Kadet80  Dołączył: 28 Lis 2013
opiszon napisał/a:
Od kiedy pamiętam ogłoszenia kupna sprzedaży na FORUM były zakazane.

a widzisz gdzies w tym temacie takie ogloszenie?

jancewicz  Dołączył: 30 Cze 2014
matzll napisał/a:

A różnica między 16mm a 10, albo nawet 14 jest kolosalna, o czym pewnie dobrze wiesz.
Niedawno się jej pozbyłem. Uwielbiam perspektywę tych 10-12 mm. Ja ostatecznie sprzedałem, żeby kupić Limiteda 15mm.

???

P.S. przeczytałeś to co napisałeś???

mikolaj  Dołączył: 26 Kwi 2014
Głównie chodzi mi o szerokość, bo mam na razie Tamrona 17-50 i brakuje mi jej. Mówicie, że jakość poniżej 14mm jest kiepska? W testach pisali, że faktycznie nie jest może jakaś super, ale też nie ma tragedii. Jeśli faktycznie ma być kiepsko, to wolę poszukać czegoś innego.

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Mi moja 10-20/3.5 bardzo odpowiada, czy jakość rzeczywiście taka tragiczna, to musisz ocenić sam:

Ja z moich zdjęć na szerokim końcu jestem zadowolony. Prezentuję próbki.

10mm:
https://www.flickr.com/photos/kytutr/18499004071/
https://www.flickr.com/photos/kytutr/18499011721

13mm:
https://www.flickr.com/photos/kytutr/18200811540/

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Link do tematu o szerokich kątach z prezentacją Tamrona 10-24

Z moich uwag, do krajobrazów i tematów odległych - spoko, przy ciasnych kadrach.... chyba żaden szeroki nie poradzi.

Robson  Dołączył: 21 Maj 2013
Ja mam od niedawna Sigme 10-20/4-5.6 i nie narzekam na jakość. Poza tym przeszło mi już oglądani każdego zdjęcia w powiększeniu 1:1, żeby się przyczepiać do ostrości.
Tu parę fotek miasta zrobione moją wersją, czyli wg apacznych gorszą od 3.5 -> https://www.flickr.com/ph...eposted-public/

Poczytałem, pooglądałem i jestem teraz trochę niezdecydowany. Wybór padł na Sigmę 10-20 f3.5 albo Pentax 12-24. Oba nowe, Sigmę mogę mieć za ok. 2300 zł (lub jak dobrze pójdzie 2000 zł), Pentaksa za ok. 2600 zł. Niby Pentax ma mieć lepszą jakość obrazu, ale znalazłem też opinie, że Sigma będzie lepsza. Poza tym żeby jeszcze utrudnić, to w podobnej cenie jak Pentax mogę mieć Sigmę 12-24.

And  Dołączył: 07 Mar 2014
Można też wziąć pod uwagę Samyanga 10 / 2,8. Mam i wg mnie nie najgorszy.

Że też wcześniej nie wziąłem pod uwagę tego Samyanga. :) Dzięki za podpowiedź, chyba go wezmę.

And  Dołączył: 07 Mar 2014
Zdjęcie z Samyanga 10/2,8

matzll  Dołączył: 28 Lis 2014
Również brałem tego Samyanga mocno pod uwagę. Obrazek z niego wydaje się nieco lepszy niż z Sigmy na 10mm. Tyle, że te kilka miesięcy temu Sigma kosztowała 1999zł, Samyang ok 1500, więc wybór był prosty. Niemniej jednak teraz, przy zupełnym braku Sigmy wydaje się to być dobra opcja.

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007
mikolaj, nie będziesz żałował :mrgreen:
Po moich doświadczeniach z Sigmami 10-20 f3.5 (testowałem kilka) zdecydowałem się Samyang 10. Mały, lekki (w porównaniu Sigma to worek kartofli), zaskakująco ostry (szczególnie w centrum) i świetnie kompensuje beczkę. Do tego kolory. Jedyna wada to nie założysz filtra np polaryzacyjnego ale w moim odczuciu nie jest potrzebny. Powłoki ma bdb. Przesłona f5.6 ustawiasz na obiektywie w widełkach i nie martwisz się o ostrość.

Niunek  Dołączył: 09 Mar 2011
mikolaj napisał/a:
Że też wcześniej nie wziąłem pod uwagę tego Samyanga. :) Dzięki za podpowiedź, chyba go wezmę.

Wracając do głównego pytania:
sigma 10-20 f3.5 jak i 8-16 f4.5-5.6 dostępne są na amazon uk, de. U nas warto spróbować porozmawiać z K-Consult (przedstawiciel SIGMA) i zamówić obiektyw jaki Ci pasuje.
A tak na marginesie szkoda, że TOKINA nie ma w ofercie obiektywów w mocowaniem na PENTAXA

Paulos  Dołączył: 08 Mar 2007
Moja pierwsza próba porozmawiania z Sigma-procentrum zaowocowała odpowiedzią że nie ma, ale w może w maju będą, a kolejna po miesiącu - milczeniem. W sklepie który czasami odwiedzam - mniej więcej to samo.
Ja podejrzewam że Sigma obniżką z 2.69 do 1.99 wyczyściła sobie lokalne magazyny i jesienią nas "zaskoczy" należycie droższą odnowioną wersją super-hiper-art. Oczywiście na początek do dwóch innych, popularniejszych mocowań.

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
Niunek napisał/a:
A tak na marginesie szkoda, że TOKINA nie ma w ofercie obiektywów w mocowaniem na PENTAXA
Ależ jak najbardziej Tokina robi obiektywy z mocowaniem do Pentaxa. Na przykład taki 10-17 Fish-Eye i ponoć jeszcze kilka. ;-)

Niunek  Dołączył: 09 Mar 2011
ZbyszekB napisał/a:
Ależ jak najbardziej Tokina robi obiektywy z mocowaniem do Pentaxa. Na przykład taki 10-17 Fish-Eye i ponoć jeszcze kilka.

Dobry żart tynfa wart :-) Myślałem raczej o TOKINIE AT-X 116 PRO DX II ;-) . Wygląda, że w chwili obecnej z zoom`ów szerokokątnych dla Pentaxa od ręki dostępne są tylko TAMRON 10-24 i PENTAX 12-24. Jest jeszcze zapowiedź z roadmap pentaxa ale to pieśń przyszłości.

PaweleS  Dołączył: 06 Mar 2007
Stoję przed dylematem czy brać owa Sigmę 10-20 3.5 (jeśli się w ogóle uda ją dostać) czy może Samyang 10 2.8 Czytam,czytam i ciągle problem ,co robić.
Miałem Sigmę 10-20 4-5,6 i mimo ,że mydliła na bokach była najczęście podpiętym szkłem pod K20D.Pod koniec mydliła jakby bardziej i chyba nawet nie tylko na bokach.Poleciała "serwisowo" do Japoni i już nie wróciła.Zwrócono mi pieniądze za ten obiektyw bo już go nie mieli w dystrybucji.(Tu moge pochwalić Foto Service z Gdyni-duzo pomogli w załatwieniu reklamacji)
I teraz nie wiem co robić.
Więcej opini proszę o jakości obu szkieł.

PaweleS napisał/a:
Stoję przed dylematem czy brać owa Sigmę 10-20 3.5 (jeśli się w ogóle uda ją dostać) czy może Samyang 10 2.8 Czytam,czytam i ciągle problem ,co robić.
Brać Sigmę, przestać czytać, zacząć robić zdjęcia i problem zniknie. Oczywiście, że Sigma nie jest specjalnie ostra na bokach, ale takich szkieł nie kupuje się dla ostrości na brzegu kadru. Ja ze swojej 10-20/3.5 jestem bardzo zadowolony.

PaweleS  Dołączył: 06 Mar 2007
Swojej starej Sigmy nie mam już od maja.
Kytutr, a dlaczego nie Samyang 10 2,8 ???? :) Lepsze światło,mniejszy,podobno ostrzejszy,tańszy o ok 500 zł ,no i dostepny.
Być może kilka egz.Sigmy trafi niebawem do Polskiej dystrybucji.Podobno juz zapisy są i nie wiadomo czy starczy dla wszystkich.
Stąd również moje dylematy :)

[ Dodano: 2015-09-08, 12:08 ]
Sigma 10-20 3.5 pod Pentaxa już dostępna.Co prawda nie wiadomo jak długo ale jest.

PaweleS napisał/a:
Kytutr, a dlaczego nie Samyang 10 2,8 ????
Bo Sigma ma zoom, a czasami miejsca na nożny zoom może zabraknąć oraz całkiem ładnie radzi sobie pod światło: https://www.flickr.com/photos/kytutr/21239930856/

Skocz do: