie.

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
kierdel napisał/a:
A nie jest tak, ze jezeli masz wlaczona stabilizacje + masz nakrecony w/w obiektyw, to w momencie wlaczania aparatu pojawia ci sie na LCD pasek do ustawiania ogniskowej aparatu?

menu pojawi się pod warunkiem że bagnet obiektywu m42 przewodzi.
jeśli nie to trzeba zetrzeć farbę. według mnie m42 i stare szkła pentaxa są raczej dla kolekcjonerów.

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
-mam ustawione "using aperture ring"
-włączam SR
-odkręcam obiektyw
-włączam puszkę (bez obiektywu)
-pojawia się pytanie aparatu o ogniskową
-naciskam ok
-naciskam AE-L (tryb manual)
-robię zdjęcie
-szarość :mrgreen:

Jak nie masz założonego obiektywu ze stykami to powinieneś mieć możliwość wprowadzenia ogniskowej. Albo puszka powinna się ciebie zapytać po włączeniu albo powinno się dać ustawić w menu "shake reduction"

Co do potwierdzania ostrości: w "Custom setting > FI with S lens used" musi być "available" jeśli nadal potwierdzanie nie będzie działać to twój słoik jest do kitu albo nie wiem co.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
marians, tu pewnie znajdziesz odpowiedź http://pentax.org.pl/view...der=asc&start=0

Bardzo dziękuję za porady ,wszystko już działa może wszystko ,potwierdzenie ostrości działa i stabilizacja też .Urodził się kolejny problem ,a mianowicie ostrość trochę przekłamuje .Dostaję sygnał potwierdzenia ostrości naciskam spust migawki ale fotka na zbliżeniu jest mało ostra i to w całym zakresie ogniskowej .Próbowałem na statywie i z ręki nawet z samowyzwalaczem .Myślę że to wina przejściówki bo trochę przekombinowane a mianowicie .Obiektyw ma gwint T2 do tego mam przejściówkę na M42 i w korpusie mam przejściówkę K-M42 chyba przesadziłem .Może to ma jakiś wpływ .Widziałem przejściówki T2-K może wtedy wszystko się unormuje ,nie wiem ,więc proszę o poradę

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
marians napisał/a:
Myślę że to wina przejściówki bo trochę przekombinowane a mianowicie .Obiektyw ma gwint T2 do tego mam przejściówkę na M42 i w korpusie mam przejściówkę K-M42 chyba przesadziłem .Może to ma jakiś wpływ

To nie ma znaczenia, potwierdzenie ostrości działa na zasadzie detekcji kontrastu i ilość przejściówek po drodze nie ma znaczenia.

marians, a przy ostrzeniu ręcznym udaje ci się zrobić ostro?

hamster napisał/a:
marians, a przy ostrzeniu ręcznym udaje ci się zrobić ostro?

Raczej nie mam wadę wzroku.

marians napisał/a:
Raczej nie mam wadę wzroku.
w takim razie próbowałeś regulacji dioptrii w wizjerze i czy jej zakres tobie wystarcza?
Ja bym spróbował zrobić ostre zdjęcie bez af, aby sprawdzić czy to szkło w ogóle potrafi robić ostro. W razie czego domknij trochę przysłonę może zacznie potwierdzać. Jak wada wzroku uniemożliwia ostrzenie ręczne to daj spróbować nacisnąć migawkę żonie / ojcu / siostrze / kotu...

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Wiesz Marians, ten Beroflex może mieć T-mount. To znaczy, że po odkręceniu 3-ch śrubek możesz mu zdjąć ten M42 i zamontować takie ustrojstwo jak na tej aukcji: http://www.allegro.pl/ite...e_in_japan.html
Warto to byłoby zakupić, jeżeli tak jest. Nie będziesz musiał sobie głowy przejściówkami zawracać.
Pozdrówka

Dobry pomysł aby zrezygnować z przejściówek zastępując to jedną.Ale dręczy mnie ta ostrość w aparacie zamiast 500 ustawiałem jedną następnie dwie podziałki dalej jest trochę lepiej .ale do mojej Sigmy 300 to daleko .to chyba takie padaczne szkło ,chyba porozglądam się za czymś innym

beroflex jest raczej mało znany i ze słyszenia podobno kiepski

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
za te pieniądze nic lepszego i dłuższego nie kupisz, jak zwykle kilka przykładowych fotek, żadne testowe, ot przykład, że da się żyć a jest przyjemność na spacerze

uwaga
- oceńcie po kliknięciu bo to co się wyświetla na forum to masakra

pomniejszone, niewyostrzone

wykadrowane

crop 1:1 lekko wyostrzony

...a może nie tak całkiem kiepski

Moje fotki mają taką samą jakość ,z tego szkła chyba nic więcej się nie wyciśnie .a szkoda .

Skocz do: