bodzio239  Dołączył: 10 Gru 2010
Pentax F 35-70 3.5-4.5 Macro C.D.
W takim razie z innej beczki : może mógłbym przesłać obiektyw na mój koszt do któregoś z kolegów w celu sprawdzenia , ponieważ naprawdę w okolicy nie mam takiej możliwości , a najbliższy serwis to minimum 50 km . Moja lokalizacja to Frysztak 38-130 woj.podkarpackie . Pozdrawiam
P.S
Obiektyw jest zachowany w stanie idealnym , aż trudno uwierzyć , że ma kilka ładnych lat . Nie wiem czy wszystkie z tej serii są ostre tak jak mój od 3,5 a na 5,6 można się pociąć , ale ten tak ma. Gdybym wiedział , że nie działa tylko z moim aparatem to wówczas z czystym sumieniem sprzedał bym go w dobrej cenie , a jeśli okazało by się , że faktycznie ten mankament występuje to obniżył bym cenę i wystawił jako uszkodzony .

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
bodzio239, ale jaki ma mankament ? ;-)

powalos napisał/a:
bodzio239, ale jaki ma mankament ? ;-)

Na Pentax K-S2 nie czyta mi przysłony tego obiektywu , wcześniej na K-500 nie było problemu.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Bodzio

Pisałeś, że mimo, iż korpus nie czyta przysłony to rozpoznaje szkło jako AF i AF pracuje - tzn, że komunikacja po stykach działa. Nie ma najwyraźniej komunikacji po stronie styku z wartością przysłony, ale z czymś takim spotykam sie po raz pierwszy, bo odcięcie jednego kasuje zazwyczaj działanie reszty.
Stawiam na problem po stronie korpusu a nie szkła.

Nie ma tam w Twwej okolicy jakiegoś sklepu foto z Pentaxem na stanie by podpiąć szkło choć na moment? Przysłanie w sumie nic nie da, bez możliwości sprawdzenia tego na innym i jednocześnie na Twoim korpusie nic to o problemie nie powie.

Grzechotnik napisał/a:
Bodzio

Pisałeś, że mimo, iż korpus nie czyta przysłony to rozpoznaje szkło jako AF i AF pracuje - tzn, że komunikacja po stykach działa. Nie ma najwyraźniej komunikacji po stronie styku z wartością przysłony, ale z czymś takim spotykam sie po raz pierwszy, bo odcięcie jednego kasuje zazwyczaj działanie reszty.
Stawiam na problem po stronie korpusu a nie szkła.

Nie ma tam w Twwej okolicy jakiegoś sklepu foto z Pentaxem na stanie by podpiąć szkło choć na moment? Przysłanie w sumie nic nie da, bez możliwości sprawdzenia tego na innym i jednocześnie na Twoim korpusie nic to o problemie nie powie.

Okazuje się , że nie współpracuje Z K-S2 , natomiast ze wszystkimi z serii K-5 , 50 , 500 jak najbardziej tak . Być może jakaś nowa aktualizacja oprogramowania załatwi ten problem . Przynajmniej teraz wiem , że obiektyw jest w 100 % sprawny. Przy tej okazji serdecznie dziękuję koledze , który umożliwił mi sprawdzenie obiektywu na swoim K-5IIS .

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Pozostaje sprawdzić go teraz z innym K-S2 - to wykluczy czy feler dotyczy wyłącznie Twojego korpusu czy to przypadłość serii. Brałbym przy okazji sprzęt jadąc do jakiegoś miasta gdzie będą mieli K-S2.
Na wszelki wypadek sprawdź też czy wszystkie styki w korpusie są na równym poziomie.

Skocz do: