piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
abhaya napisał/a:
Co wy na to?
My wiemy swoje

muodzian  Dołączył: 19 Sie 2007
Re: Aparat jutro!
abhaya napisał/a:
Chociaż aparat ma dojść jutro, to ściągnąłem sobie już teraz ze strony Samsunga instrukcję GX-10...
Jeden z najgłupszych zapisów jaki znalazłem:

Z tym modelem aparatu należy używać jedynie obiektywu D-XENON
Co wy na to?

chyba nie doczytałeś. na forum już o tym było. mianowicie po włożeniu do gx-10 innego obiektywu niż d-xenon aparat ulega autodestrukcji. trzeba było wziąść pentaxa. :> ja w końcu zamówiłem k100d super. :mrgreen: przyjemniej mi sie go trzyma, a przy okazji zaoszczędze kilka stówek, które dobrze spożytkuje. :evilsmile:

abhaya  Dołączył: 19 Sie 2007
Hm
Muodzian-niby razem spowodowaliśmy założenie tego tematu (ja zacząłem na forum fotopolis ty tutaj..), ale każdy z nas wybrał co innego-nie uważam, że zrobiłeś lepiej kupując Pentaxa K100D Super, bo Samsung GX-10D to aparat o co najmniej klasę wyższą (lepsza konstrukcja, szybkość AF itd.), a trzeba pamiętać, że aparat kupuje się na lata (słaby i nieszczelny korpus K100D super nie jest tak trwały jak GX-10 czy kadyszka), a różnica cen pomiędzy K10D super taka sama jak pomiędzy Samsung GX-10 a Pentax K10D.
PS> a gdzie na forum o tym było?

to był.. żart? :mrgreen:

kiedyś może i kupowało się lustro raz na pół wieku, ale wraz z narodzinami fotografii cyfrowej trzeba już przymrużyć oko na trwałość.

k100d znacznie lepiej leży mi w dłoni. jest mniejszy i poręczniejszy, co dla mnie jest bardzo ważne bo często focę w niemal ekstremalnych warunkach. [;

obydwoje dobrze wybraliśmy. <:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
abhaya napisał/a:
trzeba pamiętać, że aparat kupuje się na lata

lol! To nie LX czy jakiś Spotmatic. To cyfrowa, pełna zawodnej elektroniki lustrzanka, którą się pstryka bez opamiętania nawet ileśset fotek dziennie! A migawki tytanowej nie ma. I która się morlanie starzeje zanim ją na rynek wypuszczają! Naprawdę sądzisz, że kupiłeś sprzęt na lata???

No, ale w sumie możesz mieć rację - 3 lata!

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
matb napisał/a:
którą się pstryka bez opamiętania
:roll:
matb napisał/a:
3 lata!

No to moim zdaniem jak na sprzęt na 3 lata, to on jest zdecydowanie za drogi ! Za te same pieniądze kupię dobry aparat analogowy ( używany w dobrym stanie ) który wytrzyma 10 razy tyle i jest w dodatku naprawialny.

Dada napisał/a:
No to moim zdaniem jak na sprzęt na 3 lata, to on jest zdecydowanie za drogi ! Za te same pieniądze kupię dobry aparat analogowy ( używany w dobrym stanie ) który wytrzyma 10 razy tyle i jest w dodatku naprawialny.

Drogi, nie drogi - tyle po porstu kosztuje :-/ A czy analog wytrzyma 10x tyle to też może być problematyczne. 5000 kłapnięć lustra rocznie w cyfrance to raczej niewiele (jak na przeciętnego użytkownika). A analogiem zrobisz 140 rolek filmu przez rok?

Re: Hm
abhaya napisał/a:
nie uważam, że zrobiłeś lepiej kupując Pentaxa K100D Super, bo Samsung GX-10D to aparat o co najmniej klasę wyższą (lepsza konstrukcja, szybkość AF itd.)

noo, z tymi klasami to nie przesadzaj. :mrgreen:
jeśli jesteś zawodowcem to wiadomo, że nie weźmiesz do ręki plastikowego k100d, ale i bez przesady. ja się za takiego nie uważam. wolę przeznaczyć więcej kasy na dobre szkła, niż się zachwycać uszczelkami w obudowie. :mrgreen:

lRem  Dołączył: 07 Lip 2007
Mój GX-10 przeżył kilka nagłych kontaktów z podłogą, zaklinowanie przejściówki m42, szorowanie matówki i czyszczenie matrycy przez idiotę. Zdjęcia robi nadal.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
lRem napisał/a:
czyszczenie matrycy przez idiotę

Oddałeś na pucowanie do serwisu ;-) ?

lRem  Dołączył: 07 Lip 2007
To też, wtedy mi wdmuchnęli syfy nad matówkę (serwis jakiś u pana Kazia ;)). A kurde nie chciałem żadnego czyszczenia, ale przy okazji demontowania tej zaklinowanej przejściówki (coś o coś zahaczyło i pierońsko nie chciało zleźć) dodali od siebie usługę. Idiotą od czyszczenia matrycy jestem osobiście... W sumie saga nadal trwa, szukam pomysłów na kontynuację ;)

muciaq  Dołączył: 01 Wrz 2007
dewastator ^^

xxx
Mój GX-10 już jest we Wrocławiu, tylko firma jak na złość spóźnia się z wypłatą wynagrodzenia...Jak go dostanę już w swoje łapy to lecę focić stary cmentarz żydowski, gdzie styl mauretański z egipskim się przewija, choć miała być Łeba, ale co zrobić, gdy pogoda spod kija (tak leje się piwo w knajpie w ponury dzień). Już myślałem, że w ten weekend zdążę obpstrykać głuchołaską powódź-powódź rzecz arcyfotogeniczna, a tu nic. Blady cień w pochmurny dzień.

grohu  Dołączył: 25 Wrz 2006
abhaya, witam
czy to ten cmentarz na legnickiej za astrą?

Nie ten
Nie ten cmentarz- mam na myśli stary cmentarz żydowski, a Tobie zapewne chodzi o nowy

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
abhaya napisał/a:
a trzeba pamiętać, że aparat kupuje się na lata
to zasunąłeś sloganem. To tak jak stwierdzenie, że wystarczy mi tylko kit no i może jeszcze 50-200 i to wszystko co chce do robienia zdjęć. Aparat, myślę, że podobnie jak samochód albo i szybciej, wymienia się co 2-3 lata :-D Już widzę jak za pół roku będziesz narzekał, że pojawiła się nowa puszka z tym, czy tamtym nowym rozwiązaniem, a Ty kupiłeś Samsunga i to stanowczo za drogo bo cena spadła właśnie o 500 PLN :)

Hm?
Cytat
Już widzę jak za pół roku będziesz narzekał, że pojawiła się nowa puszka z tym, czy tamtym nowym rozwiązaniem

Zupełnie się z Tobą nie zgadzam.
Nie uważam, że szykuje się jakaś sprzętowa rewolucja jeśli chodzi o cyfrowe SLRy, dlatego uważam swój zakup za trafny. Twoje stwierdzenie byłoby trafne, ale z 4-5 lat temu, kiedy to cyfrowe lustrzanki dopiero wchodziły do masowej sprzedaży, wtedy też pojawiało się dużo innowacji technicznych, a a także duży spadek cen sprzętu.
Dlatego przestańcie moi drodzy siać herezje w rodzaju:
Cytat
to sprzęt na góra 2 lata
, bo to tak jakby ktoś mi dzisiaj zabronił robienia fotek starym wysłużonym Zenitem, który już nie jest "nowoczesny", a przecież można nim dalej robić fotki.

abhaya napisał/a:
to sprzęt na góra 2 lata
, bo to tak jakby ktoś mi dzisiaj zabronił robienia fotek starym wysłużonym Zenitem, który już nie jest "nowoczesny", a przecież można nim dalej robić fotki.

Jeszcze raz napiszę: Zenit po pierwsze nie miał w sobie elektroniki, po drugi nikt nim nie robił 10000 zdjęć rocznie.

Odpo
Migawka rzecz wymienna, więc w czym problem?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
abhaya napisał/a:
Migawka rzecz wymienna, więc w czym problem?
Moze w kosztach filmów i wywołania. Teraz zrobienie zdjęcia nic nie kosztuje. Zrób 10000 klatek, to jest 277 filmów rocznie. Raczej mało która lustrzanka zrobiła tyle klatek bez remontu.

Skocz do: