Motyl  Dołączył: 05 Paź 2010
Alarm do domu
Witam

Mam pytanie, przerabiał z Was ktoś może temat alarmu w domu, który jest w trakcie wykańczania?

Właśnie buduję dom, na wiosnę przyszłego roku będę go zamykał i w związku z częstymi włamaniami na budowy w mojej okolicy, myślę aby zamontować alarm.

Alarm powinien działać najlepiej bezprzewodowo, miał b. głośną syrenę, i być zamontowany w oknach, drzwiach + czujki ruchu.
Jaki jest koszt, i czy możecie polecić jakiś model

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Motyl, a nie lepiej zwrócić się do jaiejś firmy "ochroniarskiej". W mojej okolicy to oni sami instalują alarmy i dbają o ich właściwe funkcjonowanie. Wiem od znajomych, że miesięczny abonamen to ok. 50 zł. Zazwyczaj są to alarmy bezprzewodowe z powiadamianiem centrum monitoringu (patrol na miejscu w kilka minut). Pzdr.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Jak wyżej. Na wyjącą syrenę nikt Ci raczej nie zareaguje.
(Hint: Słyszałeś kiedyś wyjącą syrenę? Pobiegłeś interweniować?)

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
"Wyjąca syrena" ma raczej odstraszyć włamywacza. Kiedyś przy montażu systemu włączył nam się poczwórny sygnalizator piezoelektryczny. 2h później nadal słyszałem wibracje w głowie. Jeśli włamywacz nie jest głuchy, to długo nie zabawi ;-)

Czujki bezprzewodowe to ostateczność. Póki budujesz, sugeruję jednak przewodowy. Nie będziesz co jakiś czas latał z drabiną z nowymi bateriami.

Generalnie jak chcesz samą syrenę, to sobie kup zestaw w Biedronce. Sensowny system to jednak podłączenie do firmy ochroniarskiej i monitoring. Sąsiad z giwerą mało pewny. Masz liczyć na ochroniarzy, którzy driftem przybędą z odsieczą.

Pytasz nas o koszt i model nie dając żadnej wiedzy o lokalu. Inny jest koszt w mieszkaniu 2 pokojowym, inny w domku 50m^2 a inny w domku 200m^2. Zamawiasz instalatora, który robi wycenę. Wtedy masz sensowną odpowiedź.
Co ciekawe, gdańska firma Satel stoi bardzo wysoko w branży, więc można przy okazji wesprzeć rodzimy biznes.

python28  Dołączył: 09 Lis 2009
Instalowałem w domu alarm firmy Satel model Integra bardzo duże możliwości rozbudowy możliwe jest programowanie za pomocą komputera, trudno tutaj opisywać wszystkie funkcje tego alarmu może on służyć również jako sterownik inteligentnego domu. Jeżeli szukasz czegoś co można rozbudować to polecam poczytaj w internecie jest sporo informacji na jego temat.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Szwagier w zeszłym roku instalował (tzn płacił za instalację) alarmu w domku letniskowym. Bez ochrony, z powiadomieniem i sterowaniem przez telefon. Z tym, że my mamy we wsi znajomych, oni też dostają powiadomienie i mogą sprawdzić co się dzieje. Nie pamiętam jaka to firma była, dość prosta instalacja, ale robią też większe i skomplikowane. Mogę podpytać.

Motyl  Dołączył: 05 Paź 2010
Arti, Byłbym wdzięczny :-B

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Motyl, szwagier zeznal, że to było http://www.alarmservice.com.pl/ .
Wprawdzie dość daleko, no ale może coś pomogą?

Zbyszek  Dołączył: 19 Paź 2006
Czujki kontaktronowe możesz zastosować do okien/drzwi. Drewniana stolarka pozwala je ładnie ukryć. Z tworzywa zależnie od profilu. Są takie gdzie można schować tak że po zamknięciu okna nic nie widać. Nie ze wszystkimi profilami to jest możliwe. Przy drzwiach stalowych kontaktron raczej widoczny na zewnątrz. Profile aluminiowe pozwalają schować tak że nic nie widać na zewnątrz. Na drzwi od zaplecza/tarasu można dać dodatkowo czujkę wibracyjną, działa już przy próbie sforsowania. Złodziej jeszcze nie wlazł a już wyje, brak komfortu psychicznego :) Musiałby być wyjątkowy twardziej żeby czekać aż przyjadą z ochrony. Kontaktrony w oknach przypominają jeszcze że jakieś okno masz otwarte, przy cz.ruchu zdecydowanie należy je zamykać. W bezprzewodówkę się raczej nie wpuszczaj, tym bardziej że możesz położyć kable przed tynkowaniem. Raczej nie rób tego panem elektrykiem, oni często dają centralę przy drzwiach lub w garażu. Dobre miejsce na skrzynkę z bezpiecznikami, najgorsze możliwe na centralę alarmową. Zakładaj najlepiej Integrę64 Satela, nie bierz 32. Jak duża chałupa to i 128 ma co robić. Są funkcje automatyki and i or, na bazie tego można już trochę wymodzić. Jak sypialnie na piętrze pomyśl o sterowaniu alarmem na parterze na noc. Dla wygodnych sterowanie w garażu, zależnie od układu pomieszczeń.

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Jak można to się podepnę. Zastanawiam się nad jakimś alarmem do piwnicy w bloku, w której to mam zamiar trzymać rower (tak tak wiem, w piwnicy roweru się nie trzyma, ale spakować RARem też się nie da - próbowałem).

W odróżnieniu od wszystkich piwnic, w naszej sa raczej solidne drzwi z litego drewna (a nie obite pilśnią sztachety). Założyłem w miarę solidną zasuwę, dobra kłódkę, wzmocniłem futrynę tam gdzie zahacza się boleć zasuwy. Mam plan wpuścić w podłogę solidny pręt z oczkiem i do niego przykuwać rower.

I pomyślałem też o jakimś gadgecie elektronicznym. Alarmy za 30 mocowane na futrynę można pod butem rozgnieść. Może coś z czujnikiem przy drzwiach i panelem gdzieś głębiej schowanym? W ogóle się na tym nie znam.

Może to wszystko tylko wynik naiwnego myślenia jeszcze z Niemiec, że w piwnicy się trzyma nie tylko słoiki.

Doradźcie! (Rower w mieszkaniu odpada)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
ggdh napisał/a:
Założyłem w miarę solidną zasuwę, dobra kłódkę

W mojej części piwnicy wszystkie takie poprzecinali. Brat ma w mieszkaniu w jednym z pokoi wieszaki na rowery.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
ggdh napisał/a:
tak tak wiem, w piwnicy roweru się nie trzyma, ale spakować RARem też się nie da - próbowałem
Cholera, mam podobny problem. Trzymamy rowery w piwnicy - cztery sztuki pospinane razem U-lockami. Bez porżnięcia U-locków ta kupa żelastwa nawet przez drzwi komórki nie przejdzie (że nie wspomnę potem o schodach). Mam nadzieję, że na przygodnych opędzlowaczy piwnic to wystarczy.

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
PiotrR napisał/a:
Trzymamy rowery w piwnicy - cztery sztuki pospinane razem U-lockami.

Nie będą mogli zabrać to poniszczą po złości.. :evil:

Podstawa to dobre drzwi,
dwa arkusze blachy 1,5 - 2mm na dobrym ceowniku,
ościeżnica z kątownika lub ceownika wspawana na prętach,
zawiasy chowane do wewnątrz i dwa sensowne zamki.

Dobry ślusarz zrobi takie drzwi za 1000-1400zł,
to mniej niż przyzwoity rower - moim zdaniem warto..

Co do alarmu, to ja bym szukał z powiadomieniem sms, ale nie polecę konkretnego, bo nie mam doświadczenia ;-)

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Drzwi są, jako jedyne, zamykane do środka. Zawiasy też są w środku zabezpieczone przed zdjęciem drzwi.

Trzymanie rowerów w mieszkaniu odpada i nie ma tutaj żadnej dyskusji. Swój dobry rower trzymam u Teściów, a w piwnicy będzie mój Trek 4500 i miejski żony.

Zbyszek  Dołączył: 19 Paź 2006
W miarę sympatyczna jest MICRA Satela. Powiadamianie SMS, można podpiąć czujki przewodowe lub bezprzewodowe. Do rygla wystarczy, chociaż całkiem tanio nie wyjdzie. W kpl zasilacz (bez transformatora) miejsce na akumulator. (raczej nie należny brać innej opcji pod uwagę tj. bez aku.) Wada, bez komputra nie podchodzić, brak klasycznej klawiatury. Sterowanie CLIP-em i chyba SMS. Wejść na stronę Satela, poczytać. Można trochę taniej ale wymaga czasu i oddzielnego zasilacza, kwestia co się komu poniewiera w szufladzie. Ważna jest propagacja sieci GSM w miejscu instalcji, w piwnicy może być rożnie. Jeżeli architektura pozwala i są jakieś kanały kablowe (dostępne) to może lepiej przeciągnąć jeden kabel do mieszkania i tam to już można sporo powymyślać. Warunek jesteśmy w domu, pytanie co w czasie kiedy brak domowników a rowery w piwnicy ? Podstawa to solidne drzwi.
PS. ja swój trzymam w mieszkaniu :)

Skocz do: