WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Przejrzałem trochę ofert i rzucił mi się w oczy bardzo mały kąt obrotu między 15 - 30 metrów, a nieskończonością w Samyang. Nic dziwnego, że użytkownicy tak narzekają na ręczne ostrzenie nim - starsze konstrukcje mają zdecydowanie większy kąt obrotu w tym zakresie :-/

Sid Gotama  Dołączył: 10 Paź 2013
Jeszcze takie pytanie:
Obiektyw podłączamy przez redukcje T2-Pentax która nie zwiera styków.
Czy w związku z tym powinno się ją jakoś zmodyfikować (zetrzeć farbę od stromy bagnetu z całej powierzchni, może tylko z części) a może nic z tym nie powinienem robićrobić?

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
Najpierw zrobic zdjecia :!: A pózniej zadac lub nie to pytanie :-/

drawa napisał/a:
Najpierw zrobic zdjecia :!: A pózniej zadac lub nie to pytanie :-/

Zdjęcie da się zrobić i co to zmienia?
Czy daje mi to gwarancję że w nieco gorszych warunkach, na wyjeździe, gdy nie będę miał dostępu do narzędzi ani czasu, automatyka aparatu również sobie poradzi?
Zresztą, lepsze jest wrogiem dobrego, więc jeżeli może być lepiej to czego nie ulepszyć?

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
Sid Gotama napisał/a:
Obiektyw podłączamy przez redukcje T2-Pentax która nie zwiera styków.

Sid Gotama napisał/a:
nic z tym nie powinienem robićrobić

Dokładnie. Bynajmniej ja nic nie robiłem. ;-)

Przyznaję że się trochę pogubiłem :-/

Zdjęcia robiłem wczoraj, tak trochę na szybko bo zaczynało się robić ciemno.

O podszlifowaniu pomyślałem dziś, będąc w pracy, pomyślałem że będzie to konieczne by zadziałało potwierdzenie ostrości.

Teraz się właśnie bawię tą 500 i okazuje się że potwierdzenie ostrości działa(nic nie szlifowałem), co mnie oczywiście cieszy ale wydawało mi się że do tego by działało potrzebne będzie właśnie zeszlifowanie farby?

Martwi mnie natomiast że nie działa przechwytywanie ostrości (w menu jest oczywiście ustawione) a zdjęcia mogę robić bez choćby cienia ostrości (tryb Manual AF.S lub C).
Coś namieszałem?

jancewicz  Dołączył: 30 Cze 2014
Sid Gotama napisał/a:
Martwi mnie natomiast że nie działa przechwytywanie ostrości (w menu jest oczywiście ustawione) a zdjęcia mogę robić bez choćby cienia ostrości (tryb Manual AF.S lub C).
Coś namieszałem?

dołączam się do powyższego zapytania gdyż też mam z tym problem...

fanmario  Dołączył: 22 Paź 2007
Może być to spowodowane tym , że szkło jest zbyt ciemne.
Raczej nic nie namieszaliście a pułapka ostrości nie działa bo jest za ciemno.

fanmario napisał/a:
Może być to spowodowane tym , że szkło jest zbyt ciemne.
Raczej nic nie namieszaliście a pułapka ostrości nie działa bo jest za ciemno.

No ale wowczas przechwytywanie powinno nie zadziałać czyli uniemożliwić zrobienia zdjęcia, tak mi się przynajmniej wydaje, bo
zauważ że potwierdzenie ostrości działa dobrze.
Poświęciłem jedną sztukę t2-Pentax i zeszlifowałem farbę. Jak znajdę czas to później sprawdzę czy coś się w temacie przechwytywania zmieniło.

Tak na szybko :mrgreen:

Zeszlifowanie farby rozwiązuje problem [przechwytywania ostrości] teraz to działa jak należy, czyli przy ustawieniu AF.S lub C można zrobić zdjęcie tylko wówczas gdy automatyka aparatu uzna że jesteśmy tego godni :mrgreen:

Nie wiem co jeszcze takie zeszlifowanie zmienia ale to już się muszą wypowiedzieć fachowcy.

Na przejściówce którą dostałem z obiektywem (made in Japan) widać tylko ślady używania. A na "chinczyku" po pierwszym wpięciu w bagnet farba od razu jest obdrapana, więc takie zeszlifowanie to również swego rodzaju działanie prewencyjne przed zaśmieceniem wnętrza odpryskami farby.

Skocz do: