Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Sąsiad: Tylko, że takiej fotki raczej z ambony nie wykonasz. Trzeba być ze zwierzem na jednym poziomie. To nie polowanie ze sztucerem :-)

Sąsiad  Dołączył: 26 Sie 2007
Marek napisał/a:
Sąsiad: Tylko, że takiej fotki raczej z ambony nie wykonasz. Trzeba być ze zwierzem na jednym poziomie. To nie polowanie ze sztucerem :-)

Wiem, ale "podchód" też będzie ;-)

Nie rozbijajmy tematu off-topem...

Piotr  Dołączył: 24 Kwi 2006
Sąsiad napisał/a:
Piotr, o takie fotki jak ta druga z tym rogaczem mi właśnie chodzi xD ;-)

nie pamiętam dokładnie, ale pewnie ponad 200 metrów. Robiłem zdjęcia ptaszkom i toto mi weszło na linię strzału :-D

Sąsiad  Dołączył: 26 Sie 2007
Jeśli bym się zdecydował na zakup Sigmy, to nie miałbym żadnych problemów, aby "zaczepić" to do K10D :?: Tak bez problemu by mi poszło, czy musiałbym coś mieszać w oprogramowaniu :?: Jak to jest z tymi Sigmami :?:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Sąsiad napisał/a:
Jak to jest z tymi Sigmami
U mnie Sigma 100-300/4 z K10D chodzi jak burza. Ma tylko BF. Na razie radze sobie poprzez menu serwisowe, ale niedługo wyślę Sigmę do kalibracji. Serwis Sigmy robi to gratis, gdy masz polską gwarancję.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat
ale niedługo wyślę Sigmę do kalibracji
Gada tak od 4 miesięcy...

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Michu napisał/a:
Gada tak od 4 miesięcy...
Bo zdjęcia robię i szkoda na 3 tyg. zostać bez aparatu. Szykuje mi się wyjazd, a tam K10D nie wezmę, to pójdzie do serwisu :-P

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Sąsiad napisał/a:
Ogólnie to przeglądałem oferty i Sigmy i Pentax'a, ale nic nie rozumiem z nich, same cyferki, których nie rozumiem, rozumiem tylko cenę

to ja jednak radze wpierw kupic jakas ksiazke ktora wyjasni podstawy tych cyferek bo wychodzac w plener z ciemniejszym szklem, K10D i
Sąsiad napisał/a:
pod wieczór na dużą odległość
moze kolegaSąsiad, miec niejakie pretensje ze jest jakos "zle"

zenonblacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
argawen napisał/a:
W moim albumie na Picasaweb, prawie wszystkie foty z ZOO są właśnie z niej.

Heh, widze, ze nie tylko ja na wycieczke do ZOO wybralem sie "z luneta wsrod zwierzat" :) Tyle ze ja ekonomicznie - poczciwy radziecki Tair 300/4,5 i lekko podupadajace na zdrowiu oko (do tego przed wymiana matowki na zaklinowana). Efekt jak w sigu.

kafciok  Dołączył: 24 Lut 2007
Tutaj jest sporo zdjęć zrobionych Sigmą 100-300 f4 i Sigmą APO 50-500mm F4-6.3 EX DG. Co prawda nikonami (D70s i D200), ale daje to pewne pojęcie szkle (i oczywiście o umiejętnościach fotografa).

Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ekonomiczne tele - czyli z czym na zwierzynę
Temat zakupów jakiegoś ekonomicznego tele do fotografowania zwierza wałkowany jest od dawna i wielu wątkach.
Tak się zkłada że ja też jestem zainteresowany już od jakiegoś czasu - ale trudno mi się zdecydować.

Co rozumiem pod pojęciem "ekonomiczne" tele - coś co daje dobrą jakość obrazu, bez aberracji chromatycznych (odpadają stare kilkusoczewkowe obiektywy bez soczewej apo-chromatycznych) z ładnym bokechem (odpadły lustrzane obiektywy) i stosunkowo małą głębią (odpadają ciemne tanie zomy). AF wymagany. No i oczywiście ma to mieć jakąś akceptowalną cenę (odpadają szkła z f2,8)

Co zostaje:
Używane stałki 400mm/f5,6
np. Tokina 400mm/f5,6
i to juz koniec bo taka Sigma APO Macro 400mm/f5,6 w mocowaniu pentaxa nie ma AFa !

No tak ale z drugiej strony zoom jest przydatny. Może warto dołożyć i kupić zooma? Ale jakiego?

Na rynku sporo jest Sigm
80-400mm F4.5-5.6 EX DG OS
120-400mm F4.5-5.6 DG APO OS HSM
135-400mm F4.5-5.6 APO
135-400mm F4.5-5.6 APO DG
150-500mm F5-6.3 DG OS HSM
170-500mm F5-6.3 APO DG
nie sprawdzałem które są z mocowaniem Pentaxa - ale wszytskie te szkła maja nie najlepsze oceny na długim końcu zwłaszcza przy pełnej dziurze (która i tak nie jest zbyt wielka więc nie ma z czego przymykać)

Jest też Tokina AT-X840 AF D 80-400mm f/4,5-5,6 (ale ta, na złość, nie ma mocowania do pentaxa chyba)

A może kupić Sigmę 100-300mm F4 EX DG (sprawdzoną i naprawdę niezłą) i do tego konwerter x1.4

Ale to powoli zaczynamy przekraczać pułap "ekonomicznego" tele
Jakieś rady, jakieś pomysły?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Canin napisał/a:
Temat zakupów jakiegoś ekonomicznego tele do fotografowania zwierza wałkowany jest od dawna i wielu wątkach.

Własnie...
Na drugi raz staraj się nie zakładać nowego tematu, tylko kontynuować taki, który jest zbliżony tematycznie do Twojego problemu.
Na przykład tego.

Pewnie masz rację - ale zakładając nowy temat liczyłem na to, że będzie bardziej widoczny - a tak, sama widzisz - cisza!

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
Canin napisał/a:
est też Tokina AT-X840 AF D 80-400mm f/4,5-5,6 (ale ta, na złość, nie ma mocowania do pentaxa chyba)

jest do pentaxa (na allegro widzialem raz, za to pare lat wstecz w usa sklepach bylo jej duzo - co nie oznacza popularnosci jednakze). porownujac z sigma apo 70-300 ma lepsze 300. i wiecej zalet nie zauwazylem (porzadnego wykonania serii at-x nie licze, kompaktowosci tez nie), 400 slabe (trzeba przymknac i to mocno).
Canin napisał/a:
Ale to powoli zaczynamy przekraczać pułap "ekonomicznego" tele
Jakieś rady, jakieś pomysły?

moze to zabrzmi mega glupio, ale: zmienic system na canona. ich rynek wtorny uzywek jest super, mam na mysli szczegolnie niefirmowe wersje (rozne fajne sigmy), albo 'slabsze' (w sensie bez stabilizacji, szybkich silnikow, czesto nie super jasne o swietle 2.8 a np 4-ry ale nadal swietne) wersje firmowek. w pentaxie tego brak.
pozdrawiam
kp

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Ludzie - piszcie coś, bo potem będzie na mnie!
;-)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Tanie, jasne, ostre i naprawdę długie tele na polowanie to tak jak buty- powinny być wygodne, trwałe, ładne, modne i tanie. Problem tylko w tym, że oba te wyroby nie istnieją. :-P

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
Canin napisał/a:
A może kupić Sigmę 100-300mm F4 EX DG (sprawdzoną i naprawdę niezłą) i do tego konwerter x1.4

To chyba będzie najlepsze choć nie najtańsze wyjście.

klimecki_ napisał/a:
400 slabe (trzeba przymknac i to mocno)

Tak przeglądam testy w sieci i wszystkie te zoomy Sigmy (i Tokina jak mówisz) mają dosyć kiepskie te 400mm na pełnej dziurze (Sigmy 100-300 tu nie liczę).

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Canin napisał/a:
Tak przeglądam testy w sieci i wszystkie te zoomy Sigmy (i Tokina jak mówisz) mają dosyć kiepskie te 400mm na pełnej dziurze (Sigmy 100-300 tu nie liczę).

Jakoś się nie dziwię, ze nie bierzesz jej do porównania na tych czterystu milimetrach :-P

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Proponuję rozwiązanie budżetowe:
1 Tamron 90/2,8 MACRO

2. Właściwe odzienie:

Za Allegro - do kupienia za 490 PLN-ów

3. Parę paczek PROZACU, celem wzmożenia cierpliwości

No a potem to już z górki - Kuszelas :mrgreen:

Skocz do: