LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Gwiazdor napisał/a:
Sam system jest kilka lat do przodu w stosunku do Androida jeśli chodzi o UI.
Windows Mobile to ten system w którym przez długi czas była jedna głośność do multimediów i do dzwonka telefonu?

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Możliwe, ale ja piszę o Windows Phone. :-P
Windows Mobile jest tragiczny jeśli chodzi o używanie palcem.

barmiska  Dołączył: 27 Sie 2014
Jak dla mnie to Blackberry z pełną klawiaturą jako wół roboczy (maile, telefon, kontakty, terminarz, więcej maili, więcej pisania...), Android do rozrywki i geekowania ;-) (testy aplikacji, ustawień, loaderów, wersji, NFC, co się da...), Windows Phone do używania (telefon, przeglądarka, kilka aplikacji).
iOS? do... sam nie wiem, ale nie używałem zbyt długo.

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
PiotrR, u mnie na Lumii Office jest gratis dożywotnio i dostaje wszystkie aktualizacje.

Dodatkowo na rok dostaje sie gratis pełny Office 365 Personal na komputer i tablet i 1 TB miejsca w OneDrive.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Czyli na słuchawkę by był dożywotnio, a jeden rok to jest w promocji na inne urządzenia? To już ciekawiej. Chyba że to zależy od modelu.
Nie żeby mi office w telefonie był mi tak strasznie potrzebny. Przydaje się, ale na tyle rzadko, że 30 na miesiąc bym nie dał.

Ale wiesz, że ten Office w telefonie jest dużoskromniejszy, niż na PC ? Najlepiej iść do jakiegoś marketu elektronicznego i solidnie wszystko obadać.

Spodziewam się, że to nie to samo.
Co do obadania, to niestety, ale obadać to ja bym musiał ze swoimi plikami. Może kiedyś obadam u jakiegoś znajomego.

A co za problem zabrać kartę do sklepu albo zalogować się w swojej chmurze?

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Pewnie dzisiaj naładuję swojego 5" smarkfona, bo pokazuje już 19% baterii. Wytrzymał tylko 7 i pół dnia od ostatniego ładowania, do ośmiu pewnie jeszcze najwyżej by dociągnął. ;-)

Jestem kompletnie niereprezentatywny do takich doświadczeń, bo z internetu korzystam na komputerze, filmy oglądam na Tv a zdjęcia robię aparatem. Oczywiście smarkfonem też korzystam czasem z tych funkcji, ale po co się męczyć, skoro są bardziej odpowiednie multimedia do takich celów.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Po co ci 5" smartfon?

Do dzwonienia i smsowania są dużo bardziej odpowiednie "multimedia" (sam to tak nazwałeś, choć ja mogę się domyślać że chodzi ci o urządzenie)

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
opiszon napisał/a:
Po co ci 5" smartfon?
Przede wszystkim do kontaktu, ale czasem trzeba w terenie znaleźć informację w internecie, skorzystać z nawigacji, notatek, zrobić zdjęcie dokumentacyjne a w poczekalni umilić czas muzyką lub jakąś gierką. Nie korzystam non-stop z funkcji jakie smartfon oferuje, ale nawet zwykłe dzwonienie i smsowanie jest w nim bardziej przyjazne niż w klawiszowcu z 2" wyświetlaczem. Jeśli ze smartfona z niezaśmieconym systemem, korzysta się umiarkowanie, to nie ma potrzeby ładować go rano i wieczorem.

janek_wu napisał/a:
Jeśli ze smartfona z niezaśmieconym systemem, korzysta się umiarkowanie, to nie ma potrzeby ładować go rano i wieczorem.
co oznacza korzystanie umiarkowane?

idea smartfona dla mnie jest taka, że jesteś zsynchronizowany ze swoimi usługami - co wymusza podłączenie do sieci, które drenuje baterię tak mocno, że nawet jak nie korzystasz z telefonu, to i tak warto go naładować przez noc, żeby ci w połowie następnego dnia nie padł

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
janek_wu czy możesz napisać jako to smartfone?

Opiszonie, a dla mnie na ten przykład idea jest taka, że mam urządzenie, które przede wszystkim jest telefonem, ale dzięki temu, że mam je w kieszeni, to będąc poza domem czy w podróży, mam dostęp do internetu, poczty, swojej chmury, map, itp. Rozumiem, że skoro nie korzystam z tego non-stop, to smartfon jest nie dla mnie. Ale w takim razie co może mi go zastąpić?

to nie chodzi o to, że nie jest dla Ciebie

janek_wu zaczął od tego, że do tych rzeczy są inne urządzenia, teraz zmienił ton wypowiedzi jednak na taki, że używa jak potrzebuje - tyle że robi to rzadko

ale takie używanie, nie jest reprezentatywne

ja swojego SGS4 odpinam od ładowania rano o 6 i wieczorem muszę go "kablować" spowrotem

gdybym go używał jak telefonu, to może pożyłby ze 2 dni dłużej, bo w tygodniowe wyniki nie wierzę - nie z tymi bebechami

ale ja się na to nie zżymam - laptop trzyma jeszcze krócej bez podłączenia do gniazdka

Zgoda, ale nie jestem przekonany, że takie używanie nie jest reprezentatywne. Nawet byłbym skłonny powiedzieć, że jest. Tylko że tego typu użytkownicy są niedoreprezentowani w dyskusjach o smartfonach w sieci czy w realu (a nawet w lidlu i biedronce), bo nie są zafascynowani smartfonami, nie porównują wydajności, wytrzymałości baterii, jakości i czułości ekranu i o tym nie dyskutują, nie dzielą się spostrzeżeniami itp. Stąd wrażenie, że są w mniejszości.

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
PiotrR napisał/a:
Stąd wrażenie, że są w mniejszości.

O właśnie, to też ciekawa rzecz.
Już to trochę przechodzi (za sprawa zmodyfikowanych ofert u operatorów) ale ile jest ludzi, którzy kupują takiego smartfona, bo jest na czasie a później czym prędzej szukają pomocy, żeby im ktoś wyłączył w nim internet bo im pieniądze zjada?
Przecież ilu jest ludzi ze smartfonami, które kupują bo teraz wszyscy tylko takie mają a jednocześnie są dalecy od podniecania i dyskusji o nich. Że o "ogarnieciu" ich nie wspomnę.

Jednak ci, zabierający głos na branżowcyh forach to właśnie mniejszość.

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Generic napisał/a:
ile jest ludzi, którzy kupują takiego smartfona, bo jest na czasie a później czym prędzej szukają pomocy, żeby im ktoś wyłączył w nim internet bo im pieniądze zjada?
O to to!
Dzwoni operator, że kończy się umowa i przedłużą wraz z super błyszczącym Sumjangiem NexGen 40000 Pro.
Parę dni później przybywa kurier, Kowalski otwiera pudełko i dzwoni po wnuka by mu wszystko poustawiał. Na pytanie dlaczego nie odpisuje na SMSy mówi, że coś dzwoniło, ale nie wie jak to odczytać i woli zadzwonić ze stacjonarnego.

Takich ludzi nie usłyszymy w wątkach jak ten. Ankiet z pierwszego posta też nie wypełnią.

Nie no, tak skrajnych przypadków nie miałem na myśli. Raczej ludzi, którzy umieją obsłużyć smartfona i obsługują, kiedy mają potrzebę, ale nie mają potrzeby non-stop i testować na wszystkie strony. Coś jak kierowca, który ma samochód, umie go prowadzić, jeździ nim, ale nie ma pojęcia, jakie ma zawieszenie tylnej osi ani jak to wpływa na zachowanie samochodu na drodze. Też takich nie widać w dyskusjach na stronach moto.

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Taki przecież teraz jest trend, żeby nie wiedzieć co i jak działa, byle używać i kupować nowe.
Samochody to dobry przykład o-)

Skocz do: