Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
ZbyszekB napisał/a:
Grzechotnik napisał/a:
(w powyższym pomijamy fakt, że parametr podawany jako liczba F NIE JEST realną wartością a teorią, REALNA transmisja jest podawana jako T, zazwyczaj mają tak obiektywy filmowe, więc porównywanie nawet dwóch szkieł 135mm F2,8 też nie ma sensu)
No to liczenie GO przy danej skali odwzorowania w zależności od przysłony diabli wzięli.

Tu też chciałeś popisać ale też Ci zbytnio nie wyszło więc może coś pojmiesz :evilsmile:

DEFINICJE:
Przysłona F = F/D stosunek długości ogniskowej do średnicy otworu obiektywu !!!
Transmisja T = wartość przysłony skorygowana na odbicie i pochłanianie światła przez soczewki obiektywu !!!
O głębi ostrości decyduje wartość przysłony F a nie transmisji T - więc liczyć sobie możesz niczego diabli nie wzięli.

Wartość przysłony to ilość światła, która teoretycznie może dotrzeć do matrycy, czy filmu. Teoretycznie, czyli w przypadku gdyby soczewki obiektywu przepuszczały 100% padającego na obiektyw światła, ale tak nie jest.
Weźmy więc pierwszy obiektyw z brzegu który ma podane oba parametry np Pentax HD DA 35mm F2.8 Macro Limited, F=2,8 T=3,2

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
Grzechotnik, w tym momencie widzę że wyraziłem się nieprecyzyjnie. Przyczepiłeś się do określenia "do przysłony FX" w którym ja nie określiłem kierunku (bardziej precyzyjnie zwrotu) od którego dążymy do podanej wartości. Myślałem że to jest oczywiste ale jak widać nie dla każdego. Więc aby doprecyzować napiszę:

W K-5 wszystkie czujniki (poza centralnym) pracują w zakresie przysłon od F5.6 do F8 a centralny od F2,8 do F8. Górny zakres nigdzie nie był sprecyzowany ale należy domniemywać że jest to F8 gdyż powyżej tej przysłony AF nie działał w żadnym obiektywie lub zestawie obiektyw + TC o takiej jasności maksymalnej który miałem okazję używać.

Równie dobrze mógłbym napisać od F8 do F5.6 i od F8 do F2.8 i też b y było dobrze. W mojej wcześniejszej wypowiedzi upraszczając pomiąłem "od F8".

Co do reszty Twojej wypowiedzi to pominę ją milczeniem. Jak napisałem wcześniej nie czuję potrzeby nic Ci udowadniać. EOT

fanmario  Dołączył: 22 Paź 2007
Temat dotyczy obiektywu czy AF?
Wiem, i sam robię wycieczki w tematach ale tutaj mamy sieczkę z tematu dotyczącego świetnego szkła.

yashicafx3  Dołączył: 08 Lis 2010
Wracając do tematu napiszcie czy jest istotna różnica pomiędzy
Pentaxem F 135mm a FA 135mm poza obudową oczywiście
i tą samą optyką, prędkość współpraca z body.
ps. w miniony week na rajdzie polskim ustawiałem przysłony powyżej F8
w Sigmie EX II 70-200mm 2.8 i af działał w przeróżnych kombinacjach...

AChmiel  Dołączył: 14 Lis 2009
yashicafx3 w tej Sigmie pomiar swiatła jest robiony na w pełni otwartym obiektywie, a przymykany obiektyw (przysłona) jest jedynie w momencie otwarcia migawki.

yashicafx3  Dołączył: 08 Lis 2010
rzeczywiście mój błąd, teraz już rozumiem

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
AChmiel napisał/a:
w tej Sigmie pomiar swiatła jest robiony na w pełni otwartym obiektywie

We wszystkich obiektywach ze stykami cyfrowe Pentaksy mierzą przy otwartej przysłonie.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Dalej uparcie błądzisz :mrgreen:
ZbyszekB napisał/a:
W K-5 wszystkie czujniki (poza centralnym) pracują w zakresie przysłon od F5.6 do F8 a centralny od F2,8 do F8.

Więc jakim cudem pracuje mi KAŻDY z obiektywem 50mm F1,4 - skoro TYM razem jak twierdzisz pracują w zakresie F5,6-F8?

Więc chyba czas wyjaśnić gdzie popełniasz błąd.

Czułość czujnika podaje się zakresem jego pracy w EV, dla K5II K5IIs czy K3 mamy podane (zakres detekcji: od -3 do 18 EV dla ISO 100 i obiektywu F1.4), dla K5 jest to (-1-18 EV dla ISO 100 i F1,4)

Podawany parametr F, przyjmijmy owe F2,8 to szerokość bazy pary czujników, czyli po prostu jego rozstaw. Im ta baza jest szersza tym większa jest precyzja pracy takiego czujnika ale dla obiektywów ciemniejszych od F2,8 czujniki z tak szeroką bazą są już zaciemniane i stają się bezużyteczne. Dlatego centralny, który to czujnik jest najczęściej czujnikiem o rozszerzonej czułości (rozszerzona czułość to właśnie to F2,8 dla szkieł JAŚNIEJSZYCH niż F2,8) jest czujnikiem podwójnym, czyli posiada dodatkową parę czujników by wciąż działał dla szkieł F5,6.
(Choć właściwe jest określenie dokładnie odwrotne: Czujnik centralny jest czujnikiem o zwiększonej precyzji posiadając dodatkową parę dla obiektywów jaśniejszych niż F2,8)

Teoretycznie z takich danych (F5,6 dla wszystkich) wynika, że wszystkie czujki powinny wysiąść już przy owym F5,6 bo punkty powinny być już zaciemnione - ale też tak nie jest - Tu już dużo zależy od:
- zakresu detekcji czujnika,
- jego oprogramowania,
- oświetlenia,
- fotografowanego motywu,
- i obiektywu oczywiście (ale w tym wypadku to pomijamy),

Realnie z K5IIs jeszcze przy F8 potwierdzenie działa i to bez jakiś tam większych kłopotów, potwierdzenie udawało mi się uzyskać nawet z Takumarem 17mm F11 !!! - ale nie mam już bladego pojęcia jakim cudem, (może dlatego, że to Fish-Eye), ale tu już było, bardzo jasno bo latem, w pełnym słońcu i obiekt na który celowałem, było to krawędziowe przejście czerń/biel, no i udawało się to tak raz na dziesięć prób. Jakby nie patrzył dowodzi to tylko klasy czujników w K5 II.

Sprowadza się to jednak do tego, że dwóch obiektywów o innych parametrach nie powinno się pod tym kątem porównywać, nawet porównanie dwóch szkieł o takich samych parametrach jest obarczone dużym błędem, utrzymanie bowiem IDENTYCZNYCH warunków jest w zasadzie możliwe tylko w testach laboratoryjnych.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Doleję benzynki, a co tam :-D
http://dougkerr.net/Pumpk...Split_Prism.pdf

Ja z tego rozumiem, że każdy czujnik AF poprawia swoje osiągi wraz ze zwiększaniem jasności obiektywu - jednak czujnikom "typu f/5.6" ta poprawa kończy się na f/5.6 a czujnikom "typu f/2.8" kończy się na 2.8.

A może w ogóle niczego nie zrozumiałem??? :evilsmile:

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
Ryszard napisał/a:
Ja z tego rozumiem, że każdy czujnik AF poprawia swoje osiągi wraz ze zwiększaniem jasności obiektywu - jednak czujnikom "typu f/5.6" ta poprawa kończy się na f/5.6 a czujnikom "typu f/2.8" kończy się na 2.8
Bingo! I tyle na temat. ;-)

Skocz do: