Leo  Dołączył: 22 Mar 2007
Zakochałem się w Pentaxie a on mnie zdradził...
Zakup K10D było miom spełnionym marzeniem, do tego kupiłem a co tam, 16-45, da 70limited, grip oraz oczywiście 540-tkę. Generalnie było wszystko prawie OK. Super "pucha" 70 limited rewelacja, chciałbym mieć wszystkie takie szkiełka., 16-45 narzekałem na ostrzenie ale teraz żal dupe ściska, że sprzedałem. Oczywiście dlatego, że kupiłem długo oczekiwaną gwiazdkę smc da 16-50. No niestety totalna porażka. Pentax po prostu mnie zdradził, a ja mu tak zaufałem. Swiatowej klasy firma itd.itd. 16-50 przy 2.8 mydło jak się wstrzelisz 1 na 3.5 to sukces, aberacja chromatyczna tu pobiła wszelkie rokordy. Zdjecia wykonane przy lampie w domu to, wszelakie krawędzie mebli, krzeseł itp. w fioletowo-zielonkawej barwie. Na zewnątrz to samo, drzewa, dachy budynków, drobne elementy jak rynny, okna fioletowe, nawet kostka brukowa na jezdni w kolorze piękny fiolet. Drodzy koledzy, chyba taka przypadłóść nie podlega reklamacji, naprawa, wymiana na co? czy inne 16-50 są lepsze? nie aberują, ostrzą. Taka gwiazda!!!. Totalny zawód i co z tym począć, jak żyć...Prosze o dobre rady...Pozdrawiam

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Spróbuj oddać, powiedz, ze mydło, aberracje ponad normę i to co jeszcze wymieniłeś. Poprzyj to samplami. Może przyjmą twoje tłumaczenia. W końcu to *.
Jeżeli kupowałeś poprzez net, to masz 10 dni na rezygnację.

[ Dodano: 2007-09-09, 16:55 ]
Osobiście uważam, ze bardzo sobie zaszkodził Pentax wypuszczeniem tak niedopracowanego szkła lub brakiem kontroli jakości w swojej fabryce.

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
Leo, Ja kupiłem K100 gdzieś w kwietniu, do Twojej listy mogę dodać BF z przepięknym obiektywem FA 50/1.4, ostrzy ślicznie, ale niestety nie tam gdzie ja chce. W swoją Made in China 540-tkę co jakiś czas muszę puknąć aby zadziałała, też tak masz?, bo jeśli nie to nie masz co narzekać. Ludziska dziwnie na mnie patrzą, jak potrząsam lampą, delikatnie waląc o kant stołu aby zadziałał mój 2-tygodniowy nabytek. Nauczyłem się z tym żyć.
DA* 16-50 nigdzie nie miała dobrych rekomendacji, ale każda firma ma jakąś wpadkę, N, C, S też. Z dobrych rad ;-) sprzedaj "gwiazdeczkę' i kup Sigmę 17-70 Macro, ta ma dobre opinie, u Czesia coś możesz utargować z ceny, a i nie narzekam na współpracę z CHIŃSKĄ 540-tką po puknięciu.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Leo napisał/a:
po prostu mnie zdradził, a ja mu tak zaufałem.

Skąd ja to znam ;-) Ech... Życie.

mily  Dołączył: 19 Kwi 2006

dyptam, do 540 nie mam zastrzeżen, kiedys miałem blokadę, nie mogłem jej zdjąc z gorącej stopki, ale serwis u nas w Lulinie sobie poradził, jakiś plastik się złamał i przyblokował, poza tym jest OK..do argawena... niestety minęlo dużo więcej niż 10 dni i wogóle to wątpię czy wogóle podjeliby dyskusje na ten temat, ciekawe jakby Pentaxowi wysłac kilka takich fotek z dokładnym opisem...

mily napisał/a:
ciekawe...
Masz na myśli, że fotki z DA 16-50 są OK ? Szczególnie to z 28mm i f 3,5 :mrgreen: . Dla mnie jakoś dziwnie wygląda :-/ . Inne są dla mnie w porządku. Ale żadnej nie ma na f:2,8.
To tylko znaczy, ze jest rozrzut jakościowy. Nie przypominam sobie, aby tak było w przeszłości. Szkło firmowe, to szkło firmowe. Możliwe, że podrzucili do Polski reklamowane sztuki :mrgreen:

[ Dodano: 2007-09-09, 17:52 ]
Leo napisał/a:
ciekawe jakby Pentaxowi wysłac kilka takich fotek z dokładnym opisem...
Nawet bardzo ciekawe. Najlepiej do Apollo, przedstawiciela europejskiego i do Japonii.

[ Dodano: 2007-09-09, 17:52 ]
Leo napisał/a:
niestety minęlo dużo więcej niż 10 dni i wogóle to wątpię czy wogóle podjeliby dyskusje na ten temat
Przecież to nic nie kosztuje.

argawen, będę walczył ja LEW, ciekawe co z tego wyniknie i tu nie chodzi o zwrot tylko o dobry obiektyw to jasne...ale czy on istnieje wsród tych *

Leo napisał/a:
ale czy on istnieje wsród tych *
No przecież mily podał linki.

Poza tym:
16-50

16-50

16-50

vesper  Dołączyła: 19 Gru 2006
mygosia napisał/a:
Leo napisał/a:
po prostu mnie zdradził, a ja mu tak zaufałem.

Skąd ja to znam ;-) Ech... Życie.

A Ty tylko o jednym ;-) 8-)

vesper, w końcu jestem kobietą, czyli zwierzęciem myślącym emocjami ;-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
mygosia napisał/a:
jestem kobietą, czyli zwierzęciem
:shock:

No nie da się ukryć, żem kręgowiec... ssak w dodatku ;-)

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
Leo: troche sie pospieszyles z kupnem tego szkla. Od jakiegos czasu juz az dudni na forum ze to szklo to jak na razie lipa. Z tego co widze nawet wiele osob wstrzymalo sie z kupnem 50-135, gdyz liczą na dopracowanie (firmware, szklo).

gator napisał/a:
wiele osob wstrzymalo sie z kupnem 50-135,
Nie jest takie złe.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Czy gdzieś już może pojawiło się w sprawie jakości * statement Pentaxa :?: Jestem bardzo ciekaw co oni mają w tej materii do powiedzenia.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
DA*50-135 - moje wrażenia:
wykonanie b. fajne, miły w dotyku, chętnie bierze się go w ręce [nie tak jak niektóre szkła, do których mam obrzydzenie ze względu na to coś, czego określić "niepodobna"]. Wielkość - bardzo ok, wielki + za to, że się nie powiększa przy zmianie ogniskowej. Pierścienie chodzą super przyjemnie, nowy przełącznik AF/MF [zupełnie inny niż w starych *] też mi się podoba. Szybkość i głośność na dobrym poziomie [testy w dzień w słońcu]. Z SDMem jest niezauważalnie cichy.

Tylko to co u szkła najważniejsze-optyka. O tym nie powiem, za mało testowałem.

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
tref napisał/a:
Wielkość - bardzo ok,

To moje pierwsze szkło tej wagi/długości i sądze, że producet mógł się pokusić o mocowanie statywu... Z kadyszką, bez gripa (nie posiadam) nie jest ciężar dobrze rozłozony.
A co dopiero z kasetką :-/

siwyyy77 napisał/a:
że producet mógł się pokusić o mocowanie statywu
Nie przesadzaj, przecież to maleństwo.

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
argawen napisał/a:
siwyyy77 napisał/a:
że producet mógł się pokusić o mocowanie statywu
Nie przesadzaj, przecież to maleństwo.

Dla mnie spore, bo nie miałem doświadczeń z większymi :lol: ... a chyba do szkieł tej wielkości dodają już mocowanie :?:

Skocz do: