aron  Dołączył: 16 Sie 2008
Dlaczego kupujemy urządzenia mobilne?
Hej, chciałbym Was poprosić o małą przysługę :-)

Prowadzę badanie, którego celem jest określenie jakie czynniki wpływają na nasze decyzje o zakupie urządzeń mobilnych.

Chodzi o wypełnienie ankiety. Ma ona tylko dwa krótkie pytania otwarte, a resztę pytań można wypełnić nie odrywając ręki od myszki ;-) zajmuje to kilka chwil. Będę wdzięczny za każdy wypełniony formularz.

Jeśli kogoś zainteresuje jak ukształtowały się odpowiedzi pozostałych respondentów, to po przesłaniu kwestionariusza znajdzie link do podsumowania wyników.

Ankieta - https://goo.gl/forms/PlkMD27I9D

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Najbardziej urzekła mnie opcja :mrgreen:

4. Na co ostatnim razem zwracał/-a Pan/Pani uwagę podczas zakupu urządzenia mobilnego?
( ) Podziw, jaki dany model wzbudzi u innych

A przy
14. Co jaki czas przeciętnie wymienia Pan/Pani posiadany telefon / smartfon / tablet?
Zabrakło mi "powyżej 5 lat" ;-) Z resztą, odpowiedzi pokazują, że górna półka została za mało podzielona.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Cytat
Zabrakło mi "powyżej 5 lat"
Po tym czasie definicja " urządzenia mobilnego" ulega przedawnieniu i jest pisana od nowa :evilsmile:

Sacrebleu! W takim razie w tym roku na PPD zamiast Nikona trzeba będzie wrzucić HTC ;-)

Marooned napisał/a:
A przy
14. Co jaki czas przeciętnie wymienia Pan/Pani posiadany telefon / smartfon / tablet?
Zabrakło mi "powyżej 5 lat"

Można zatem założyć, że jesteś koszmarem producentów ;-) Ktoś w końcu musi kupić te wszystkie rzeczy, które oni wytworzą ;-)

Ci, co zaznaczyli w ankiecie, że są modni, a sprzęt kupują by wzbudzić podziw ;-)

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Od niedawna mam nowiuśką Nokię E51. Wzbudzam nią podziw i rwę laski tuzinami na dzielni.

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Wyszło że jestem mało reprezentatywny :->

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Re: Dlaczego kupujemy urządzenia mobilne?
aron napisał/a:
Będę wdzięczny za każdy wypełniony formularz.
Formularz wypełniony, to nie było trudne. :-)

White napisał/a:
Od niedawna mam nowiuśką Nokię E51. Wzbudzam nią podziw i rwę laski tuzinami na dzielni.
Te laski to tak łatwo zadowolić?! :mrgreen:

Przyczynić się do wyprodukowania następnego magistra w naszym kraju to niemała zasługa ;-)

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Co roku dostaję nowy telefon od operatora, choć nie odczuwam najmniejszej potrzeby zmiany. Przychodzi mail, mam do wyboru kilka modeli, wybieram jeden, który zainteresuje mnie opisem, kolorem, albo dziwna nazwą i za kilka dni kurier go przywozi. 'Stary' aparat, z reguły wciąż w idealnym stanie trafia do kogoś z rodziny albo znajomych, albo do charity shop bo wraz z otrzymaniem nowego dostaję kod na zdjęcie sim-locka ze starego. Gdyby nie ta procedura związana z faktem, że jestem u tego samego operatora już 12 lat i mam odpowiedni plan, zmieniałbym telefony prawdopodobnie wraz z ich technologiczną smiercią lub znaczna uciążliwością w użytkowaniu...
Ponieważ nie znalzłem odpowiednuch opcji w ankiecie, dostosowanych do tak beznadziejnego i niszowgo klienta jak ja, nie skończyłem jej wypełniania, za co serdecznie przepraszam :-)

Apas, z racji, że ostatnio mój operator nie oferuje już przedłużenia umowy bez telefonu (?!), robię podobnie jak Ty z drobną różnicą. Stary zostaje w kieszeni, nowy leci na aukcję ;-)
Zmienię jak pojawi się na rynku nowy android z pełną fizyczną klawiaturą ;]

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Marooned napisał/a:
Apas, z racji, że ostatnio mój operator nie oferuje już przedłużenia umowy bez telefonu (?!)[...]
... a umowy z aparatem są mniej korzystne dla klienta... zastanawiam się, czy za parę miesięcy nie zrezygnować ze wspaniałej i drogiej oferty przedłużenia abonamentu na rzecz taniego i bezumowowego prepaida. Zwlaszcza, że i tak nie będą mieli aparatu, który może mnie zainteresować, a jeśli jakimś cudem będzie, to drożej niż nówka na wolnym rynku (nawet na raty z odsetkami wyjdzie taniej).

To prawda co piszesz. Obecnie "kupili" mnie bezpłatnymi wiadomościami i rozmowami w roamingu, a tego prepaidy chyba jeszcze nie mają. Ale sytuacja jest dynamiczna jak prognoza pogody na PPD.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Cytat
Zmienię jak pojawi się na rynku nowy android z pełną fizyczną klawiaturą ;]

marzyciel :roll:

niestety skończyły się czasy, że telefon w abonamencie jest tańszy niż z wolnego rynku, różnicę po prostu "spłaca" klient w "ratach" doliczonych do abonamentu (to samo z telefonem 99 zł bez 59 zł ;-) )

a najczęstszą przyczyną wymiany na nowy jest po prostu upadek (co drugi nastolatek ma ekran "Spider-Man" edition) albo poddanie się baterii którą trzeba ładować codziennie, a w coraz większej rzeszy fonów jest niewymienna bez narzędzi, znajomości położenia ukrytych śrub i precyzyjnej ręki :-/

arQ napisał/a:
poddanie się baterii którą trzeba ładować codziennie
Ja mam wymienną, ale fakt, że mam stacjonarną komórkę. Praktycznie bez przerwy na kablu podpięta dzień i noc co by w razie wyjścia nie padła zanim nie wyjdę z klatki.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
tref napisał/a:
na rzecz taniego i bezumowowego prepaida.

Akurat wg mojej analizy prepaidy są bardzo drogie.
Na tę chwilę mam 3 numery w NJU (abonament z 1 miesięcznym wypowiedzeniem - minimalna stawka miesięczna 9zł, a max to 29zł, jeden z numerów jest w ramach limitu drugiego i na nim max to 9zł.), pojawiają się równie konkurencyjne oferty, warto poszperać.

A telefon żona jaki chciała kupiłem w saturnie.
A ja od ładnych paru lat katuję SonyEricsson ELM, na pierwszej i oryginalnej baterii kilka dni wytrzymuje.
I nawet zdjęcia robi :evilsmile:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
dybon napisał/a:
Akurat wg mojej analizy prepaidy są bardzo drogie.

To zależy od konkretnej sytuacji. U mnie większość rodziny oraz wszystkie firmowe są w plusie a do plusa mam darmowe rozmowy.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Ja nie muszę się zastanawiać na jaki nr dzwonię - specjalne mamy po-blokowane, teściową też wciągnąłem - gada ile chce i z kim chce, miesięcznie płaci jakieś 20 zł z SMS-sami,

Fenol  Dołączył: 31 Sie 2010
Jestem w tej samej sieci co dybon i też nie narzekam. Płacę 39 zł ale nie ograniczam się niczym - rozmowy, smsy, mmsy i internet ;-) i spokój. Jak miałem wcześniej prepaida to prawie nie korzystałem z niczego (jedynie darmowy numer i darmowe smsy w sieci katowałem do upadłego), bo się ograniczałem, a i tak nie raz wychodziło mi miesięcznie więcej jak te 39 zł :roll:

Skocz do: