Motyl  Dołączył: 05 Paź 2010
Wyrobiona dziura w ścianie
Szybka sprawa, wyrwała mi się półka w łazience - wkręt został wyrwany ze ściany.
Teraz dziura jest za duża, aby trzymała po ponownym wkręceniu.
Nie chcę wiercić nowej dziury w ścianie, a większe wkręty nie wchodzą w grę ze względu na sposób mocowania półki.
Macie może jakieś rozwiązanie?

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
Co to za sciana. Beton czy plyta karton / gips ?

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
A większy kołek? Jak jeden rozmiar większy, to taki sam wkręt powinien dać radę.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Poszukaj drutu o średnicy ok. 1,5-2mm.Najlepiej miedziany lub aluminiowy. Weź wkręt, na którym do tej pory wisiała szafka, a jeśli jest za krótki i nie sięga do dna dziury, to podobny ale o odpowiedniej długości. Posługując się szczypcami nawiń ten drut na wkręt, na całą jego długość. Utworzy Ci się coś w rodzaju sprężynki, w którą będzie można wkręcać i wykręcać ten wkręt. Obetnij końce. Po włożeniu wkręta z tą wkręconą na niego sprężynkę, sprężynka ta ma chować się w dziurze i nie wystawać ponad tynk. Rozrób trochę gipsu. Nie gładzi gipsowej, ale gipsu szpachlowego lub budowlanego, który twardnieje na twardy kamień (ja miałem trochę czegoś, co się nazywa "kamieniem dentystycznym" i jest rzeczywiście jak kamień.). Wypełnij dokładnie tę dziurę do samego dna po czym wepchnij do środka wkręt z nawiniętym na niego drutem, żeby wystawał tylko łeb. Poczekaj aż całkowicie zwiąże, po czym wykręć wkręt żeby dało się zawiesić szafkę, zawieś szafkę. Voilà! :-)

wurcnet  Dołączył: 30 Wrz 2009
Może coś w rodzaju kotwy chemicznej?

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Oczyść otwór z pyłu, do otworu klej montażowy (w tubie jak silikon), włóż kołek rozporowy, po utwardzeniu możesz wkręcić wkręt, jeśli nie będzie chciał wejść zwykłym wiertłem o mniejszej średnicy zrób otwór w kleju wewnątrz kołka. Powinno trzymać i daje możliwość demontażu wkrętu. Rozwiązanie stosunkowo tanie jeśli nie ma innej możliwości.
Kołka już nie wyjmiesz, chyba, że z połową ściany :-D

zipzip  Dołączył: 06 Sty 2010
wuzet napisał/a:
Co to za sciana. Beton czy plyta karton / gips ?

Zderzyłem się ze ścianą, ścianą milczenia autora.

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
Sposobów znajdzie się wiele.
Zależnie od rodzaju ściany, wielkości otworu, obciążenia itp...
Można np. wbić _ciasno_ w otwór kawałek wystruganego drewienka, drewnianego "kołka". Na klej, albo i nie. No i wkręt wkręcamy w drewienko.

Skocz do: