Sąsiad  Dołączył: 26 Sie 2007
Obiektyw na polowanie
Witam :-)

Poszperałem trochę w archiwum, ale podobnego tematu nie mogłem znaleźć, więc sobie pozwoliłem założyć nowy „topic”, w końcu "kto pyta nie błądzi" ;-)

Zwracam się z uprzejmą prośba o to, aby „coś wiedzący” użytkownicy K10 wypowiedzieli się w sprawie zakupu obiektywu do tego właśnie modelu.
Obiektyw, który chciałbym zakupić będzie wykorzystywany do robienia zdjęć dzikiej zwierzynie. Fotki będą robione głównie pod wieczór na dużą odległość. Na ten cel chciałbym przeznaczyć około 3 000zł. Obiektyw miałby być nowy, prosto ze sklepu. Podsumowując, potrzebny mi jest obiektyw, którym mógłbym śmiało pod wieczór zasiąść na ambonie i popstrykać fotki zwierzynie, która wychodzi mi właśnie z lasu na pola. Za wszystkie propozycje z góry serdecznie dziękuje :-D ;-)

pozdrawiam xD

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
za tą kwotę to musisz poczekać na DA300/4 albo dorzucić około 500,- i nabyć Sigmę 100-300 f/4. Nic innego nie wymyślisz.
Sigma 50-500 f/4-6.3 za 4,5k, FA*400 f/5.6 jest za 5k, a następnie Sigma i Tamron 300 f/2.8 za 8k-9K

[ Dodano: 2007-09-10, 16:31 ]
do tego sportu najlepsza byłaby Sigma 500 f/4.5 za 15k albo FA*600 f/4 lub FA*250-600 f/5.6 ale, na szczęście dla kieszeni, oba nie do kupienia ;-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Pentagram napisał/a:
albo FA*600 f/4
Ta akurat można było kupić na e-bayu :mrgreen:

FA 600mm/4

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Sigma 135-400.

Michu, można, ale mnie jakość tej sigmy nie zachwyciła, więc ja nie poleciłbym jej. Najrozsądniejszy wybór, moim zdaniem, to Sigma 100-300 f/4

szybki AF, bardzo ostra już od f/4

Pentagram - cena, poza tym dłuższa o 100mm.

Michu, skoro jest prawie 2x tańsza, o 100 dłuższa i do tego Ty ją polecasz to musi być super ;-)

W cenie, o której wspomniał Sąsiad i do tego typu zastosowań trudno o coś lepszego. Pewnie, że S 100-300/4 jest nieporównywalnie lepsza optycznie. Do tego ma szybszy AF. Ale kosztuje ponad 1K więcej.
Osobiście, wolałbym dopłacić te 400PLN do 3K i rzeczywiście wziąść 100-300 - nie ukrywam. Ale to w sytuacji, gdyby mi zbytnio na kasie nie zależało.
W innym wypadku spokojnie wystarczy 135-400 i reszta kasy na inne fanaberie (kajdanki, kolczyki, falbanki - te klimaty).

Michu napisał/a:
falbanki
A one na co ?

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Do 3000 zł to może jeszcze być Sigma 170-500/5-6,3 APO DG.

Michu, ja właśnie uważam, że do tego typu zastosowań obie amatorskie sigmy, polecana przez Ciebie 135-400, i przez Czesia 170-500, są niewystarczające.
Piszę to ponieważ, sam chodzę na polowania i wiem, że nad ranem i o zmierzchu światło jest bardzo słabe. Potrzebne jest jasne tele. Chodziłem z Tamronem 300/2.8, tylko że to jest straszny kloc - 2.5kg. Zabrałem więc kilka razy amatorskiego Tamrona 70-300 i kiszka. Focus tylko manual, bo AF się gubił za każdym razem, ja wkurzony bo zamiast strzelać fotki ustawiam ostrość. Na manualu strzeliłem trochę ale jakość .... no comment. Zacząłem się zastanawiać co zrobić, bo na DA 300 f/4 czekać nie miałem siły i stwierdziłem, że pożyczę Sigmę 100-300 na próbę. Byłem b.zadowolony. W końcu kupiłem EF 300 f/4 ale tylko dlatego iż jestem multisystemowy, gdybym nie był, kupiłbym tą Sigmę.

[ Dodano: 2007-09-10, 18:50 ]
PS O jakości tej Sigmy może powiedzieć więcej argawen, bo ją ma i z tego co pamiętam chwali. :->

Piotr - negowałem gdzieś jakość 100-300/4? Uważam po prostu, że do podglądu zwierzaków przydaje się każde 100mm - nawet kosztem jednej działki. Zresztą nie chce się powtarzać - przeczytaj raz jeszcze mój oprzedni post.

Pentagram napisał/a:
jakości tej Sigmy może powiedzieć więcej argawen
Szkiełko pierwsza klasa, ostre od 4. Bardzo szybki AF, bije wszystkie szkła Pentaxa( jakie mam). Tylko cena jest odpowiednia. Parę osób na SPD podpinało tą Sigmę, więc mogą potwierdzić( chyba :-P ). W moim albumie na Picasaweb, prawie wszystkie foty z ZOO są właśnie z niej.
Trochę ich tam dużo, ale testowałem szkło :mrgreen: .

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
Sąsiad napisał/a:
Na ten cel chciałbym przeznaczyć około 3 000zł.

troche malo, FA* 400/5.6 za stan jak nowy to ok 5tys, za podobna kwote na allegro byl niedawno tamron 300/2.8 z wymiennymi dupkami, z jakims konwerterem moglby przejsc.
imho 300mm to na polowanie troche za krotko. na jakims forum nikonowym bodajze (albo jakies przyrodnicze branzowe), znalazlem odrebny dzial poswiecony takiemu foceniu, i pelnia szczescia wg tamtejszych wyjadaczy to bylo 500-600mm, wszystko potwierdzone fotkami. chyba z rok temu na allegro bylo cos manualnego 500mm z serii K jesli mnie pamiec nie myli, napewno bez stykow itp, ale soczewkowe szklo, stala ogniskowa i ponizej 3k pln
pozdrawiam
kp

Polecacie obiektywy Sigmy a Pentax nic ciekawego nie oferuje :?: Jestem zupełnie początkujący, więc nie wyśmiewajcie mnie jeśli jest to głupie pytanie...
Ogólnie to przeglądałem oferty i Sigmy i Pentax'a, ale nic nie rozumiem z nich, same cyferki, których nie rozumiem, rozumiem tylko cenę :-P

Dzięki za te rady co wyżej i czekam na następne, za które też z góry dziękuje ;-)

ups :shock: ;-)

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
Sąsiad napisał/a:
Polecacie obiektywy Sigmy a Pentax nic ciekawego nie oferuje

ciesz sie ze ta sigma istnieje i nie odwrocila sie do pentaxa tylkiem:), niestety P to nie jest potentat w dziedzinie tele szkiel. mam tu na mysli nie to, czy gdzies kiedys pentax jakies tele zmajstrowal, sprzedawal a potem radosnie umiescil na liscie z dopiskiem 'discontinued' (bo oczywiscie szereg szkiel z * to zywe potwierdzenie), tylko o ich dostepnosc sklepowa.
wybrales puszke z tym bagnetem, chyba zaprzyjaznisz sie z czasem z tokinami, sigmami czy innymi tamronami. milosnicy tele ze stajni canona/nikona maja imho troche lepiej
pozdrawiam
kp

Piotr  Dołączył: 24 Kwi 2006
klimecki_ napisał/a:
chyba z rok temu na allegro bylo cos manualnego 500mm z serii K jesli mnie pamiec nie myli, napewno bez stykow itp, ale soczewkowe szklo, stala ogniskowa i ponizej 3k pln

trzeba zdrowia aby z tym wchodzić na ambonę (3.5kg) :-)

Na poważnie, mam Sigmę 100-300/4, używam od 3 lat z TC1.4 i TC2. Bez kłopotu do robienia z ręki, dużo lepiej jak możesz o coś oprzeć:
Pentax *ist DS ,Sigma 100-300mm f4 EX + TC1.4
1/20s f/4.0 at 300.0mm iso200

Mam też K500/4.5 i działam z AF1.7X. Ale to już i tylko wyłącznie z samochodu.

Pentax *ist DS ,Pentax smc 500mm f/4.5
+TC1.7 1/125s f/8 iso200

Piotr, o takie fotki jak ta druga z tym rogaczem mi właśnie chodzi xD ;-)

Ice  Dołączył: 25 Sie 2007
Za cenę niektórych tele które proponujecie to ja bym kupił dziką zwierzynę na własność w komplecie z klatką i żarciem na pół roku i pstrykał jej fotki kitem z 30cm :mrgreen:

Skocz do: