Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Ciężej od tych z af'em, ale chyba trochę lżej od samyanga 85/1.4, generalnie to fajnie chodzi, przynajmniej mój egz. minimalnie ciężej od 77ltd.

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
Hm. Chyba się przejdę przed zakupem do jakiegoś sklepu i sam zobaczę...

dzięki za informacje.

zidam  Dołączył: 04 Wrz 2014
Pytanie nowicjusza - czy ten obiektyw będzie współpracował z K-500? Testował może ktoś taką konfigurację?

Robson  Dołączył: 21 Maj 2013
Będzie współpracował bez problemu jeśli kupisz pod nasz bagnet;)

mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
A ja się mojego rybiego oka ostatnio pozbyłem. Doszedłem do wniosku, że to szkło i tak leżało od roku w szafie, więc sprzedałem kumplowi.

Robson napisał/a:

No tak, ale z tego co czytam (np. na optyczne.pl) K-500 ma bagnet KAF-2:

Cytat
Obsługiwane obiektywy z bagnetem Pentax KAF 3, KAF2, KAF, KA oraz K (z ograniczeniami)

Z kolei ten obiektyw znalazłem na stronach sklepów internetowych opisany jako
Cytat
Mocowanie: Pentax K

Stąd wątpliwość, czy KAF-2 jest kompatybilny z K. Albo dokładniej, jak bardzo jest kompatybilny. Nie bijcie, ja tylko pytam i jestem zupełnie zielony w tych sprawach :-P

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
zidam napisał/a:
Z kolei ten obiektyw znalazłem na stronach sklepów internetowych opisany jako
Cytat
Mocowanie: Pentax K
Kup właśnie taki, będzie działał.

mh2012  Dołączył: 05 Wrz 2012
Robson napisał/a:

Opis na stronie sklepu nie "wchodzi w szczegóły" i podaje ogólną informację, że obiektyw jest z mocowaniem "do Pentaxa". Czyli jak napisał Robson.

Dokładniejsze rozróżnienie mocowań jest na stronie Dimitrova - http://www.bdimitrov.de/k...mary/index.html - jeśli angielski cię nie przeraża. :-D

Wielkie dzięki za odpowiedzi! Skoro pasuje do K-500, to chyba jestem o krok bliżej od jego zakupu :-)

Robur  Dołączył: 12 Cze 2011
Powiem tyle- dziś miałem pierwszy spacer z Samyangiem... Może nie spacer, ale trochę się bawiłem. Jakie to cudowne maleństwo! Już go kocham :-D

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
Robur napisał/a:
Powiem tyle- dziś miałem pierwszy spacer z Samyangiem... Może nie spacer, ale trochę się bawiłem. Jakie to cudowne maleństwo! Już go kocham :-D
Maleństwo to jest wersja 7.5/3.5 lub 8/2.8 dla bezluster ;-) Nie zmienia to faktu, ze zabawa fajna.

bierute  Dołączył: 26 Lis 2014
Czy ktos pomoże usystematyzowac wiedzę na tema tych fiszajów spod znaku Samjanga?

Czym de facto różnią się:

* 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye
* 8 mm f/3.5 CS II Fish-eye
* 8 mm T3.8 VDSLR UMC Fish-eye CS II

W różnych tematach, forach i postach przewijają się rówwnież rózne informacje na temat styków - czy którakolwiek z wersji jest stykowa czy wszystkie sa bezstykowe i manualne?

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
Minuta w google:

1/ wersja pierwsza, typowa,

2/ wesja z przeprojektowaną osłoną p/słoneczną,

3/ wersja do filmowania (za cyfrowe.pl "Obiektywy Samyang z serii V-DSLR są wyposażone w zębatki, które współpracują z systemem Follow Focus. Pozwala to uzyskać płynny i precyzyjny obrót pierścieni ostrości i przysłony. Dodatkowo pierścień przysłony obracany jest bezstopniowo i bezgłośnie. Dzięki tym modyfikacjom możliwe jest niezwykle wygodne i efektywne operowanie głębią i płaszczyzną ostrości podczas filmowania"

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Pierwsza wersja też ma bezstopniową przysłonę , bezgłośna juz raczej nie jest ale może mój egzemplarz ma delikatne tarcie nabyte z wiekiem .
Wszystkie mają styki .

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
squonk napisał/a:
Pozwala to uzyskać płynny i precyzyjny obrót pierścieni ostrości

Niezbędne zwłaszcza we fiszkach :lol:

Skocz do: