armar  Dołączył: 12 Maj 2007
ACDsee for Pentax
Pragnąc ściągnąć aktualizację do K10D wszedłem do działu "Wsparcie" na stronie pentax.pl
Wisi tam link z informacją o programie ACDsee dla Pentax'a.
No i teraz pytanie:
Czy ten program jest dla aparatu, dla nabywcy aparatu marki Pentax, dla nabywcy cyfrowego aparatu marki Pentax, czy może dla pracowników firmy Pentax?

Pytania inne:
Gdzie to jest napisane? (na pewno nie w warunkach licencji, która się wyświetla podczas instalacji programu).
Kto się zajmuje stroną pentax.pl?
Jest tam link kierujący do "Instrukcja obsługi programu ACDSee for PENTAX". Niestety nie działa. :(

Jakieś 10 lat temu używałem ACDsee (maszyna i486, MS DOS, monitor kolorowy 15'' i podobne klimaty) i ten program mi się bardzo podobał.
Warto go obecnie instalować?
Dodam, że warunki licencji pozwalają na użytkowanie go przez miesiąc, a nie lubię zaśmiecać systemu czymś, co i tak trzeba będzie skasować.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
A za przeproszeniem, po cholerę Ci ten program? Do szybkiego zczytywania/oglądania plików RAW/JPG masz albo przeglądarkę Pentaksa, albo Picasę (lub jeszcze np. XnView). Do obróbki plików RAW z Pentaksa masz albo soft dołączony do aparatu (PPL), choć to trochę siermiężne jest, ale za to daje świetne efekty, albo darmowy SilkyPix czy RawTherapee. Więcej programów raczej nie warto sobie wpychać dla samej Kadyszki.

sauat  Dołączył: 25 Sie 2007
A ja się nie zgodzę - używam ACDSee od lat i uważam, ze nie ma lepszej przeglądarki. Szybki, stabilny, miniaturki o regulowanej wielkości, obok całej fotki wyświetla exifa, do tego świetna opcja katalogowania. I na dodatek szybka obróbka - poziomy, kontrast, kolor, krzywe. ostrość, itp. Jak potrzebujesz poprawić na szybko fotkę to się przydaje.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Też uważam, że to jedna z najlepszych przeglądarek - zdradziłem ją dopiero dla FastStone, ale chyba wrócę do ACDSee z powodu jednej opcji, której w doskonałym skąd inąd FastStone mi brakuje - nadawanie zdjęciu ocen i sortowane według nich... Znacznie ułatwia to katalogowanie zdjęć idących do obróbki lub archiwizacji, czy hurtowe usuwanie śmieci... Dobra przeglądarka, to główna aplikacja graficzna na każdym komputerze, którego używam, to z niej odpalam edycję w Photoshopie, na niej porównuję zdjęcia i decyduję które warte jest dalszej obróbki. Niestety, to śmieszne coś dołączone do aparatu raczej trudno nazwać dobrą przeglądarką...

Kwestia przyzwycz\ajenia - to samo mógłbym powiedzieć o XnView. Tylko pytanie: jaką jakość obrazu wynikowego oferuje ACDSee?
Dla mnie priorytetem wybory SilkyPix była wierność kolorystyczna. Po cholerę cała rozmowa o kalibracji zaawansowanych algorytmach obrazu w puszce czy przetwornikach A/D, jeśli dokonuje się konwersacji obrazków w przeglądarce zwalającej kolorystykę?

Michu napisał/a:
Po cholerę cała rozmowa o kalibracji zaawansowanych algorytmach obrazu w puszce czy przetwornikach A/D, jeśli dokonuje się konwersacji obrazków w przeglądarce zwalającej kolorystykę?

Dlatego należy używać dobrych przeglądarek. I muszą obsługiwać poprawnie ICM.
P.S. Oczywiście do przeglądania (bo do tego służą), a nie do edycji...

Jaad. cały dowcip polega na tym, że nawet konwertery mają problem z kolorem. Że o przeglądarkach nie wspomnę.
Zaznaczam - nie wiem, jak ACDSee oddaje kolorystykę z RAWów (być może, skoro Pentax dodaje toto do puszki, to może nie ma tragedii) ale w takim układzie po co całe to gadanie o dynamice, jeśli już na starcie się ograniczamy?

Ale przecież nie o to chodzi. Przeglądarki tego typu mają służyć do przeglądania i selekcji zdjęć, a nie obróbki (nawet wstępnej) plików RAW. Przeglądarki najczęściej korzystają z zaszytego JPG-a i w przypadku PEF-ów radzą sobie sprawnie, gorzej z DNG... Nie chodzi o to, żeby oceniać kolorystykę RAW, czy wywoływać zdjęcie w przeglądarce, ale by używac jej do oglądania gotowych plików w formacie JPG, czy TIFF, czy jakimkolwiek innym. W przypadku RAW, chodzi raczej o wstępną selekcję materiału do obróbki, niż oglądanie efektu docelowego, za to docelowe zdjęcie ma być wyświetlone poprawnie (niezależnie jaki jest profil Twojego monitora, czy ten zaszyty w pliku) i to zapewnia Ci porządna przeglądarka.

mumonzan  Dołączył: 23 Kwi 2007
Ja tam nie mam problemów z instalowaniem czegokolwiek na kompie:))
Więc ściągnąłem i zainstalowałem. Uprzejmie donoszę, że jest to wersja 6.0.20, czyli dość stara. Obecnie jest wersja 9, a do obługi RAW wersja 8.1 Pro.
Ta wersja 6 nie obsługuje PEF, więc jak ktoś lubi AcdSee i nie ma innej wersji to może sobie używać, ale żadna rewelacja.

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
Odswiezam: "Czy ten program (ACDSee for Pentax 2.0) jest dla aparatu, dla nabywcy aparatu marki Pentax, dla nabywcy cyfrowego aparatu marki Pentax?". Czy ktos widzial / zna warunki tej licencji (sprzedalem k10d i nie wiem, czy moge dalej uzywac...)

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
webjay,
poczytaj...

http://www.instantfundas....-pentax-20.html
Przepraszam, chciałem szybko... ;-)

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
dżejpi, :-B :-B :-B (mam nadzieje, ze jedynie zapomiales podac linka....)

[ Dodano: 2010-05-01, 20:29 ]
"ACDSee for Pentax 2.0 is a special version of the photo album software ACDSee for Pentax camera owners, and equivalent to ACDSee 6.0. It doesn’t matter whether you own a Pentax camera or not, although legally you should, the download link is openly available on Pentax’s Polish website. This is an old version (the current version being 3.0) of the software but powerful than most photo managing tools."

czyli jesli jest zainstalowany i zarejestrowany, to mamy legalnie i oficjalnie :) najdziwniejsze jest to, ze w samej tresci licencji nie ma slowa o pentaxie, a calosc brzmi jak standardowa umowa licencyjna (przynajmniej na 2-gie spojrzenie). przydalby sie jeszcze link archiwalny do sciagniecia, bo apollo zdecydowalo sie w koncu nie hostingowac pliku (pewnie przez strony takie jak wspomniana - generowali im tylko niepotrzebny ruch na serwerze).

dźejpi, dziekuje raz jeszcze (mam nieraz tak samo - robie zmiany w kodzie i zamiast ctrl+s, pstryka mi sie ctrl+s ctrl+z (undo) i ctrl+s, a pozniej sie dziwie, ze ktos mowi 'ale nie dziala' ;)))) ) :-B

[ Dodano: 2010-06-19, 19:52 ]
ps. czy ktos ma u siebie instalke acdsee 2.0 for pentax (czyli tego darmowego dla nas)?

Skocz do: