Ice  Dołączył: 25 Sie 2007
  Telekonwerter x3
http://www.allegro.pl/ite...x_1_pentax.html

Czy da się to jakoś do K10D zamontować, czy tylko na kropelkę? :mrgreen:

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Oczywiście, że się da, poprzez przejściówkę, m42 - bagnet Pentaxa.

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
tylko ze to niezla lipa bedzie, gdy zobaczysz ile swiatla zje taki konwerter
pozdrawiam
kp

Ice  Dołączył: 25 Sie 2007
klimecki_ napisał/a:
tylko ze to niezla lipa bedzie, gdy zobaczysz ile swiatla zje taki konwerter
pozdrawiam
kp

No słyszałem że wszystko powyżej x1.4 zjada mnóstwo światła, a co dopiero x3.0 - w połączeniu z moją sigmą 70-300 to chyba będzie czarny kadr :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

stfn  Dołączył: 15 Lip 2007
Jeśli dobrze liczę będziesz miał obiektyw 210-900 f/11-16. Doradzam kupno paru reflektorów budowalnych i generatora prądu :P

A, i powiedz papa swojemu AF.

Ice napisał/a:
w połączeniu z moją sigmą 70-300

i spadek jakosci w promocji...
sory, ten konwerter to ciekawostka, nic wiecej

pozdrawiam
kp

happypiotr  Dołączył: 05 Sie 2007
Właśnie przegladam Allegro w poszukiwaniach ;-) , ogólnie jaki byłby dobry? A jaki tani i dobry?

stfn  Dołączył: 15 Lip 2007
Żaden telekonwerter nie jest dobry, bo każdy działa na tej samej zasadzie. Wszytskie powiększają środek obrazu tworzonego przez obiektyw, przez co spada rozdzielczość, wszytskie aberracje itp są bardziej widoczne. Jak już to wiesz i dalej chcesz szukać, to weź dowolny który ma styki i przeniesienie śrubokręta AF.

emes47  Dołączył: 08 Lip 2007
Obejrzyjcie mu dupkę, to nie jest Pentax. Ma gwint i naciskany szpindel do przysłony (M42?). A co do konwerterów, mam fabryczny dwukrotny Pentaxa i jest naprawdę widoczna różnica w stosunku do porównywalnych produków innych firm "bagnetu PK". Fakt, zabiera trochę światła, ale optycznie jest całkiem niezły.
Pozdrawiam :lol: emes47

[ Dodano: 2007-09-10, 23:26 ]
Sorry, nieprzytomnie nie zauważyłem, że M42 dawno wykryte. A co do konwerterów, to jakby kto chciał poeksperymentować, to mam do oddania już dawno nieużywanego Panagora 2x bez styków. Jakby co, proszę o kontakt na PW.
:lol: emes47

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Co do tego telekonwertera, to są tu mieszane uczucia: firma dobra(używam czasem telemakrokonwertera Vivitar - ale to inna bajka) z drugiej strony 3x to już jazda ekstremalna. Chociaż jak lubisz fotografować księżyc, to z 500 lustrzaną będą widoczne dobrze kratery...

a_czacha napisał/a:
firma dobra

dyskusyjne, owszem stare 'series 1', plus pare wynalazkow min. konweter 2x+ macro o ktorym moze mowisz (mam takowy, zrobiony przez kino - tak wyczytalem) to porzadny sprzet, ktory mimo wieku oferuje niezla jakosc, ale oprocz tego jest stado slabych, ciemnych, mydlanych szkiel z tym logiem. gorzej, bo na calkiem nowych konstrukcjach widzialem obok vivitara dopisek 'series 1' a to niestety oprocz porazki optycznej takze miernota mechaniczna. ogolnie ta marka jest chyba z 'tych handlowych' - oferowala/oferuje mase roznych sprzetow ktorych jakosc mocno zalezy od podwykonawcy (mialem do czynienia z lipnym statywem, calkiem mocna lampa ttl, aparatem cyfrowym z londynskiego argosa)
a_czacha napisał/a:
z drugiej strony 3x to już jazda ekstremalna

tu sie zgodze, z naciskiem na ciekawostke (tzn cudow sie nie spodziewam)

pozdrawiam
kp

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
stfn napisał/a:
Żaden telekonwerter nie jest dobry

A bawiłeś się Pentaksem F 1.7x?

Pozdrówka
Marucha

muodzian  Dołączył: 19 Sie 2007
a jak się przedstawia sytuacja z kenko x2?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
marucha napisał/a:
A bawiłeś się Pentaksem F 1.7x

Szczęściarz :evil: , nie mogę upolować za normalne pieniądze.
Tamron x1.4 jest bardzo przyzwoity.

muodzian napisał/a:
a jak się przedstawia sytuacja z kenko x2?

mc-4 padlinka, a mc-7, zalezy od szkla, z ostra 50-tka dobrze, z taka sigma 70-200/2.8 'sredniascie' (tzn. dedykowany do szkla konwerter zdecydowanie lepszy), z 70-300 ciemna tragedia:), wszystko zalezy do czego zamierzasz go dopiac
Zdano napisał/a:
Tamron x1.4 jest bardzo przyzwoity.

optycznie bardzo ok, mechanicznie zas wzbogaca proces ostrzenia o kilka srednio fajnych efektow akustycznych (skrzypi)

pozdrawiam
kp

Skocz do: