Bubsztyk  Dołączył: 07 Sty 2014
K5 Problem
Witam, kilka dni temu mój K5 zaczął się dziwnie zachowywać. Zaczęło się od tego:
1. autofokus ustawiony mam na AF.S, pkt ostrości na SEL i zawsze strzałkami wybierałem sobie pkt w który ma ostrzyć. a teraz strzałki zachowują się jak normalne przyciski, tak jak by nie było ustawione SEL tylko inna opcja
2. Podczas gdy mam włączony LV przy wciśnięciu spustu migawki do połowy aparat nie ustawia ostrości a LV się wyłącza,
3. Wciśnięcie do połowy spustu migawki nie zawsze skutkuje ustawieniem ostrość na wizjerze, 4. czasami wciśnięcie spustu migawki do końca w ogóle nie chce wyzwolić migawki, po wciśnięciu nic się nie dzieje.

Co to może być, czy mam się szykować na serwis?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Przytrzymaj około sekundy OK, aż mrugnie (chyba centralny) wskaźnik ustawiania ostrości ;-) .

Zadziałało ale na chwilę, po chwili problem wraca, raz po zrobieniu zdjęcia, innym razem po wciśnięciu do połowy spustu migawki.
Problem z wyłączaniem się LV w trakcie ustawiania ostrości jest ciągle.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Resetowałeś ustawienia do domyślnych ?

Jeszcze nie, ale za raz to zrobię.

edycja:

Zrobiłem reset nic się nie zmieniło. Ale zauważyłem teraz że podczas zmiany ogniskowej (obiektyw tamron 17-50 f2,8) na wyświetlaczu zmienia mi się AF.S na MF, tak jak by coś ze stykami było i body by nie poznawało że obiektyw jest z AF tylko manualny

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Bubsztyk, a z innym obiektywem?

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Jest bez gripa?

Podobny objaw miałem w K20, grip się zbuntował.

Mam nieoryginalny grip i był ostatnio podpięty (jest lepszy chwyt dzięki niemu). Po odłączeniu gripa problem pozostaje.

Niestety nie mam innego obiektywu z AF pod ręką, mam tylko Pentax - A 50 1,7 jeszcze.

[ Dodano: 2015-06-06, 08:57 ]
Wczoraj, dzięki uprzejmości użytkownika Mr.ra66it przestrzeliłem swoją puszkę kilkoma Ltd. i było wszystko OK, a mój Tamron wykazywał takie problemy jak u mnie na puszce kolegi, więc już jasne jest że to wina obiektywu. Jak będę wiedział coś więcej o problemie to napiszę.
Dziękuję za podpowiedzi.

Dla kolegi Mr.ra66it :-B i jeszcze raz dzięki.

Skocz do: