dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Guzik może być dobry, a z czasem i tak potrafi się rozszczelnić. ;-) Nie ma to jak zakrętka. Tatonka robi jedne z najlepszych termosów. Jeszcze jak można było kupić 1l termos za 45 zł niecałe, to był najlepszy zakup. :)

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Ja też wolę te zakręcane :-) Ale jak się ktoś upiera... ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Trzeba czytać instrukcję obsługi nawet przy termosach. W tych z guzikiem jakaś niewielka ilość płynu pozostaje na zewnątrz zaworu po zamknięciu i trzeba ją po prostu wylać przed nakręceniem kubka.

mdraht  Dołączył: 08 Lip 2008
dokładnie tak!
niestety z czasem uszczelki się starzeją i zaczynają trochę przepuszczać.. no ale to tak ze wszystkim ;-)
chyba zdecyduję się jednak na zakręcany kubek - bez dziubków :-P

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
dsk napisał/a:
mdraht, nie wiem na pewno, ale wydaje mi się, że nie ma czegoś takiego jak szczelny kubek z dziubkiem. Taki, żeby można było ciepnąć do torby czy plecaka. Te pokrywki z otworkiem są zasadniczo po to, żeby jeszcze wolniej stygła zawartość, no i żeby przy ruszaniu i hamowaniu nie rozchlapało się wszystko dookoła. Ale na pełną szczelność nie ma co liczyć.

wszystko zalezy o jakich kubkach mowimy. jesli chodzi o tesco za nascie pln to owszem zgoda. mam od niedawna kubek (w sumie kubas, nie jakies tam 330ml, nie mam go przy sobie ale chyba to ponad 0.5litra) kupiony w starbucks i on spelnia zalozenia autora watku (szczelnosc 100%, porzadna uszczelka, mozna ciepnac w plecak w dowolnej pozycji; trzyma jak maly termos -podwojne scianki, wersja stalowa)
minus-cena (zaplacilem ok 20dol za wielka woda, w pl tez powinny byc, ta siec sklepow ma podobne produktu niezaleznie od kraju). poza tym szczelna kubki robi tez aladdin i o ile sie nie myle termite (sa na alle).
renko napisał/a:
Nie ma tego badziewnego guzika, tylko jest zakręcany. Absolutnie szczelny, nic nigdy nie przeciekło. W odróżnieniu od tych wciskanych- zawsze coś w plecaku było mokre.

wszystko zalezy od producenta. mam tani marketowy termos (promis?)- owszem automatyczny korek nie jest szczelny zbytnio -napewno bym go nie wrzucil w bagaz luzem, ale mam tez primusa i tam korek automatyczny jest swietny (producent daje dwa: klasyk i automatyczny, dlugo uzywalem zakrecanego po doswiadczeniach z tanim termosem a teraz juz wylacznie automatu z uwagi na wygode (szczelnosc jest taka sama, tzn nie cieknie kompletnie nic, wygoda robi swoje zwlaszcza zima)
pozdrawiam
kp

Andre53  Dołączył: 31 Lip 2009
Polecam coś takiego, nie miałem ale słyszałem że są dobre.
http://images.google.pl/i...sa%3DN%26um%3D1
Opinia użytkownika cytuję: kubek jest świetny - i co ważne - bardzo szczelny. Może być wykorzystywany jako mały termos. Dobrze leży w dłoni. Chociaż nie ma uchwytu to nie ześlizguje się.

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ja taki:
http://www.lifeventure.co...hermal-mug.html
codziennie napełniam zimnym koktailem maślankowo-truskawkowo-bananowo-jabłkowym. Kubek żona zabiera w torebce do pracy i do tej pory nie było żadnych problemów.

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
szpajchel, to jeszcze podaj przepis na ten koktail ;-)

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
mcgyver napisał/a:
szpajchel, to jeszcze podaj przepis na ten koktail

Składniki:
- garść truskawek (najlepsze są wg mnie mrożone, przed miksowaniem trzeba rozmrozić)
- 2-3 dojrzałych bananów
- 1 średnie, twarde jabłko
- 1-1,5 kubka maślanki (może być jogurt naturalny, kefir - w zależności od upodobań i dostępności).

Do naczynia wrzucić truskawki, banany w kawałkach, obrane i pokrojone jabłko, zalać maślanką i dobrze zmiksować. Do dłuższego transportu w czasie upałów do kubka termicznego wrzucam kostkę lodu i wlewam koktajl.
Koktajlem można zalać np. muesli i się objadać. Ja do muesli dosypuje otręby orkiszowe. UWAGA:połączenie koktajlu z płatkami, a szczególnie otrębami nie wygląda zbyt zachęcająco, dlatego trzeba uważać np w pracy :mrgreen: bo taka papka, wygląda jak... papka.

m@rko  Dołączył: 07 Lut 2010

michalwochna  Dołączył: 31 Sty 2007
Ja mogę polecić taki wynalazek.

Mam od kilku miesięcy i sprawdza się znakomicie.

bear84waw  Dołączył: 28 Kwi 2010

Ja też mogę polecić kubek ze starbucks-a... koleżnanka miała na wyjeździe w góry w zimę... długo trzymał ciepło i był w 100% szczelny... (z tym ciepłem to wiadomo że nie będzie trzymał tak jak termos)
Sam chcę sobie taki kupiś ale jakoś nigdy nie po drodze mi do starbucks-a
Ale dla mnie najważniejsze jest właśnie żeby był SZCZELNY... I TEN BYŁ....

karmazyn  Dołączył: 08 Sty 2010
Contigo ma michalwochna, mam i ja - dzięki za polecenie produktu. Kubek pierwsza klasa, temperaturę trzyma rewelacyjnie, nic nie przecieka, trzeba tylko uważać żeby gęby nie wyparzyć jak ktoś ma jeszcze nie wyparzoną.

http://www.youtube.com/watch?v=tYRrCO8tIpQ

http://www.youtube.com/watch?v=2Cw5Frdde48

anduril  Dołączył: 31 Lip 2007
karmazyn napisał/a:
Contigo

Dzie to cudo zanabyć?
Na alledrogo jest tylko dzieciowy (który chyba, swoją drogą, sprezentuję córce, której zapędy do samodzielnego picia kończą się sajgonem).

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Odświeżam wątek - może macie nowe doświadczenia, pojawiły się nowe firmy?

Szukam kubka szczelnego, który w miarę przyzwoicie trzyma temperaturę i jest "BPA free".
Jakieś pomysły? :)

berpa  Dołączył: 01 Lis 2010
Polecam termos: Stanley Classic 0.47 litre. Kupiłem rok temu ( 2 sztuki ), dla dwóch takich kolesi co to się szwendają z plecakami po lasach. W 100% szczelny. Oprócz korka reszta sam metal. Bez problemu trzyma ciepło nawet 24 godziny. Występuje w różnych kolorach ( i pojemnościach ). Obecnie jak wszystko: made in China ( ale wieczysta gwarancja ). Swoje na Amazonie kosztuje ale jest warty swojej ceny.
Przetestowałem już kilka termosów i kubków termicznych i to jest pierwszy z którego naprawdę jestem zadowolony.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Berpa - niestety Stanley nie spełnia podstawowych założeń mojego postu ;-)

mygosia napisał/a:
Szukam kubka szczelnego, który w miarę przyzwoicie trzyma temperaturę i jest "BPA free".

zloty_2000  Dołączył: 27 Wrz 2010
mygosia napisał/a:
Berpa - niestety Stanley nie spełnia podstawowych założeń mojego postu ;-)

mygosia napisał/a:

Mygosia - ale ze szczelnym kubkiem to problem raczej.... Przerabiałem ich trochę i nigdy nie trafiłem na jakiś który będzie szczelny, zawsze gdzieś na tych zaworkach/smorkach gdzieś ucieka (najczęściej mam wrażenie na odpowietrzniku wyrównującym ciśnienie).

Co do BPA to dla mnie jest to jak każdy napis, co za problem go umieścić. Aby mieć pewność szukaj czegoś co ma atest naszych laboratoriów.

A ostatnio powiem, że dostałem kubek z polskiej sieci stacji na O i jestem mile zaskoczony. Kawę z niego piłem dopiero po 13 (a zrobiłem coś koło 8 rano) bo wcześniej się 2 razy poparzyłem prowadząc samochód i w końcu zjechałem na stację kupić kawę :P.
Jest fajnie zrobiony - dekielek niestety zawiera trochę gumy i plastiku, ale cała reszta to metal, ma fajnie rozwiązane wyrównanie ciśnienia (żeby nie prysnęło Ci kawą jak zaczynasz pić) i jest poręczny (nie ma uchwytów, rączek itp co wystaje).

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
primus commuter mug?... nie cieknie, b. dobrze trzyma temperaturę, są w dwóch wersjach , plastikowej i metalowej, 0.3 lub 0.4 l, mam metalowy, po 5 godzinach herbatka jest bardzo ciepła, cena taka se ;) chyba najtaniej na allegro

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Również - Primus Commuter Mug 0.4l w wersji stalowej, był ze mną w wielu dziwnych miejscach, i wysokich i mokrych. Nie łapie innych smaków, nie śmierdzi jak plastyki [z tego w ogóle nie da się pić]. Nawet jeśli kosztuje - to wydatek jednorazowy, na zawsze :-B

Skocz do: