Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
SSD pogryzł się z HDD?
Hej,

w moim domowy pececie, ok. 2 tyg. temu podczas automatycznej instalacji patcha win7 pojawił się nagle blue screen, systemu nie udało się niestety uratować, musiałem zrobić reinstalację systemu operacyjnego. Korzystajac z okazji kupiłem SSD Samsunga, stary dysk WD 1T podpiąłem jako magazyn danych (zdjecia, dukumenty, rzadziej używane programy itp). Radość moja z nowej konfiguracji trwala ok. 3 dni, po czym system stracił ochotę na współpracę. Obecnie wygląda to tak – włączam peceta, wyświetla sie napis "trwa uruchamianie systemu windows", ładnie animuje się logo i nic dalej się nie dzieje. Czasem udaje się mu „wstać”, ale to po lekko 2-3 minutach, ale wtedy i tak HDD nie jest widoczny. Gdy odepnę HDD, to komputer na samym SSD chodzi jak burza. Podpinam inny, stary HDD i też chodzi jak burza. Pomyślałem więc, że może coś nie tak jest z tym WD 1T, ale dysk podpięty do innego komputera pracuje bez najmniejszych problemów. Ewidentnie z jakiegoś powodu nagle zaczął sie gryźć z SSD.

Macie jakąś koncepcję co może być przyczyną problemów?

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Paffcio, a jak masz ustawioną zworkę na dysku HDD ? Pan czy Sługa czy Wybór Kablowy czy inne Auto ? ;-)

berpa  Dołączył: 01 Lis 2010
Może trzeba pogrzebać w BIOSie? Wcześniej ustawiło ci wszystko optymalnie do jednego dysku i może tak zostało?

Zworka chyba jest na AUTO, ale muszę to jeszcze sprawdzić w domu. Tak czy siak, z innym kompem, gdzie już są 2 inne dyski wszystko działa.

W BIOSie wszystko jest OK.

Wrócę z pracy, to pobawię się jeszcze zworkami, bo może faktycznie tu jest problem, tylko dlaczego to działało kilka dni i nagle przestało?

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Paffcio napisał/a:
tylko dlaczego to działało kilka dni i nagle przestało?
Windows? :evilsmile: ustaw jako slave HDD i zobacz co na to system. btw. rozumiem że na dysku nie masz juz plików Windowsa (hdd) ?

Dlaczego wszyscy uważają Windowsy za zło? :mrgreen: :evilsmile:

Plików windowsowych już tam nie ma, dysk był formatowany.

[ Dodano: 2015-05-28, 20:17 ]
Ja głupi... przecież zworki ustawiało się dla dysków IDE, dla SATA nic się nie ustawia...

1. No więc zworek nie ma żadnych.
2. Plików windowsowych nie ma żadnych.
3. Na SSD świeża instalka win7.
4. HDD nie chce działać. Z innym kompem jako 2 czy 3 dysk działa. Z tym kompem z SSD inny dysk też działa. Magia???

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Paffcio napisał/a:
Magia?

Albo zepsuty kabelek SATA.

Enzo napisał/a:
Albo zepsuty kabelek SATA.

teoria zweryfikowna negatywnie dobrych kilka dni temu :-)

Skocz do: