Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
To coś jak ja. Auto ma jeździć. Ktoś mnie chyba nawet na PPD pytał ile ma koni (co nie jest jakąś wyrafinowaną wiedzą) to nie znałem odpowiedzi.

Dlatego często w takich ankietach jedno z pierwszych pytań to jak się ankietowany czuje w danej dziedzinie. Bo fakt, że nie ma sensu porównywać wspomnianego Kowalskiego do 13 latka, mistrza Need For Speed na tablecie, który zmienia sprzęt by mieć 3fps więcej.

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Żaba napisał/a:
janek_wu czy możesz napisać jako to smartfone?
Xiaomi Mi3 na stockowym romie MIUI-Polska. To że telefon nawet przy minimalnym wykorzystaniu wytrzymuje tydzień, to pewnie zasługa nieprzeładowanego zbędnymi dodatkami ROMu. Note 3 mojej żony, w nocy gdy ma wyłączone wi-fi i dane komórkowe potrafi zjeść ze 30% baterii. Trzeba by mu jakiegoś customa zaaplikować, ale po pierwsze gwarancja i problemy z knox-em, a po drugi żona przyzwycziła się codziennie przed snem podpinać telefon do ładowarki. :-)
opiszon napisał/a:
idea smartfona dla mnie jest taka, że jesteś zsynchronizowany ze swoimi usługami
Mnie natomiast permanentne zsynchronizowanie z gugielem, fejzbukiem i chmurą doprowadziło by do furii. To ciągłe sięganie po telefon, bo przyszedł jakiś spam do skrzynki, ktoś na fejsie zamiesćił jakiś bzdurny obrazek albo kliknął Lubię to! jest nie dla mnie. Dostęp do komputera mam co namniej 10 godz. na dobę, gdy ktoś ma pilną sprawę może się telefonicznie skontaktować bez problemu, nie odczuwam potrzeby być przywiązanym na sznurku do słuchawki.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jak już tak porównywać do samochodów...
Ciągle czytam, że inni kierowcy tankują co tydzień, dwa. Mój tyle nie pali bo ja jeżdże w niedzielę do kościoła tylko i dzięki temu mogę tankować co dwa miesiące. W sumie to taniej by mi wyszło jeżdżenie taksówką ale od czasu do czasu lubię się też przejechać marketu budowlanego i dlatego mam dostawczaka.
Bez sensu? No niby tak, ale też pokazuje, że porównanie dwóch zupełnie nie podobnych rzeczy nie ma sensu. Mój smarfon potrafił rozładowywać się po 8 godzinach, z tym że większość z tych 8h grałem w jakąś dobrze męczącą procesor gierkę. I czy to znaczy, że to wszystkie smartfony tyle trzymają, albo że to normalne używanie? Nie.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
janek_wu napisał/a:
Note 3 mojej żony, w nocy gdy ma wyłączone wi-fi i dane komórkowe potrafi zjeść ze 30% baterii.

Mój myPhone NEXT w takich warunkach zjada 2 do 4%.

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Mój z 80% i?
W tych wszystkich porównaniach brakuje też informacji o baterii, jej pojemności, żywotności, prądzie samorozładowania i 17 innych czynnikach. Super oszczędna słuchawka z wyczesanym ROMem może działać krócej niż energożerny potwór na wypasionej baterii. Nadal brak konkluzji ;-)

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Arti, ale ja nie porównywałem smartfonów do samochodów tylko użytkowników jednych i drugich. Zwracałem uwagę na to, że użytkownicy udzielający się na mniej lub bardziej specjalistycznych forach niekoniecznie są użytkownikami typowymi. I to dotyczy tak samo smartfonów, jak i samochodów, rowerów, nart, czy czegokolwiek, co ma użytkownika masowego.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
ale to działa w dwie strony

mój ponad 60-letni ojciec nie udziela się na żadnym forum i wychodzi na to że używa smartfonów zylion razy bardziej intensywnie od wielu wypowiadających się w tym wątku :-P (a zrozumiałem z tego co piszesz, że użytkownicy forów specjalistycznych nie są reprezentatywni bo są sprzętowymi freakami)

pamiętaj - to nie jest forum o smartfonach tylko o aparatach ;-)

jakbyśmy nie zaklinali rzeczywistości, to odsetek osób które nie korzystają ze smartfonowości smartfonów jakiś wielki nie jest - spędzam codziennie trochę czasu w komunikacji miejskiej to widzę;
no ale użytkownicy komunikacji miejskiej w Poznaniu też mogą nie być reprezentatywni...
... bo w końcu to duże miasto itd, niestety moje obserwacje facebookowe (znajomi z rodzinnej miejscowości < 10tys mieszkańców) mówią co innego - zdjęcia ze smartfonów na fejsa wrzucają wszyscy, rozrzut wiekowy 0-80 ;-)

Hej, ale to nie ja wspominałem o tych, którzy smartfonowych dóbr nie używają wcale. To, że ktoś wrzuca zdjęcia na fb, nie znaczy, że ma smartfon non-stop do wszystkiego zalogowany i na bieżąco synchronizuje. Poza tym nie przesadzaj, że wszyscy wrzucają. Ja tam mam trochę znajomych, którzy konta na fb w ogóle nie mają, to myślę, że wśród Twoich też się tacy znajdą. Nie zapominaj o nich tylko dlatego, że nie używają fb.

Oczywiście że tacy są.
Ale jest ich na tyle mało że nie są w stanie zmienić "mojej" statystyki

A wracając do tematu żywotności na baterii, to u mnie jest tak, że odkąd mam telefon, który trzeba ładować co drugi dzień lub częściej, o wiele rzadziej zdarza mi się, że mi się niespodziewanie rozładuje gdzieś "na mieście" niż w czasach telefonów trzymających tydzień.

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
opiszon napisał/a:
wszyscy, rozrzut wiekowy 0-80

Oczywisty bleff, taki ktoś nie może jeszcze zawrzeć umowy z operatorem :-P

Ale może używać telefonu rodziców, na kartę, bez sima (tylko wifi)...

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Gwiazdor napisał/a:
Możliwe, ale ja piszę o Windows Phone. :-P
Windows Mobile jest tragiczny jeśli chodzi o używanie palcem.
To był Windows Phone, pomyliły mi się nazwy. Dopiero jakiś czas temu zdecydowali się, że jednak to naprawią.

aron  Dołączył: 16 Sie 2008
Robiąc mały offtop... ;-) Badanie już zakończyłem, dziękuję wszystkim, którzy wzięli w nim udział :-)

Skocz do: