malezet  Dołączył: 30 Kwi 2010
  [lampa] Problem z lampą METZ 48 AF1
Przestała błyskać, akumulatory sprawne, co ciekawe, podczas wciskania testu, na wyświetlaczu pojawiają się wszystkie symbole.
Lampa ma 5 lat i na pewno 50-60 tys. na liczniku.

Ktoś, coś?

[ Dodano: 2015-06-18, 03:43 ]
Ten palnik to martwy jest, czy jeszcze nie?

[ Dodano: 2015-06-18, 03:45 ]
Te szybki wyskoczyły podczas demontażu przedniej soczewki. Do czego one służą, ktoś wie?

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
Szybki służą do tego żeby równomiernie rozproszyć światło (to soczewki fresnela).
Co do braku błysku to potrzebny ogarnięty elektryk: sporo kabelków które mogły się załamać/urwać ale przede wszystkim wysokie napięcie :!: serio :!: jak mnie popieściło to 20 minut bałem się zbliżyć do lampy. Wszystkie kabelki są króciutkie i łatwo je urwać składając lampę i cała praca na marne.
Trzeba wiedzieć jak rozładować kondensator bo zwierając można go uszkodzić (o huku i iskrach nie wspominając).
Jeśli kabelki są w porządku to będzie palnik do wymiany: jak nie znajdziesz dedykowanego to zmierz długość i średnicę. Będziesz potrzebował coś podobnego: http://allegro.pl/palnik-...5458046298.html - niestety nieoryginalny palik może mieć ciut inne parametry, moc, kolor, może się przegrzewać albo szybciej wypalać (ale nie musi). W sumie nie jest drogi więc można spróbować.
Jeszcze dwie rzeczy które mogły wysiąść: mini transformatorek zapalający albo tranzystor IGBT ale te ciężko kupić nie znając parametrów oryginału (ja do sigmy 500 nie mogłem dostać, serwis zaproponował jedynie wymianę całej płytki pewno w cenie nowej lampy)

malezet  Dołączył: 30 Kwi 2010
pyciar napisał/a:
Szybki służą do tego żeby równomiernie rozproszyć światło (to soczewki fresnela).
Co do braku błysku to potrzebny ogarnięty elektryk: sporo kabelków które mogły się załamać/urwać ale przede wszystkim wysokie napięcie :!: serio :!: jak mnie popieściło to 20 minut bałem się zbliżyć do lampy. Wszystkie kabelki są króciutkie i łatwo je urwać składając lampę i cała praca na marne.
Trzeba wiedzieć jak rozładować kondensator bo zwierając można go uszkodzić (o huku i iskrach nie wspominając).
Jeśli kabelki są w porządku to będzie palnik do wymiany: jak nie znajdziesz dedykowanego to zmierz długość i średnicę. Będziesz potrzebował coś podobnego: http://allegro.pl/palnik-...5458046298.html - niestety nieoryginalny palik może mieć ciut inne parametry, moc, kolor, może się przegrzewać albo szybciej wypalać (ale nie musi). W sumie nie jest drogi więc można spróbować.
Jeszcze dwie rzeczy które mogły wysiąść: mini transformatorek zapalający albo tranzystor IGBT ale te ciężko kupić nie znając parametrów oryginału (ja do sigmy 500 nie mogłem dostać, serwis zaproponował jedynie wymianę całej płytki pewno w cenie nowej lampy)

Kondensatorek zwiera się żarówką halogenową 230V.
Ten palnik mi dziwne wygląda. Lampę spisałem na straty, bo i soczewka jest przypalona na środku, ale nie zapomniałem o ew. wymianie palnika.
Chyba kupię lampę Tumax 588.

Za samą wymianę soczewki wołają w FT 150zł.

malezet napisał/a:
Kondensatorek zwiera się żarówką halogenową 230V.
ja uzyłem żelazka :mrgreen: widzę że z elektroniką sobie radzisz. soczewkę olej a palnik wymień za te 35 zeta.

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Metz serii pierwszej- to ....badziewie prawieże chińskie ( tu obraziłbym produkty firmy YN)
Rozbierz lampę do rosołu i sprawdź połączenia kablowe ( te pomiędzy głowicą a korpusem lampy). Jest WĄTEK na naszym forum o roznegliżowanej błyskotce Metza.
Foto Technika nie serwisuje lamp. Jest tylko pośrednikiem - pomiędzy klientem na Foto Complexem z Gdyni (może u nich kupisz części zamienne).

kabelki tam wyglądają sporo lepiej niż w sigmie która miałem albo metzu 36 (robionego zresztą przez tumaxa). z tego co pamiętam ogólnie jakość 48 była chwalona, plastiki były sztywne, dobrze spasowane, bez luzów, menu się nie wieszało, klawisze działały jak powinny. po 50 tys. palnik miał prawo paść. YN mam tylko 460 II i działa spoko (fotocela bardziej czuła niż w 568exII). szkoda że nie ma automatyki własnej by byłby prawdziwy kiler

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
Palnik jest wypalony. To widać na pierwszy rzut oka.

Skocz do: