gkeb  Dołączył: 28 Lut 2012
Dylemat zostaje :)
Inaczej się spytam: który serwis jest lepszy? Tamrona (opinie różne) czy Sigmy? Warto to wiedzieć na wypadek ewentualnego BF/FF.

M.K  Dołączył: 26 Sie 2007
gkeb, czytam Ciebie i sie zastanawiam po co to chcesz. Masz trzy stalki, które jakościowo tego tamrona zniszczą. Rozumiem, ze na wakacje chcesz go miec, jak pisałeś. Tylko te dwie perełki czyli 35 i 50 razem wzięte bedą lżejsze od tamrona 28-75. Tamron przy nich to bydle. Wiec nie bedzie lżej. Poza tym popelnisz dublowanie ogniskowych. To tak od serca Ci pisze Kamracie.
Przeznacz kasę na dobra lampe z ttl i hss.

plis  Dołączył: 12 Paź 2011
M.K napisał/a:
Przeznacz kasę na dobra lampe z ttl i hss.

Albo typowo wakacyjny zoom, a do "low light" lub zabawy będą stałki...

Czasami ciężko wszystko nosić, zmieniać. Nie zawsze jest czas i miejsce. Latam z bagażem podręcznym tylko więc liczy się dla mnie miejsce ile zajmuje sprzęt. Czasami łatwiej spakować 1-2 obiektywy niż 4 pokrywające ten sam zakres. Wagowo zawsze się mieszczę, więc tu nie ma problemu. Dodatkowo wymiana obiektywów w miejscach piaszczystych i wietrznych nie jest zbyt bezpieczna. Jeden obiektyw załatwia trochę więcej spraw.

wariat133  Dołączył: 29 Mar 2012
Jak kolega m.k kup coś innego. NP tamrona 70-200 2.8 lub długą sigmę, zamiast powielać te same ogniskowe. Każda stałka, którą masz będzie lepsza od zooma szczególnie na rogach kadru. Poza tym od pełnej dziury stałki które posiadasz są używalne, czego nie można powiedzieć o zoomkach. Po prostu mdlą na max F rogi kadru. Ale jak już musisz to sigmę bierz, bo 24 mm to na apsc użyteczne, uniwersalne 35mm.

Na kolegach to zawsze można polegać :) wariat133 tym T70-200 namieszałeś mi w głowie. W sensie pozytywnym. Kiedyś już myślałem o czymś dłuższym niż moja T90 ale jakoś się nie składało. teraz muszę szybko pomyśleć, czy na czerwcowy wyjazd na Costa Brava zestaw 10-20 i 70-200 to będzie akurat, czy jednak nie bardzo. Niestety tylko 2 obiektywy zmieszczę w podręczny. Muszę podumać czy ta dziura miedzy 20 a 70 nie będzie mi przeszkadzać. Ten Tamron jak czytałem jest wart grzechu zakupu.

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
gkeb napisał/a:
czy na czerwcowy wyjazd na Costa Brava zestaw 10-20 i 70-200 to będzie akurat, czy jednak nie bardzo. Niestety tylko 2 obiektywy zmieszczę w podręczny. Muszę podumać czy ta dziura miedzy 20 a 70 nie będzie mi przeszkadzać. Ten Tamron jak czytałem jest wart grzechu zakupu.

Sam korzystałem z tak stworzonego zestawu i muszę powiedzieć, że był nad wyraz użyteczny. Tak bardzo nawet, że nie korzystałem z 28-75 kompletnie.

DanielZ  Dołączył: 07 Lut 2012
Nowy dylemat :) . Według mnie różnica między 28-75 a 70-200 jest kolosalna na plus dla 70-200 w aspektach jakości obrazka, jakość wykonania czy pracy AF.

Czy problem FF/BF przy tym obiektywie jest częsty? I czy jest mocno denerwujący na zdjęciach? Szczególnie przy długich ogniskowych. Nie miałem do czynienia jeszcze z 200mm więc nie mam doswiadczenia w tej materii.

Tami 70-200 nie ma problemów z ff czy bf. Podobnie 28-75. Natomiast o ile ja nie miałem żadnychroblemow z szerszym zoomem pod względem pracy i jakości obrazka, o tyle dłuższy lubił płatać figle nie potrafiąc ustawić ostrosci w ogóle! Oczywiście jeden egzemplarz nie jest wyrocznia dla wszystkich. Poza tym na 10 dawał 6 trafionych w punkt. W Live view w ogóle nie umiał ustawić ostrosci. Taki to miałem egzemplarz. Nie lubiłem go bo to bydle ciężkie i wielkie. Kusi na wycieczkach. gkeb, no to ja zamieszam bardziej...70 od Pentaxa. Nie masz takiej ogniskowej. Malutkie szkiełko. Jakosc...miód i orzeszki. Oj Grzesiu Grzesiu....stalki to sa prawdziwe szkiełka!

DanielZ  Dołączył: 07 Lut 2012
Na allegro pojawił się Pentax 28-70/2.8 ;)

Chyba zaryzykuję i kupię T 70-200. Potestuję i zobaczę czy jest ok. Kupując przez net mam 10 dni zwrotu bez podania przyczyny. Tylko to dotyczy kupna na osobę prywatną, czy też na firmę?

irek83  Dołączył: 10 Paź 2014
DanielZ, gdzie bo nie widać takowego.

matzll  Dołączył: 28 Lis 2014
gkeb napisał/a:
Chyba zaryzykuję i kupię T 70-200. Potestuję i zobaczę czy jest ok. Kupując przez net mam 10 dni zwrotu bez podania przyczyny. Tylko to dotyczy kupna na osobę prywatną, czy też na firmę?

Tylko na osobę prywatną. Dlatego kup z paragonem, przetestuj, a jak zostawisz to poproś o FV do paragonu ;-)

Obiektyw zakupiony, sprawdzony. Musiałem trochę mikroregulacje ruszyć ale fajnie, że w całym zakresie był podobny błąd w ostrzeniu. Moja k5II wygląda jak zabawka przy tym obiektywie :) W sobotę prawdopodobnie będę na koncercie i chyba wykorzystam to szkiełko.
Aaaa teraz jest jakaś promocja i do produktów Tamrona dodawane są inne akcesoria. Z tym obiektywem jest statyw, z tańszymi torby. Mój statyw to Benro A1180T/A1190T (dzisiaj dopiero go odbieram) który kosztuje powyżej 300 PLN, więc całkiem ładny gratis.

gkeb, zadowolenia z zakupu życzę i udanych kadrów!

Tez mam taką nadzieję. A przy okazji pytanie, czy ktoś używał tego szkiełka do fotografii astro? Przy takiej ogniskowej to raczej seria zdjęć i stackowanie. Przy zasadzie 500 czas naświetlania wychodzi jakieś 2,5s dla 200 mm.

Skocz do: