muodzian  Dołączył: 19 Sie 2007
abhaya, absolutnie się z Tobą nie zgadzam w żadnej kwestii. zobaczymy co będziesz mówił za te 2 lata. 8-)

a ja już mam swoje pentaksiwo [tj k100d super] i jużsobie myśle na co by go zmienić. :mrgreen:

a tak poważnie jestem cholernie zadowolony i dziękuję wszystkim użytkownikom tego forum, że są. :> bo m.in. klimat tego miejsca spowodował, że kupiłem pentaxa a nie np canona. <:

pozdrawiam! :mrgreen: :-B

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
muodzian napisał/a:
zobaczymy co będziesz mówił za te 2 lata.

Ja mam DLa [a więc najprostszy i najbardziej lajkonikowy model] prawie 2 lata i mi ciągle styka. Czy K10 bym robiła lepsze zdjęcia? Wątpię.
Ale owszem K10 kusi mnie kilkoma całkiem prozaicznymi rzeczami [drabinka [moje małe zboczenie], hyperprogram], ale jakbym kiedyś zmieniała to pewnie bardziej z kaprysu, niz z potrzeby.

[ Dodano: 2007-09-09, 20:19 ]
To tak z autami - jedni nimi jeżdżą, a inni ciągle gonią swojego króliczka ;-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
mygosia napisał/a:
Ja mam DLa [a więc najprostszy i najbardziej lajkonikowy model] prawie 2 lata i mi ciągle styka. Czy K10 bym robiła lepsze zdjęcia? Wątpię.
Dlatego jest wybór. Wciąż każdy chce być minimalistyczny. Jeżeli ktoś ma kase i chcę ją wydać, to niech wydaje. Możliwe, że DL nie spełnia jego oczekiwań.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
mygosia napisał/a:
[drabinka [moje małe zboczenie], hyperprogram]

pierwsze zdecydowanie tak, drugie nie wiem nie używam. Może nie wiem jak :oops:

deniel  Dołączył: 15 Kwi 2007
muodzian napisał/a:
a tak poważnie jestem cholernie zadowolony i dziękuję wszystkim użytkownikom tego forum, że są. :> bo m.in. klimat tego miejsca spowodował, że kupiłem pentaxa a nie np canona. <:
Chciales powiedziec canona eos 400D, czyli w tej klasie cenowej, bo marka Canon jest troche lepsza od Pentaxa i to nie podlega dyskusji?? No chyba, ze sie myle?? :-D

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
mygosia napisał/a:
To tak z autami - jedni nimi jeżdżą, a inni ciągle gonią swojego króliczka ;-)

i tak i nie... bądźmy szczerzy. jeżdżę używanym tico :-/ (proszę nie chichrać po kątach), bo nie miałem siana siana na coś lepszego. Da się jeździć. nie narzekam... Podobnie bywa z aparatami foto. W RP cena to wciąż jeden z najważniejszych argumentów - tysiąc w te czy wewte dla większości z nas to jednak nie jest pierdnięcie...

cypis napisał/a:
jeżdżę używanym tico
Jak to mowia maly ale wariat :-)

deniel napisał/a:
Chciales powiedziec canona eos 400D, czyli w tej klasie cenowej, bo marka Canon jest troche lepsza od Pentaxa i to nie podlega dyskusji?? No chyba, ze sie myle?? :-D

a dlaczego nie podlega dyskusji?... Ja świadomie wybrałem Pentaksa K100d, a nie canona 350D (400 D był wówczas wyśrubowaną cenowo nowością). Gdybym miał wtedy więcej kapuchy kupiłbym... Pentaxa - K10D. Canon ma swoje plusy. Pentax też... Pytanie, czy w perspektywie roku Pentax wypuści coś naprawdę świeżego w kontekście poczynań konkurencji. Ja i tak mam zamiar najpierw dorżnąć KaSetkę (sorry za ewentualne freudowskie skojarzenia ;-) ) zanim pomyślę o nowym aparacie. Bardzo lubię tę puszkę (K100D znaczy się) z wszystkimi jej zaletami i ułomnościami. Nie muszę mieć innej.

[ Dodano: 2007-09-09, 23:49 ]
deniel napisał/a:
cypis napisał/a:
jeżdżę używanym tico
Jak to mowia maly ale wariat :-)

jeszcze jaki - krótko go mam, ale załapałem się już na fotoradar. Babka z komendy drżała ze śmiechu.

cypis napisał/a:
a dlaczego nie podlega dyskusji?..
Jezdzisz Tico , jestes zadowolony i nawet cie na radar zlapali ale to nie znaczy, ze Daewoo jest lepsza :mrgreen: od Mercedesa :mrgreen:

deniel napisał/a:
cypis napisał/a:
a dlaczego nie podlega dyskusji?..
Jezdzisz Tico , jestes zadowolony i nawet cie na radar zlapali ale to nie znaczy, ze Daewoo jest lepsza :mrgreen: od Mercedesa :mrgreen:

czy canon 350D jest mercedesem a pentax k100D daewoo???

cypis napisał/a:
czy canon 350D jest mercedesem a pentax k100D daewoo???
Mowilem o marce :evilsmile: a nie o poszczegolnych modelach.Pentax w tej polce cenowej jest jak na razie najlepszy.

rozumiem, że pentax z napisem canon byłby jeszcze lepszy (dzięki marce) ;-)

mercedesy są dla emerytów. 8-)

absolutnie nie sądze, że canon jest lepszy od pentaxa. kupowanie pentaxa, z myślą że canon za tą samą cenę jest lepszy, byłoby raczej głupie. jak dla mnie 400d tylko pod względem matrycy góruje. 6.1mpx jest już trochę leciwe, ale da się żyć.

pentaxa nie porównałbym do deawoo, ani innych "plebejskich" marek. to raczej takie alfa romeo, jaguar, lancia czy inna niszowa marka z tradycjami. a canon to tylko poprawne audi.

pentax ma dusze, canon ma 10 megapikseli. ;]

jestem cholernie zadowolony, choć użytkuje ledwo 2 dni.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Przejdzie Ci...

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
deniel napisał/a:
Canon jest troche lepsza od Pentaxa i to nie podlega dyskusji
To stwierdzenie jak najbardziej podlega dyskusji. Ale jako że dyskusje na temat, który system jest lepszy prowadzą donikąd, proponuję takowej nie kontynuować.
A co do aparatu mającego służyć lata... jak dla mnie to kwestia ceny. 3k za kawałek sprzętu to na tyle dużo, że raczej nie wymienię go po 3 latach i pewnie nawet nie po 5. A pamiętajmy że puszka to tylko ułamek systemu. Jak kogoś stać to rzecz jasna nie widzę powodu dla którego miałby zostawać przy jednej puszce. Mi osobiście odpowiada KaSetka zwłaszcza, że dla mnie niektóre parametry ma lepsze niż KaDyszka.

MarcinG  Dołączył: 03 Lip 2007
Tak sobie czytam ten temat i muszę dorzucić ze trzy swoje eurocenty. Zenitem robiłem fotki jakieś 8 lat. GX-em może nie będę robił aż tak długo, ale raczej nie sądzę żebym kupił jakiś jego zamiennik po trzech latach. Z bardzo prostej przyczyny - kasa. Raczej będę inwestował w dodatkowy osprzęt i oczywiście podnosił własne umiejętności. Jak ktoś nie zarabia fotografowaniem lub nie jest członkiem grupy trzymającej władzę/kasę, to raczej nie ma sensu tak często zmieniać aparatu. W końcu pieniądze trzeba też wydawać na coś innego. To zależy też od człowieka, jeden lubi robić zdjęcia, inny lubi kupować sobie nowe aparaty (lub inne zabawki). Mój wybór pierwszego kurpusu cyfrowego wynikał między innymi z tego, że nie chciałbym go zbyt szybko zmieniać. Dlatego nie nabyłem najprostszego modelu.

Cytat
Mi osobiście odpowiada KaSetka zwłaszcza, że dla mnie niektóre parametry ma lepsze niż KaDyszka.
To znaczy jakie??? ze kasetka ma jedno zero wiecej w nazwie?? :mrgreen:
muodzian napisał/a:
pentaxa nie porównałbym do deawoo, ani innych "plebejskich" marek. to raczej takie alfa romeo, jaguar, lancia czy inna niszowa marka z tradycjami. a canon to tylko poprawne audi.
Mam nadzieje, ze nie zarabiasz na chleb sprzedajac samochody :-D bo ciezko by bylo ci wyzyc przy takich porownaniach. Mowiac, za marka canon jest lepsza mialem na mysli caloksztalt firmy jak i aparaty dostepne na rynku(Canon to nie tylko eos 400d, ale np.Canon EOS 1Ds Mark II albp troche tanszy Canon EOS 1D Mark III) I dla jasnosci dodam, ze ciesze sie z mojej k10 ale wiem, ze apetyt rosnie w miare jedzenia wiec kto wie...

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
MarcinG napisał/a:
Raczej będę inwestował w dodatkowy osprzęt

tez tak myslalem, 50'tki zakupione, ale jak przyszlo na cos dluzszego to o malo zawalu nie dostalem jak zobaczylem ceny szkiel ;( wiec na razie musze sie obejsc 135, a juz taki sliczny byl bodajze 200 a moze 400, taki sliczny choc ogromny :( jak zobaczylem cene pare ladnych tys to juz szybciej stac by mnie bylo na nowe 50-135*

deniel napisał/a:
Cytat
Mi osobiście odpowiada KaSetka zwłaszcza, że dla mnie niektóre parametry ma lepsze niż KaDyszka.
To znaczy jakie??? ze kasetka ma jedno zero wiecej w nazwie?? :mrgreen:
muodzian napisał/a:
Mam nadzieje, ze nie zarabiasz na chleb sprzedajac samochody :-D bo ciezko by bylo ci wyzyc przy takich porownaniach. Mowiac, za marka canon jest lepsza mialem na mysli caloksztalt firmy jak i aparaty dostepne na rynku(Canon to nie tylko eos 400d, ale np.Canon EOS 1Ds Mark II albp troche tanszy Canon EOS 1D Mark III) I dla jasnosci dodam, ze ciesze sie z mojej k10 ale wiem, ze apetyt rosnie w miare jedzenia wiec kto wie...

w takim razie chyba Ty nie znasz się na samochodach, a ja na fotografii. napewno nie odwrotnie.

wyobraź sobie, że zamierzam się zawodowo związać z branżą motoryzacyjną, ale narazie jestem maturzystą, więc cała droga przede mną. [:

myślę, że porównanie było raczej trafne. nie mówię o przedziale cenowym. pentax nie jest dla wszystkich. ale nie ze względu na cenę. system pentaxa jest baaardzo niszowy. mnie to odpowiada.

muodzian napisał/a:
w takim razie chyba Ty nie znasz się na samochodach, a ja na fotografii. napewno nie odwrotnie.
Wiesz tak naprawde to na fotografii sie nie znam i chyba nie bede sie znal, bo troche za leniwy czlowiek no i pasjonatem nigdy nie bylem.
muodzian napisał/a:
wyobraź sobie, że zamierzam się zawodowo związać z branżą motoryzacyjną, ale narazie jestem maturzystą, więc cała droga przede mną. [:
Jak sam powiedziales, dluga droga... :mrgreen:

[ Dodano: 2007-09-10, 19:23 ]
Cytat
system pentaxa jest baaardzo niszowy. mnie to odpowiada.
Moglbys to rozwinac?bo albo ja czegos nie rozumiem albo ktos uzywa slow ktorych nie rozumie :mrgreen: Dla ulatwienia dodam, ze "nisza" to potocznie «wolne miejsce, jakie może zająć np. producent na rynku towarów»

Skocz do: