Pszczoła  Dołączył: 07 Wrz 2007
Czy warto zamieniać 18-35 na xenona?
Na początku muszę przywitać wszystkich użytkowników Pentaxów :-) . Dołączyłem do tego grona przedwczoraj, bo wszedłem w posiadanie *ist D z czego jestem bardzo zadowolony, bo w końcu przesiadłem się z analoga.

Do *ist D dołączony był obiektyw 18-35 4-5,6 FA-J. Czytałem kilka złych opinii o tym szkle i szczerze mówiąc spodziewałem się czegoś gorszego (kolega ma KITa od Sony, tam to jest dopiero porażka ;-) ). Czytałem, że lepszym wyborem byłby KIT od K100d albo Xenon-D? Tak naprawdę chętnie zamieniłbym 18-35 na właśnie coś z większym zakresem ogniskowych. W związku z tym mam pytanie. Ile dostałbym złotych za moje szkło i ile musiałbym dołożyć do w/w obiektywów.

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
KITa Pentaxowego kupisz za 200zl wiec cena bardzo atrakcyjna do jakosci szkla.

No dobrze, ale za ile mogę sprzedać KITa, którego mam?

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Pszczoła, witaj na forum.
Moja opinia będzie może dziwna, ale wysłuchaj jej z uwagą.

Jeśli nie potrzebujesz kitowego zooma aż do 55mm, to olej taką zamianę! Kup coś dłuższego zamiast wymianieć.

18-35 to dziwne szkło. Psioczyło na FAJ'e wiele osób. Ale! Kilkukrotnie widziałem zdjęcia z tego szkła, kilka dni temu miałem przyjemność podziwiać slajdy! I teraz samo gęste mojej opinii: jeśli jesteś w stanie nie patrzeć na wykonanie tego obiektywu, jego plastikowość, itp. to nie zamieniaj! Optycznie jest bardzo dobry. Naprawdę! Gdyby nie nazywał się FAJ, gdyby miał obudowę lepszą niż ma, to ludzie zabijaliby się z to szkło. A jeśli Cię nie przekonałem, to zapraszam na PW, może bedę pierwszy w kolejce, żeby odkupić go od Ciebie.

[ Dodano: 2007-09-09, 22:49 ]
Doczytałem, że jednak wolisz zakres 18-55. Decyzja należy do Ciebie, moje zdanie znasz.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Popieram trefa .FAJ jest lepszy od kita, tyle, że nieco krótszy w długim końcu. Ale to łatwo naprawić, dokupując coś w zakresie 35- ? lub od razu 50-200. FAJ 18-35 jest w końcu szkłem na pełną klatkę i w cyfrze pracuje swoją najlepszą , środkową częścią. A ta jego plastikowośc jest tylko pozorna - jest to bardzo trwały i dość wytrzymały obiektyw, ma także warstwy przeciwodblaskowe te same co Limitedy - ghostless.

No to co Wy tu wypisujecie, że on taki zły? ;-) Przydałoby mi się coś dłuższego, niby mam trochę manuali: 29, 58, 135, 70-210, ale chętnie powiększyłbym zestaw o jakiś zoom, najlepiej AF w zakresie 35-70, ale niestety fundusze nie pozwalają póki co. Dlatego pomyślałem o zamianie 18-35 na 18-55. Pomysle, dzieki za odpowiedzi

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Pszczoła, ja bym takiego FAJa chętnie przygarnął ;-) Przede wszystkim dlatego, że przydałoby mi się coś szerokiego na pełną klatkę.
Jeśli szukasz czegoś AF 35-70, to może "kitowy" SMC F 35-80? Dość tanio bywają do nabycia, choć to nie jest szkło, które rzuca na kolana. ALbo w FAJach pozostawając: FAJ 28-80. To już w ogóle powinno śmieszne pieniądze kosztować, ale... to właśnie ten obiektyw "zrobił" opinię o fajach :-P

emes47  Dołączył: 08 Lip 2007
Pszczoła, brakujący zakres ogiskowych za relatywnie małe pieniądze to F35-80/4-5,6 (taaniej) oraz F35-70/3,5-4,5 (troche drożej, ale lepszy do tego poprzedniego). Ten pierwszy jest do znalezienia w cenach ok. 100 złotych i nie jest niestety rewelacją. Nie jest też nie jest porażką i w stosunku do ceny (widziałem nawet poniżej stówy) zupełnie akceptowalny. Ten drugi jest zdecydowanie lepszy, trochę jaśniejszy, ale też o te 30-70 złotych droższy ( na alledrogo widziałem w cenach 130-200). Fotek FAJ-a nie widziałem, ale tak jak napisał tref, zgodnie z dostępną wiedzą internetową, jest to udane i trochę nie doceniane szkło. Ja bym zostawil.
Pozdr. :lol: emes47

Skocz do: