misiek4300  Dołączył: 26 Maj 2015
Zakup Asahi SMC Pentax-M 3.5/28mm
Dzień dobry
Po przeczytaniu wielu tematów z już naszego forum zakupiłem do swojego k-xa obiektyw SMC-a 50mm f1.7.
Jestem z niego zadowolony, więc przyszedł czas na kolejny obiektyw, tym razem o szerszym koncie, celuje w 28mm.
Przeglądając znany portal aukcyjny natrafiłem na aukcję dość polecanego obiektywu:
http://allegro.pl/asahi-s...5252121592.html
proszę o podpowiedź, czy warto oraz czy: "początek separacji na tylniej soczewce" oznacza, że szkło powoli kończy swój żywot?

Pozdrawiam
Rafał

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
misiek4300 napisał/a:
"początek separacji na tylniej soczewce" oznacza, że szkło powoli kończy swój żywot
Owszem. Soczewki się rozklejają. Poza tym po co Ci do cyfry to szkło ? 28 mm i prawie 3,5 masz w kicie 18-55. W gratisie jeszcze A i AF.

Różnica w jakości/wyglądzie zdjęć miedzy kitem, a smc-a 50mm f 1.7 jest nawet dla mnie - amatora widoczna.
Czy obiektyw SMC Pentax-M 3.5/28mm jest tylko nieznacznie lepszym obiektywem od kitowego?

Jakby był sprawny, to byłby lepszy znacznie, ale z rozklejoną soczewką ?

Czyli rozumiem, że zakup tego konkretnie egzemplarza nie ma sensu, ale już tego modelu w bardzo dobrym stanie - tak?

Tak, chociaż wcale nie jestem pewien, czy ten sens jest znaczny. Wolałbym poszukać 28/2,8 A, F, lub FA.

Ok, dziękuję bardzo za odpowiedź i chyba faktycznie będę szukał czegoś z co najmniej A.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Hola, hola co to za herezje?

Pentax 28mm F2,8 w serii M występował w dwóch wersjach optycznych, druga wersja jest zgodna z późniejszą serią A i F, bez względu jednak na to z której serii pochodzi jest to gorszy optycznie obiektyw niż Pentax-M 28mm F3,5 choć wersja późniejsza już dość nieznacznie.
Pentax-FA 28mm F2,8 to zupełnie inna konstrukcja niż seria M, A i F i nic lepszego nie oferuje, mało jest gorsza niż poprzednicy.
Pentaxowa 28mm F3,5 to jedna z lepszych 28 jakie były dostępne, ostrością dorównuje jej Vivitar 28mm F2,8 produkcji Kominy ale daje chłodniejsze barwy.

Pentax-M 28mm F3,5 nie miał żadnych klejonych soczewek więc o żadnej separacji czy rozklejających się soczewkach nie może być mowy - jak cena dobra to kupować + 50 za czyszczenie i szkiełko jak znalazł.

wojtekk  Dołączył: 17 Lip 2006
A dodać warto, że ten Pentax 28mm 3.5 SMC-M to najlepsza 28mm jaką miałem. A miałem już prawie wszystko poza wariacjami Leiki. Szatan. Jeśli znajdzie się w dobrym stanie, to brać w ciemno. Jedyne dwa obiektywy 28mm które moim zdaniem przebijają to coś to ricohowy wynalazek na GR i 28mm f:2 od Pentaxa. Ale jeden i drugi kosztuje kupę kasy ;) Hint: używałem na fimie. Nie wiem, jak se da radę na cyfrze.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
wojtekk, 28 do Contaxa G też jest całlkiem miły.

Czyli Panowie, niska cena tego obiektywu wynika najprawdopodobniej z brudu na soczewce?
Sprzedawca ma w ofercie sporo obiektywów, w tym identyczny model, blisko 2 razy droższy.
Trochę podejrzane...

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Miałem M 2,8 i mam 3,5 oba fajne na kliszę, na cyfrę nie daje lepszego efektu jak DA 18-55 WR. W wizjerze MX okno nie do zapomnienia :-D

Skocz do: