maciek55  Dołączył: 09 Wrz 2007
pentax k100 kontra Sigma sd10
Czesc
Jestem tu nowy. Potrzebuje porady w porownaniu tych dwoch aparatow i systemow. Nowa Sigma jest znacznie drozsza, ale uzywane na ebayu chodza po 1,3-1,8 tys zl. Cena porownywalna z nowym k100. Nie wiem, czy warto kupowac uzywane body.
I przede wszystkim, ktory z nich jest lepszy. Kusi mnie rowniez 10Mpix Sigmy, gdyz czesto zdjecia musze maksymalnie powiekszac, by odczytac z nich szczegoly.
Aparatu bede uzywal do fotografii przyrodniczej i "rodzinnej". Bede potrzebowal zasadniczo dwoch obiektywow: standardowego (wzglednie malego zooma) i 400 lub 500 mm (jasny, ostry, male aberracje).
Wiem, ze do Sigmy moge zalozyc przejsciowke na m42, ale co trace?
Jakie obiektywy o dlugiej ogniskowej sa godne polecenia (do 2-3 tys zl). Moga byc starego typu, jesli tylko zechca wspolpracowac z tymi aparatami.

Nigdzie w sieci nie znalazlem porownan aparatow starszej generacji ale z wyzszej polki z nowszymi konstrukcjami cenowo stojacymi nizej. Stad moje pytania. A o obiektywach 400mm ponizej 5 tys tez niewiele mozna znalezc.

pozdrawiam
Maciek

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
Witaj maciek55 na forum. Mnie osobiscie zawsze bardzo podobaly sie sample z Sigmy SD10 (powiem nawet ze do dzis zastanawiam sie nad kupnem SD10 jako drugiego body). Ze szkalmi do sigmy jeszcze wiekszy problem niz do pentaxa. Ale znalazlem cos takiego: SIGMA APO 135-400 moze nie jest najasniejsza, ale zawsze jakies porowanianie cenowe.

I jeszcze SIGMA APO 400

olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
Re: pentax k100 kontra Sigma sd10
maciek55 napisał/a:
Wiem, ze do Sigmy moge zalozyc przejsciowke na m42, ale co trace?

Przede wszystkim tracisz pewność. Są tacy, którzy nazywają Pentaksa systemem niszowym, cóż można zatem opowiedzieć o Sigmie?

Po prostu nigdy nie wiesz czy Sigma jeszcze cokolwiek zrobi z tym systemem, śladowa sprzedaż aparatów może ich skłonić - plotkę taką niedawno gdzieś słyszałem - do przejścia na 4/3.

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
Cytat
pentax k100 kontra Sigma sd10

To jest coś w rodzaju Subaru Impreza kontra PZL W-3 Sokół. Jednym i drugim przemieścisz się z miejsca na miejsce, jedno i drugie potrzebuje paliwa... ale oba mają niewiele wspólnego ze sobą, więc porównać ciężko.

maciek55  Dołączył: 09 Wrz 2007
OK Rozumiem.
W Sigmie podobaja mi sie kolory, ostrosc. Neci rozdzielczosc - tylko czy zeczywiscie jest wieksza? bo przeciez Foveon to 3x3Mpix. Niektorzy pisza wiec, ze rzeczywista liczba to 3 Mpix. Niepokio mnie mniejsza fizycznie matryca. Bo obiektywy na m42 moge zastosowac w Pentaxie w razie przesiadki, prawda?
Czy starsze obiektywy manualne na m42 o ogniskowej 400-500 moga konkurowac z podanymi wyzej Sigmami? jakie?

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
maciek55, po pierwsze ta sigma ma rzeczywiste 3 mpx, te 3X3 odnosi sie do trzech warstw z ktorych kazda rejestruje osobno sowja składową barwę. Rzeczywista wielkosc pliku bedzie jednak 3mpx. Poxniejsze softy miały chyba interpolacje nawet do 13 mpx. Inna sprawa, ze przy 3 mpx sigma ma jakosc prawie porownywalna z 6 mpx takiego k100d. Interpolacja nie doda obrazowi szczegółow przecież.
Poza tym matryca foveon ma crop 1,7 i dosć znaczne szumy. Poza tym z tego co pamietam aparat ten robi tylko w rawach

Jednakże wszystkie te wady zakłoca kilka zasadniczych zalet o ktorych doskonale wiesz.

Poza tym dostepnosc szkieł z bagnetem sigmy jest w Polsce nawet w porownaniu do pentaxowych znikoma.

Z m42 sigma bedzie wspołpracowac poprzez przejsciowke

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Skoro kopiemy Sigmę...
Zauważ kłopty z kolorem czerwonym zwłaszcza na wyższym ISO. Szkła na bagnet - tylko Sigmy. No i jak dla mnie najważniejsze: to o czym wspominał Olgierd: nie wiadomo, jak z przyszłością tego systemu.

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
Sigma niestety jest aparatem mało uniwersalnym - strasznie szumi, nawet juz przy iso 200, nie ma antyszejka, nawet wbudowanej lampy, ciężkie i chyba długozapisujące się raw-y. Jej główna zaleta to matryca - zdjęcia są rzeczywiście świetne, fajny program do obróbki raw-ów. No i najlepsza przejściówka na m 42, którą się mocuje na obiektywie
porównanie do K 100 jest trudne, to zupełnie inne aparaty, każdy fajny

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
Tylko rawy? Brak wbudowanej lampy? Aparat idealnie dla mnie :evilsmile:

muciaq  Dołączył: 01 Wrz 2007
sd10 wyszla kilka lat temu.. (2-4?), więc to tak jakby kupic 4-ro letni komputer...

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
maciek55 napisał/a:
Nie wiem, czy warto kupowac uzywane body
Ja bym nie kupował (i to raczej nie zależnie od systemu) ze względu na zużycie matrycy.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
muciaq napisał/a:
sd10 wyszla kilka lat temu.. (2-4?), więc to tak jakby kupic 4-ro letni komputer...

Ciekawe porównanie.

Skocz do: