gigisoso  Dołączył: 30 Maj 2015
[obiektyw] Obiektyw Samyang T-S 3,5/24 odległość ostrzenia
Witam
Chciałbym powitać grono społeczności pentax.org.pl. Jest to mój pierwszy wpis od 4 lat regularnego czytania forum, zatem do dzieła.
Jestem posiadaczem obiektywu Samyang T-S 3,5/24mm (jest to obiektyw manulany, funkcje tilt i shift ustawione na "0" podpięty do k-5). Ustawiam odległość ostrzenia 0,2 m i co ciekawe przy takim ustawieniu obiektyw ostrzy na obiekt z odległości 0,05 m (5 cm). Przy ustawieniu odległości ostrzenia na obiektywnie 0,45 m obiektyw ostrzy na obiekt znajdujący się w odległości 0,20 m. Odległość mierzę od końca obiektywu (tam gdzie wkręcam filtr). Skłaniam się do tego że obiektyw jest uszkodzony/ źle wyregulowany. I teraz pytanie : Czy moje podejrzenie jest słuszne?

pozdrawiam
jt

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
gigisoso napisał/a:
Odległość mierzę od końca obiektywu (tam gdzie wkręcam filtr).
Czy czasem nie powinno się mierzyć od powierzchni światłoczułej, a nie od przedniej soczewki? Zmierz wlaśnie tak i zobacz, czy nie potwierdza się moja intuicja.

PS. fajnie by było, gdybyś podzielił się informacjami i doświadczeniami z tym szkłem, bo tu wszyscy zachodzą w głowę, jak się z tym obiektywem pracuje ;-)

Masz rację. Pod koniec tygodnia jak opanuję obiektyw podzielę się wrażeniami i przykładowymi zdjęciami.

Krzyśko  Dołączył: 24 Mar 2015
Z tego co pisze Andrzej A. Mroczek to odległość liczymy od powierzchni światłoczułej. Żeby nie zastanawiać się gdzie ona tak na prawdę jest na górze obudowy masz znaczek (przynajmniej moje k-30 i Canon EOS 33 ma): kółko przecięte kreską. Ta kreska powinna wyznaczać płaszczyznę matrycy lub filmu.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Rany ale pytanie :mrgreen:
gigisoso napisał/a:
Odległość mierzę od końca obiektywu (tam gdzie wkręcam filtr). Skłaniam się do tego że obiektyw jest uszkodzony/ źle wyregulowany. I teraz pytanie : Czy moje podejrzenie jest słuszne?

Podejrzenie jest niesłuszne a obiektyw jest w porządku

1. Odległość ostrzenia jest podawana ZAWSZE od płaszczyzny filmu/matrycy a nie od przedniej soczewki czy środka szkła.
2. Skala ostrość na pierścieniu jest ZAWSZE przybliżona a nie dokładna, należy ją traktować umownie.
3. Pierścień ostrości ZAWSZE ustawia się i blokuje na nieskończoność z tym, że:
a: dla obiektywów manualnych dokładnie na końcu ruchu pierścienia ostrości,
b: dla obiektywów z AF minimalnie wcześniej, czyli obiektyw ma zdolność przeostrzenia, robi się tak dlatego by układ napędowy nie dobijał do końca bo ulega wtedy przeciążeniu, po prostu napęd musi mieć miejsce na wyhamowanie.

Skocz do: